Bonaire, Caribisch Nederland

In  2012 zijn wij voor het eerst op Bonaire geweest, een bijzondere gemeente van Nederland in het Caribisch gebied voor de kust van Venezuela. Het eiland Bonaire is een van de BES (Bonaire, St. Eustatius en Saba) eilanden en heeft een oppervlakte van 288 km². Op Bonaire wonen ruim 18.000 inwoners waarvan  de meerderheid de Nederlandse nationaliteit heeft. De officiële voertaal is Nederlands maar de meeste bewoners spreken Papiaments. De hoofdstad is Kralendijk en het oudste plaatsje is Rincon.

De prachtige onderwaterwereld rondom Bonaire

DIve Guide BonaireBonaire is vooral geliefd bij duikers en snorkelaars. De zee rondom Bonaire en Klein Bonaire wordt het Bonaire National Marine Park genoemd  en heeft een oppervlakte van 26 km² vol met koraalrif, zeegras- en mangroves. De onderwaterwereld wordt onderhouden door Stichting Nationale Parken Bonaire (STINAPA). Om gebruik te mogen maken van het water voor duiken, snorkelen of andere watersporten moet je elk jaar een tag kopen, Met de opbrengst van deze tags wordt het koraal onderhouden. Bonaire valt buiten de orkaanzone hierdoor blijft het koraal intact en is het koraal van hoge kwaliteit. Het koraalrif is het huis van vele tropische vissen, schilpadden, kreeften, zeepaardjes, mantarays en vele andere zeesoorten. Rondom Bonaire zijn 63 duikplekken en Klein Bonaire telt ook nog eens 26 duikplekken. Bijna alle duikplekken zijn vanaf het strand bereikbaar en hierdoor geschikt voor zowel beginners als gevorderden. Ook snorkelen is geweldig mooi op Bonaire. Vanaf het strand kom je gelijk in de koraalriffen waardoor je niet ver de zee op hoeft te zwemmen.Er worden ook vele watersporten op het water uitgevoerd. Zo kun je kitesurfen op het daarvoor veel gebruikte Atlantis Beach en windsurfen op Sorobon Beach, het enige zandstrand op Bonaire.

Bonaire boven water

Ondanks dat Bonaire bekend is om zijn onderwaterwereld heeft het eiland veel meer te bieden. Zo bestaat het noordelijke deel van het eiland uit Washington Slagbaai National Park met een oppervlakte van 56 km². Het nationale park wordt ook onderhouden door STINAPA en met je gekochte duiktag mag je gratis naar binnen. Er is een korte en een lange route te rijden welke je langs de mooiste plekken brengt. Zo kom je langs de hoogste berg van het eiland de Brandaris met een hoogte van 241m. Je rijdt langs de noord- en oostkust waar de zee een stuk ruiger is dan aan de westkant waar gedoken en gezwommen wordt. Het gehele park is bergachtig terrein met vele cactussen, rotsformaties, zandduinen, blowholes, grotten en vele planten en dieren. Wanneer je van Washington Slagbaai het eiland rond rijdt kom je onderweg het Gotomeer tegen. Het Gotomeer is het grootste zoutwatermeer van het eiland en is een belangrijk broed gebied voor de Caribische flamingo’s. In 2010 is er bij het bedrijf voor olieopslag BOPEC (Bonaire Petroleum Corporation) een grote brand uitgebroken. Hierdoor is er 32 miljoen liter ruwe olie in het Gotomeer terecht gekomen en is het meer en de flora en fauna flink uitgedund. De Caribische flamingo’s zoeken dan ook een andere plek op het eiland om te overleven. Een plek waar je ze veel ziet zijn de zoutpannen in het zuiden van het eiland. Vroeger was zout een belangrijk handelsmiddel en het wordt volop vanuit de zee gehaald. Je ziet grote roze meren en torenhoge witte zoutpiramides,

Een uniek mangrovebos

De mangroves nemen ook een deel van het eiland in beslag. Het unieke mangrovebos is te vinden in het 8 km² grote Lac Baai. In de mangroves komen veel plantensoorten voor in de variaties van kleine struiken tot 40 meter hoge bomen. de wortels van mangrovebomen steken boven het water uit en voeden zich met zuurstof en zoet water. Het Mangrove Info Centre biedt kanotochten aan door de mangrove. Tijdens de excursie kano je met een gids dwars door het mangrovebos en krijg je ook de mogelijkheid om te snorkelen in het ondiepe water. Het noordelijke puntje van Lac Baai word Lac Cai genoemd en is herkenbaar aan de grote bergen karkoschelpen of wel de grote kroonslak.

Verder biedt het eiland vele uitkijkpunten waarvan de bekendste Seru Largu, met uitzicht op Kralendijk, de zoutpannen en Klein Bonaire en Kaya Para Mira, met een uitzicht over Rincon. Onderweg vindt je nog meerdere bezienswaardigheden zoals de Boca Onima, de indianen inscripties, de slavenhuisjes, meerdere plantages en de Donkey Sanctuary. Een laatste leuke tip is Cadushy een distilleerderij waar de plaatselijke likeur van cactussen gebrouwen wordt.

Ik ben sinds het eerste bezoek aan Bonaire verkocht aan het eiland. Ten eerste is de temperatuur het hele jaar lekker warm met een gemiddelde temperatuur van 32 °C. De mensen zijn vriendelijk en de sfeer is gemoedelijk. Ook leuk zijn de vele dieren die je overal ziet. Zo zie je veel leguanen, salamanders, ezels, geiten, papegaaien, pelikanen, flamingo’s en de overige 220 soorten vogels en helaas kakkerlakken. Het is een heerlijk eiland om helemaal tot rust te komen en zeker wanneer je duikt of snorkelt is Bonaire een aanrader om eens te bezoeken.

 

 

 

2 Comments

  1. Bonnie

    Mooi geschreven, Yolanda. Prachtige foto’s, vooral van de ezels. 😀

    Reply
  2. dunthon

    warm weer en cadushy… 🙂 nice

    Reply

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.