Brugge, België

Brugge ligt in het Belgische West-Vlaanderen en is een stad van chocolade en bier, maar hierover later meer. De naam van de stad is ontstaan in de tijd van de Vikingen die via het water naar België kwamen om te plunderen. De Scandinavische benaming voor de stad met het vele water is Ryggia een dit is uiteindelijk Bryggia, in het Nederlands Brugge, geworden. De naam van de stad verwijst dus niet, zoals velen misschien denken, naar het vele water en de vele bruggen die de stad kent. Het historische centrum van Brugge is een eivorm van 430 ha groot en staat in zijn geheel op de UNESCO werelderfgoedlijst.

Wat moet je zeker doen in het historische Brugge

De stad Brugge heeft een gezellige en sfeervolle uitstraling door de smalle straatjes met enkel klinkers en oude huizen, Het hart van de stad is het marktplein. Hier vindt je de 83 meter hoge Belfort toren waar je na het beklimmen van 366 treden een prachtig uitzicht over de stad hebt. Op het plein vindt je ook het het oude postkantoor, het provinciaal hof en in het midden staat een groot standbeeld van de Brugse volkshelden Jan Breydel en Pieter de Coninck. Wat je zeker moet doen is deelnemen aan een van de de gratis stadswandelingen. Elke middag om 14.00u en ‘s avonds om 20.00u vertrekt een gids bij het standbeeld op het marktplein om je de stad te laten zien en de geschiedenis te vertellen.

Brugge heeft veel kerken zoals onder andere de Lieve-Vrouwe-Kerk, de Sint-Salvator Kathedraal, de Jeruzalemkerk en de Heilige Bloedbasiliek. Naast de kerken kun je een bezoek brengen aan het oude Sint-Janshospitaal of het Begijnhof. Dit laatste was vroeger een plek waar alleenstaande mannen en vrouwen woonden. In 1927 werd het begijnhof gebruikt door de kloostergemeenschap van Benedicten en tegenwoordig  wonen er ouderen in de woningen.

Venetië van het Noorden

Zoals eerder genoemd is de stad omringt door water en wordt om deze reden ook wel ‘Venetië van het Noorden’ genoemd. Bij mooi weer kun je een boottocht maken over de rivieren langs de historische gebouwen. Toen wij hier waren lag er een laagje ijs waardoor een boottocht voor ons helaas niet mogelijk was. Vroeger was de stad omringd door een stadsmuur en kon je de stad enkel binnen komen door een van de stadspoorten. Een rondwandeling van 9 km brengt je langs de overgebleven Ezelpoort, de Smedenpoort, de Kruispoort en de Gentpoort.

Het stadsbeeld van Brugge

Het stadsbeeld van Brugge

Musea

Brugge heeft vele musea die in het teken staan van de geschiedenis van de stad. Zo speelde vroeger het kantwerk een erg belangrijke rol in Brugge en het is dan ook niet zo raar dat er een kantmuseum te vinden is. Ook voor de handel heeft Brugge een belangrijke rol gehad en dit is terug te zien in bijvoorbeeld het diamantmuseum. De rijke geschiedenis en kunst vindt je onder andere terug in het stadsmuseum, het Gruuthusemuseum en het Groeningermuseum. Ook wij hebben 2 musea bezocht en een daarvan is het Torture Museum. Dit museum laat vele martelmethoden zien met behulp van wassenbeelden en is gevestigd in een oude stadsgevangenis. Het is niet heel erg groot maar wel indrukwekkend om te zien. Het tweede museum dat wij bezocht hebben is het chocolademuseum, de Choco-Story. Hier zie je de geschiedenis van chocolade, hoe de cacaoboon groeit en chocolade gemaakt wordt. Aan het eind wordt er een korte demonstratie gegeven en mag je een lekker Belgisch chocolaatje proeven. Ook erg leuk is een bezoek aan brouwerij de Halve Maan waar het bekende Brugse Zot gebrouwen wordt. Je kunt een rondleiding door de brouwerij krijgen en na afloop mag je een lekker Brugse Zot Blond proeven,

Overnachten

Er zijn veel mogelijkheden tot overnachten in Brugge maar let goed op. Omdat de historische stad toeristisch en geliefd is betaal je de hoofdprijs voor een hotelkamer. Er zijn ook veel B&B’s te vinden waarvoor je iets minder betaald maar nog steeds is het prijzig om in het historische gedeelte van de stad te overnachten. Wij hebben een erg leuk B&B gevonden op 15 min lopen van het marktplein. Guesthouse de Loft is gevestigd in de oude kantschool en omgebouwd tot een woonhuis met 3 kamers die verhuurd worden. Elke kamer heeft een thema en een eigen badkamer. Wij sliepen in de chocoladekamer met bruintinten. De eigenaresse Bieke is erg enthousiast en geeft maar al te graag tips over de mooie stad Brugge. Omdat de kamers een eigen ingang hebben heb je toch privacy waardoor dit B&B een absolute aanrader is.

In Brugge zie je veel van deze smalle straatjes

In historisch Brugge vindt je veel smalle straatjes

Brugge is een hele leuke stad die een bezoek zeker waard is. Er is zoveel te zien en te doen dat de 4 dagen dat wij hier waren zeker niet teveel zijn. Door aan de gratis stadswandeling deel te nemen leer je de geschiedenis van de stad kennen en zie je plekjes waar je anders misschien niet zou komen. Er zijn 52 chocoladewinkels in de binnenstad te vinden waar de mooiste figuren van chocola verkocht worden, Voor bierliefhebbers is Brugge een perfecte stad en je kunt er honderden verschillende speciaalbieren drinken. Alle ins en outs over eten en drinken vertel ik je graag in een nieuw bericht. Brugge speelde in het verleden een erg belangrijke rol voor de handel in Europa en na zijn glorie tijden ging de geschiedenis van België verder in Antwerpen. Wie weet wordt dit de bestemming van onze volgende stedentrip.

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.