Burcht Wedde, Nederland

Neem jij de tijd om je eigen land te ontdekken? Wij zoeken op reis naar pareltjes maar vergeten dat er zo veel moois dicht bij is. Vrij snel zijn wij erachter gekomen dat je niet altijd ver weg hoeft voor mooie dingen. Wij verbazen ons elke keer weer over de prachtige omgeving waarin wij wonen. Zo bezochten wij Burcht Wedde op 20 km afstand van ons huis.

Wedde

Wedde is een klein dorpje in de provincie Groningen. Ondanks dat het dorp maar 1300 inwoners telt is er een rijke geschiedenis. Wedde ligt in de gemeente Westerwolde en heeft een prachtig natuurgebied. Zo stromen langs het dorp de Westerwoldse Aa en de Ruiten Aa. Midden in het dorp is de Wedderborg ook wel Burcht Wedde te vinden.

Burcht Wedde

De burcht midden in het dorp Wedde stamt al uit de 14e eeuw. Het is een belangrijke plek in de geschiedenis van Westerwolde. De eerste verhalen beginnen in 1360. De burcht was in handen van Adde Addinga en hij wilde de rechtspraak, in tegenspraak met het landrecht, regelen vanuit de burcht. Hierdoor ontstond een strijd tussen de familie Addinga en de bevolking. In 1478 is daardoor de Wedderborg vernield. Een aantal jaren later heeft er een complete restauratie plaatsgevonden en de burcht was weer in gebruik door verschillende drosten.

De Burcht Wedde is bekend geworden tijdens de tachtigjarige oorlog. In 1568 nam Adolf van Nassau zijn intrek. Hij is de jongste broer van Willem van Oranje en bereidde vanuit deze plek de slag van Heiligerlee voor. De soldaten trokken vanaf de burcht op en vochten tegen de spanjaarden. Adolf van Nassau heeft dit gevecht niet overleefd. In de komende jaren is de burcht vele malen geplunderd en kwam uiteindelijk in handen van het Waterschap Westerwolde en de Streekraad Oost-Groningen.

Rondom de burcht kun je heerlijk wandelen

Geselberg

In de jaren na de oorlog volgde nog een nare geschiedenis. In de 16e eeuw werd op de plek een heuze heksenjacht gehouden. Tussen 1587 en 1597 zijn er, volgens de verhalen, negentien heksen op de brandstapel terecht gekomen. De verbranding vond plaats op een veldje naast de Geselberg. Voor deze personen is hier een gedenkteken geplaatst. De Geselberg, in het Gronings Giezelbaarg, heeft een hoogte van 4,5 boven NAP. Veroordeelden hingen dagen aan een galg en de lijken werden tentoongesteld op een rad. Hier bleven ze liggen totdat ze waren vergaan door weer en wind. Het is moeilijk hier tegenwoordig een voorstelling van te maken. Je begrijpt wel dat dit een afschuwelijke plek was vroeger.

Gedenkteken voor de verbrande heksen

Van de voormalige burcht is weinig meer over. Door de jaren heen is de burcht zodanig verwoest dat deze in 2012 compleet gerenoveerd is. Alleen de kelder en de zuidelijke vleugel stammen nog uit de 14e eeuw. Tegenwoordig is dit pareltje in gebruik als kinderhotel voor gezinnen die het minder breed hebben. De kinderen kunnen hier als ware ridders en jonkvrouwen een aantal dagen verblijven. Daarnaast is er op de bovenste verdieping een erfgoedhotel en wordt het gebruikt als trouwlocatie. Normaal gesproken is de burcht geopend voor publiek van 1 april – 1 oktober. Op woensdag t/m zondag kun je tussen 12.00u en 17.00u in de burcht terecht voor een kleine vergoeding van € 3,00. Hier krijg je een gratis kopje koffie of thee bij. De tuin is het hele jaar toegankelijk. Let wel op de loslopende kalkoenen en pauwen. Ik ben nog wel erg benieuwd naar de binnenkant. Misschien gaan we nog eens terug om dit ook te bekijken.

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.