Cahuita National Park, Costa Rica

Na een dikke week genoten te hebben van het binnenland van Costa Rica is het wel weer tijd voor de kust. We laten de Irazu Vulkaan achter ons en beginnen aan een vier uur durende rit naar de oostkust. De oostkust staat ook wel bekend als de Caribische kust. Na een lange rit langs de havens van Limón strijken wij neer in het kleine plaatsje Cahuita. Hier is het gelijknamende Cahuita National Park te vinden. Heerlijk voor onze laatste dagen in dit geweldige land.

Cahuita National Park

Met een grote van 240 km² is Cahuita National Park het kleinste nationale park van Costa Rica. Het park verbindt de plaatsjes Cahuita en Puerto Viejo met elkaar. Wanneer je het park vanuit Cahuita binnen gaat betaal je geen entree maar een vrijwillige bijdrage wordt gewaardeerd. Vanuit Puerto Viejo betaal je $5 entree per persoon. Wij betaalden een bijdrage van $7,50 en begonnen aan onze wandelroute naar de andere kant van Cahuita National Park.

In totaal is de wandelroute van de ene ingang naar de andere ingang 10 km. Vanuit Cahuita gezien begint de tocht door de jungle. Hier zagen wij luiaards, verschillende soorten apen en wasberen. Al snel beland je op het strand. Wij kwamen hier met hoogtij en moesten door de oceaan om onze route te vervolgen. Na nog een stuk door de jungle, over bruggetjes en over het strand kwamen we bij een Ranger Station. Vanaf hier wandel je de laatste 2 km over een boardwalk. Aan het einde heb je de keuze om voor $3 p.p. de bus te pakken of dezelfde route terug te lopen. Omdat je op de terugweg altijd andere dingen ziet begonnen we, na wat eten en drinken, aan de wandelroute terug. Dit was een goeie keuze want we zagen weer veel apen, nog meer luiaards en vele soorten hagedissen en krabben.

Ga voorbereid op pad

Neem je eigen eten en drinken mee want in het park zijn geen voorzieningen te vinden. De enige wc’s die er zijn, zijn bij beide ingangen. Houd hier dus ook rekening mee. Na 20 km gewandeld te hebben waren wij aardig vermoeid en blij dat we met onze beentjes omhoog bij konden komen. Ik raad je aan om vroeg aan je wandeling te beginnen. Wij liepen in de brandende zon en hadden ons aardig verkeken op de afstand. Gelukkig zagen we onderweg veel gave dingen wat alles goed maakt. Neem naast eten en drinken vooral ook zonnebrandcrème en deet mee. Er zitten erg veel muggen en die prikken je helemaal lek.

Er zitten veel muggen in Cahuita National Park

Koraalriffen

Cahuita National Park beschermt het grootste koraalrif in Costa Rica. In het national park zijn 35 verschillende soorten koraalriffen te vinden en het is de plek waar zeeschildpadden nestelen. Je mag enkel snorkelen met een gids en deze brengt je een eindje de zee op. Op de witte zandstranden leggen de grote zeeschildpadden hun eieren en in het juiste seizoen kun je de mooie dieren op het land zien lopen.

Cahuita

Cahuita is een klein plaatsje aan de oostkust van Costa Rica. De hele oostkust is in Afro-Caraïbische sferen en we vroegen ons even af of we nog wel in het Centraal Amerikaanse Costa Rica waren. Het straatbeeld wijkt erg af van de rest van het land. Overal waar je loopt hoor je heerlijke reggae klanken en zie je afro-amerikanen lopen. Een erg gezellige sfeer hangt hier. De terrassen en barretjes zitten overvol wat natuurlijk niet zo gek is. De prijzen liggen hier een stuk hoger maar als je goed zoekt kun je ook hier voor een paar dollar eten.

In Coco’s Bar kun je lekkere cocktails drinken

Wij verbleven in Cahuita Lodge. Hier hadden we een eigen huis met slaapkamer, badkamer en keuken. We zaten aan de rand van het centrum. Alle eettentjes zitten op een paar honderd meter afstand. Vanuit onze hangmat hebben we uitzicht op de zee. Een prima uitvalsbasis in dit backpackersoord. Na een kleine wandeling van 10 minuten stonden we ook al bij de ingang van het National Park.

Stranden

Bij de ingang van Cahuita National Park vind je Playa Blanca. Een mooi strand met wit zand van 2 km lang. De rest van het plaatsje ligt aan Playa Negra. Een strand met zwart zand ontstaan door vulkanisch zand. De zee aan de oostkust heeft een erg sterke stroming. Er zijn hoge golven en een onderstroming. Let dus goed op wanneer je hier gaat zwemmen. Het scheelt dat het erg ondiep is waardoor je altijd kunt staan. Het water kwam ongeveer tot onze knieën.

Playa Negra

Wanneer je Costa Rica bezoekt mogen een paar dagen aan de Caribische kust zeker niet ontbreken. De sfeer is hier heerlijk relaxed! Door de reggae klanten samen met het heerlijke weer is het prima vertoeven in dit kleine plaatsje. Ondanks dat Cahuita National Park het kleinste park van het land is heeft het zoveel moois. Het zit vol met wildlife, iets wat wij geweldig vinden. Ook in dit park is de verscheidenheid groot. Door de jungle, over het strand, door de zee, niets is te gek. Wij hadden ons wel verkeken op de afstand. Bereid je daarom goed voor en neem voldoende eten, drinken, zonnebrandcrème en deet mee. Helaas voor ons hadden wij hier niet het mooiste weer. Het was bewolkt met af en toe regenbuien. Dit neemt echter niet weg dat het een prachtige plek is.

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: