Catarata del Toro, Costa Rica

Een bijzonder natuurverschijnsel zijn watervallen. Met een kracht dendert er een heleboel water naar beneden. Over de hele wereld zijn er watervallen te vinden. Elk met een eigen hoogte en watersnelheid maar allemaal even mooi. Ook in Costa Rica zijn er meerdere watervallen te vinden. In dit kleine landje noemen ze dit natuurschoon een Catarata. Na een bezoek aan de Nauyaca Falls kan ook een bezoek aan de hoogste waterval niet achterblijven.

Catarata del Toro

6 km ten noorden van het kleine plaatsje Bajos del Toro is een verborgen pareltje te vinden. Catarata del Toro is de hoogste waterval van Costa Rica. Het water klettert van een hoogte van 90 meter in een oude vulkaankrater. Omringd door jungle en met mos begroeide rotswanden duikt daar ineens de imposante waterval op. Je hoort het gekletter vanuit de tuin en vanaf hier kun je de waterval aanschouwen. Het is natuurlijk nog veel leuker om naar beneden te wandelen en vanuit daar dit geweld te bekijken.

Wandel naar de bodem

Na het betalen van de entree van $14,00 p.p. loop je door een restaurant de tuin in. Hier vliegen honderden kolibries rond waardoor je constant het geluid van de klapperende vleugels hoort. Doordat er geen ramen in het restaurant zitten vliegen de verschillende soorten kolibries overal om je heen. Na een paar passen in de tuin gezet te hebben zie en hoor je de catarata al.

Het eerste stuk van de wandeling brengt je over een gemakkelijk pad door de gigantische tuin. Je bent omringd door hoge bomen, vele varens en je hoort enkel de geluiden van de natuur. Het smalle paadje gaat over in een trap waardoor je een groot stuk afdaalt. Wij begonnen om 07.30u aan onze wandeling naar beneden en de luchtvochtigheid was al erg hoog. Na zo’n half uurtje afdalen stonden we op de bodem van de krater. Wat een snelheid heeft het water! Naast de grote waterval zie je overal kleine water stroompjes naar beneden sijpelen. Het is heerlijk rustig beneden bij de waterval en wij hebben hier dan ook een tijdje van de natuur genoten. De terugweg zijn we via de grote tuin en over het land gewandeld. Wij hebben erg rustig aan gedaan en zijn zo’n 2 uur onderweg geweest. Je kunt het overigens binnen een uur doen als je wilt.

Beneden is het glad

Bed & Breakfast

Het leuke aan deze waterval is de kleine bed & breakfast die er bij hoort. De eigenaar is een Nederlandse man met zijn Costa Ricaanse vrouw. Er zijn 2 kamers met uitzicht op de tuin. ‘s Avonds wordt het toegangshek afgesloten en heb je de hele ruimte voor jezelf. De eigenaar gaat naar zijn huis en wij mochten in het restaurant blijven zitten en in de tuin rond kijken. Naast de vele kolibries liep er ook een neusbeer door de tuin. Zodra het donker werd hoorden we de kikkers en lichtten de ogen van spinnen op. We betaalden $65,00 voor een nacht slapen, een lekker ontbijt en entree voor 2 personen. Dit is een absolute aanrader omdat je de vrijheid hebt om te gaan waar je wilt en je in alle vroegte kunt afdwalen in de krater zonder andere toeristen.

Op 2 uur rijden van San José vind je Catarata del Toro. Deze waterval is een bezoek waard. Uit het niets doemt de grootste waterval op. Erg leuk dat je naar de oude vulkaankrater bodem kunt wandelen. Van hieruit zie je het water vanaf 90 meter met een hoge snelheid neer kletteren. De wandeling er naar toe is redelijk makkelijk op een stukje met traptreden na. Door de warmte en luchtvochtigheid kan dit vooral omhoog uitputtend zijn. Laat je hier vooral niet door afschrikken want de prachtige waterval maakt de wandeling meer dan goed. Ik raad een overnachting bij de bed & breakfast ook aan. Je kunt hier in alle rust van de natuur genieten. Je hoort niets anders dan het geluid van de waterval en de vele honderden kolibries die langs je hoofd vliegen.

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: