Cultureel in Polen

Polen is niet het eerste land waar ik aan denk bij een zomervakantie. Hoe kom je daar dan terecht zul je denken. Een van de dingen op ons lijstje met nog te bezichtigen plekken is Auschwitz. We zijn eens gaan kijken wat er zoals bij Auschwitz in de buurt ligt en kwamen uit bij de stad Poolse stad Krakau. De stad Krakau is met net geen 761.000 inwoners, na Warschau, de grootste stad van Polen en ligt aan de Wisła in het zuiden van Polen.

In Nederland hebben wij vele vooroordelen over Polen zo ook wij. Bij Polen denken wij aan oude rammelauto’s, meisjes met veel make-up en uitdagende kleren en iedereen spreekt alleen Pools. Hier is allemaal niets van waar en wij waren dan ook volkomen verrast door de schoonheid van het land. In het gebied in en rondom Krakau is toerisme belangrijk. De stad Krakau is een echte studentenstad en er zijn dan ook veel faculteiten van de universiteit te zien. De mensen in Krakau spreken goed Engels wel zo fijn voor de toeristen.

Wij hadden een 3 persoonsbungalow gehuurd op camping Clepardia net buiten de stad Krakau. De bungalow had alleen bedden en een kleine badkamer. Om te kunnen koken was er een gemeenschappelijke openbare keuken aanwezig. Een voordeel van Polen is dat alles zo goedkoop is. Ook het openbaar vervoer is erg goed geregeld. Voor € 12,00 per persoon kochten we een kaartje voor 7 dagen voor onbeperkt gebruik van het openbaar vervoer.

De stad van de mythes

The Royal CastleGelijk vanaf het eerste moment waren wij verkocht aan Krakau. Wat is dat een mooie stad! Doordat de stad in de Tweede Wereldoorlog als een van de weinige steden ongeschonden is gebleven zie je de oudheid overal terug. Wij kwamen de stad binnen in het gebied genaamd Wawel, een natuurlijke heuvel waarop een burcht voor Poolse koningen werd gebouwd. Onder aan die heuvel bevindt zich de drakengrot. De mythe verteld dat er in de middeleeuwen onder de burcht een draak woonde. De toenmalige koning beloofde dat diegene die de draak zou verslaan met zijn dochter mocht trouwen. Een dappere schoenmaker heeft een poging gewaagd. Hij vulde een schaap met zwavel en de draak at dit schaap op. Hierna vloog de draak in brand en sprong in de Wisla om zoveel water te drinken dat hij open barstte. Het koninklijke kasteel en de drakengrot zijn een van de zoveel bezienswaardigheden in Krakau. Let er op dat alles in Polen van tevoren gereserveerd moet worden in verband met een maximaal aantal bezoekers per dag. Dat Polen erg katholiek is zie je aan de vele kerken in de stad Krakau. De bekendste kerk is de Mariakerk op het grote marktplein Rynek Główny. Elk uur speelt vanaf de hoogste toren van de Mariakerk een trompetblazer een melodie.

Krakau heeft veel verschillende schoonheden. Zo is de natuur verrassend mooi en kun je je prima vermaken op een van de zoveel terrassen midden in de stad. Wij hebben Het Ojców National Park bezocht, een prachtige natuur midden in de bossen. Het park bestaat uit vele holen, grotten, ravijnen en rotsformaties.. Zeker een aanrader om hier een mooie wandeling te maken. In de stad Krakau is het reuze gezellig op het grote marktplein. Het hele plein staat vol met terrassen om wat te drinken of lekker te eten. Wij zijn een aantal keer beland bij Sioux, een steakhouse in een western jasje. Het personeel was vrolijk en het eten was heerlijk. Maar ook op andere terrasjes hebben wij wat gedronken of gegeten want er is genoeg te zien. Zo rijden er de hele dag paardenkoetsen en karretjes voor city tours door de stad. Er lopen veel variaties mensen rond dus je hoeft je zeker niet te vervelen.

Wat ons opviel is dat ze ook in Krakau proberen je overal naar binnen te praten. Wij dachten dat dit voornamelijk op de zomerse vakantieoorden gebeurde en niet in een land als Polen. Op elke hoek van de straat staan mensen die je een City Tour aan willen bieden of proberen je bij de restaurants op hun terras te krijgen. Na de zoveelste keer aangesproken te zijn merk je er niet veel meer van en kun je ze gewoon negeren. Wij waren zeer verrast over de schoonheid en vriendelijkheid van het land. Niets van de vooroordelen over Polen is waar en het is zeker een aanraden om eens een stad in Polen te bezoeken.

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: