Deelerwoud Veluwe, Nederland

Oog in oog met een wild zwijn of een edelhert? Dit is mogelijk op de Veluwe. Hoog tijd dus om een aantal dagen in deze prachtige natuur door te brengen. De Veluwe ligt, met een oppervlakte van 1000 km², in de provincie Gelderland. Met zijn bossen, heidevelden en zandvlakten is er voor iedereen wel iets moois te vinden. Voor het spotten van wild ben je in het Deelerwoud op de juiste plek. Wandelschoenen aan, camera om de nek en gaan.

Natuurgebied Deelerwoud

Vooraf lezen we veel over het Deelerwoud en onze interesse is gewekt. Genoeg reden om een bezoek te brengen. Het gehele natuurgebied bevat 2380 ha en is opgedeeld in drie delen. In het noorden is het 675 ha particuliere Landgoed Deelerwoud te vinden. Het westelijke deel is ook in particulier bezit en bevat 475 ha aan natuur. Dit deel wordt Hoog Deelen genoemd. Het zuidoostelijke deel wordt het Deelerwoud genoemd en dit 1230 ha gebied is in handen van Natuurmonumenten. Alleen dit deel is overigens toegankelijk voor publiek. Via een wildviaduct, over de A50, is het zuidoostelijke gebied verbonden met Nationaal Park Veluwezoom.

Wandelen

Er lopen meerdere wandelroutes door het natuurgebied variërend in lengte. Er zijn drie ingangen vanwaar je je wandeltocht kunt beginnen. Meerdere stukken zijn aangeduid als rustgebied en dit is dan ook verboden terrein. Het Deelerwoud bestaat voornamelijk uit bos, uitgestrekte heidevelden en heeft een glooiend landschap.

Het is geen geheim dat wij liefhebbers zijn van wildlife en de natuur. Elke avond om 20.00u en ‘s ochtends om 06.00u wandelen wij naar het Deelerwoud. De meeste kans op het spotten van wilde dieren is toch ‘s ochtends vroeg of rond schemering. Al vanaf de eerste meters zijn wij verkocht. Alles wat we lezen op internet is waar.

Na 10 minuten lopen zien wij de eerste groep wilde zwijnen. Ze zitten wel verstopt in het hoge gras maar de staartjes steken er boven uit. Nog geen paar meter verderop liggen er twee damherten midden op het pad. Onze avond kan na de eerste 2 km al niet meer stuk. Aangekomen bij de heide genieten we volop van de laatste zonnestralen en de prachtige natuur. De hele route zijn we op onze hoede en we zien dan ook ontzettend veel. Van reeën, damherten en edelherten tot grote groepen zwijnen en zelfs een zwarte specht.

In het Deelerwoud kun je heerlijk wandelen

Wildlife

Sinds 2001 is het verboden op dieren te jagen in dit gebied. Hierdoor is de wildpopulatie de laatste jaren sterk gegroeid. De kans is dan ook zeer groot dat je wild tegen komt tijdens het wandelen. In dit gebied leven edelherten, damherten, reeën, vossen, wilde zwijnen, boommarters en schotse hooglanders. Hiernaast is het een bekend broedgebied voor roofvogels, de raaf en leven er drie soorten spechten. Als je goed kijkt en luistert vind je de grote bonte, de groene en de zwarte specht. Als laatste is het ook een geliefd gebied voor adders, de hazelworm en de zandhagedis.

Soms vergeten we even dat je je tussen de wilde dieren begeeft. Door ons enthousiasme komen wij vaak erg dichtbij. Zo stonden wij te genieten van een zwarte specht toen vlakbij een harde brom klonk. Er stond een gigantisch groot mannetjeszwijn erg dichtbij. Hij was net zo verrast als wij. Achter hem zien wij het vrouwtje met de kleintjes weg sprinten. Helemaal verstijfd en toch stiekem een klein beetje bang wachten we af wat hij gaat doen. Gelukkig besluit hij dat wij geen gevaar zijn en hij sprint achter zijn familie aan. Je weet nooit wat een wild dier gaat doen en zwijnen kunnen je lelijk verwonden.

Deze Schotse Hooglander volgt ook netjes de aangegeven paden

Hoenderloo

Wij boeken voor 6 dagen bij het Fletcher Hotel Restaurant Victoria-Hoenderloo in Hoenderloo. Hoewel het hotel erg simpel is is het voor ons meer dan voldoende. Wij hebben een kleine comfort kamer in het bijgebouw de Sparrenburgh. In het receptiegebouw is een zwembad te vinden en een restaurant, bar en bowling. Alle kamers zitten in aparte gebouwen. Verder is er een buitenzwembad en is er de mogelijkheid om fietsen te huren. Het mooiste van dit hotel is de ligging midden in de bossen. Je bevindt je op 1 km vanaf het Deelerwoud en precies tussen het Nationaal Park Hoge Veluwe en Nationaal Park Veluwezoom in.

We hebben vele kilometers in het Deelerwoud gemaakt en zijn elke keer weer verrast. Op welk tijdstip van de dag je er ook loopt je ziet altijd wel iets. Zo begonnen wij een dag om 06.00u ‘s ochtends en liepen 20 km. De natuur is erg divers en verveeld nooit. Het is wel aan te raden stil te zijn want de dieren zijn erg schuw. Ze vluchtten diep de bossen in zodat je ze niet meer ziet. Voor het Deelerwoud is Hoenderloo de perfecte uitvalsbasis. Vanuit ons hotel was het slechts 1 km lopen tot de parkeerplaats. Hoewel het hotel simpel was hebben wij ons er prima vermaakt. Na een lange wandeling is het heerlijk dat je even in het zwembad kunt springen.

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: