Gasterse Duinen, Nederland

Omdat we nu even niet op reis kunnen gaan we op zoek naar mooie natuur in de buurt. Zo komen wij uit in het mooie Drentse Landschap. Vanochtend begonnen wij onze dag met een wandeling door de Gasterse Duinen.

Gasteren

Gasteren is een klein dorpje in het noorden van Drenthe. Het hoort bij de gemeente Aa en Hunze en telt een kleine 400 inwoners. Het straatbeeld laat voornamelijk Saksische boerderijen zien en van oorsprong is dit een brinkdorp. De natuur bestaat grotendeels uit heidevelden, bossen en beken. Het dorpje lig midden in nationaal park De Drentsche Aa. Het bekendste heideveld is het Balloërveld met 376 hectare aan natuur. Wij bezochten een kleiner natuurgebied, de Gasterse Duinen.

Gasterse Duinen

Hoewel de Gasterse Duinen met een oppervlakte van 100 hectare erg klein is kun je er volop genieten. De heidevelden liggen in het stroomdal van De Drentsche Aa. Er zijn twee vennen te vinden die in elkaars verlengde liggen. Vroeger waren er meer kleinere vennen te vinden maar door stuifduinen is het in verloop van tijd dicht gestoven. De ‘voorste’ en ‘achterste’ ven zijn overgebleven.

Dwars door het prachtige heideveld loopt een wandelroute van 5 km. Het is extra leuk omdat je tussen de grazende Schotse Hooglanders en de Schoonebeker Heideschapen door loopt. Let wel op dat je je in hun omgeving bevindt. Hou een gepaste afstand! Nadat je de zandduinen hebt verlaten kom je in een veengebied. Het kan hier nat en drassig zijn. Goede schoenen is dus wel aan te raden. Als laatste volg je een karrenspoor en kom uit bij een stukje geschiedenis, een eeuwenoude hunebed.

Het Drentse Landschap

Natuurgebied de Gasterse Duinen is in handen van het Drentse Landschap. Zij zetten zich in voor behoud van de natuur en het erfgoed in Drenthe. De stichting bestaat sinds 1934 en ze behouden 9000 hectare aan natuur. Er wordt gebruik gemaakt van vee om de gebieden te begrazen en de bodem vruchtbaar te houden. Zo zie je in meerdere natuurgebieden in Drenthe Schotse Hooglanders grazen. Er zijn twee schaapskuddes en zij gaan met de schapen naar de heides waar te veel gras is. Zo krijgt het heideveld weer ruimte om opnieuw te bloeien. Het Drentse Landschap is verantwoordelijk voor het heide-, bos- en graslandbeheer

Omdat wij om 07.30u al begonnen aan onze wandeling was het nog heerlijk rustig. Wij genoten volop van de geluiden van de natuur. We hoorden veel vogels zingen en ganzen vlogen met veel lawaai over. Wij werden aangenaam verrast door een hert die rustig aan het grazen was. Hij was niet bang voor ons en liep zelfs een stukje onze kant op. Wat is het toch fijn dat er zulke mooie natuur in Nederland te vinden is. Dit moeten we koesteren met zijn allen. Gelukkig zijn er stichtingen zoals het Drentse Landschap die zich hiervoor inzetten. Wees zuinig op de natuur!

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: