Irazú Volcano National Park, Costa Rica

Costa Rica heeft in totaal 16 vulkanen waarvan er nog 5 actief zijn en 2 slapend. Als je door het binnenland van Costa Rica rijdt heb je dus grote kans een van de vulkanen te zien. Er zijn er nog een aantal te bezoeken waarvan de Irazú Volcano er een is. Deze vulkaan is te vinden in het 2300 ha grote Parque Nacional Volcán Irazú.

Irazú Volcano

De hoogst actieve vulkaan in Costa Rica vind je op anderhalf uur rijden vanaf de hoofdstad San Jose. De kraterrand van de Irazú vulkaan is te vinden op een hoogte van 3432 m. Deze vulkaan is de enige waar je met de auto helemaal naar boven kunt rijden. Niet zo gek dus dat wij besloten de Irazú vulkaan te bezoeken in plaats van de Arenal vulkaan.

Om bij de ingang van het national park te komen moet je eerst een heel stuk omhoog rijden. De slingerweg voert door de weilanden en als je geluk hebt dan heb je mooie uitzichten. Er zijn maar weinig dagen waarop er een heldere lucht is. Bijna elke ochtend om 10.00 uur kruipen de wolken over de kraterrand waardoor het uitzicht weg is. Zorg er dus voor dat je op tijd bij de vulkaan bent om het groene kratermeer te kunnen zien.

De wolken kruipen langzaam over de rand

Diego de la Haya

Na de entree van $30,00 p.p. en $2,00 parkeerkosten afgetikt te hebben mag je het park binnen rijden. Na 5 minuten rijden bereik je de parkeerplaats en moet je te voet verder. Vanaf hier volg je een makkelijk wandelpad, van misschien net een km, tot aan de Diego de la Haya krater. Deze krater heeft een kratermeer met verschillende dieptes. Een paar jaar heeft de krater droog gestaan maar het water kwam ineens weer omhoog.

Naast de vulkaankrater is er vrij weinig in het nationale park te zien. Zoals je wellicht weet is de grond rondom een vulkaan vaak kaal en dat is hier niet anders. Je kunt nog een stukje verder rijden om bij een uitzichtpunt te komen. Hier kun je op een van de heldere dagen zowel de Pacifische als de Caribische kust zien. Wij waren na een half uur al uitgekeken en vonden de entreeprijs vooral erg hoog. Het is wel ideaal dat je met de auto omhoog kunt rijden en niet eerst een helse wandeltocht moet maken.

De grootste krater, Diego de la Haya

Orosi

Een prima uitvalsbasis voor een bezoek aan de Irazú vulkaan is het kleine plaatsje Orosí. Wij sliepen in Casa de café, een leuke homestay waar wij de enige gasten waren. Het gezin heeft een vrolijke hond die ons begeleidde naar het dorpje. Om in het dorpscentrum te komen kun je via een gele hangbrug Rio Reventazón oversteken. In het dorp is een oude kerk te vinden. Iglesia de San Jose de Orosí is gebouwd in 1743 toen de Orosí vallei in handen was van Spaanse kolonisten. Naast de kerk is een museum te vinden waar je de geschiedenis van het katholieke geloof in Costa Rica kunt zien.

De Orosí Vallei

Omdat Costa Rica zo veel vulkanen heeft wilden wij er graag een bezoeken. Aangezien we niet zo veel zin hadden in een zware klim naar een kraterrand hebben we gekozen voor de Irazú vulkaan. Het is ideaal dat je met de auto omhoog kunt rijden. Wij vonden de entree prijs wel heel erg hoog voor wat je ziet en kunt doen. Het was dan wel heel fijn dat het er niet zo druk was waardoor wij in alle rust het kratermeer konden bekijken. Orosí is een leuk dorpje om te verblijven met een oude geschiedenis die goed zichtbaar is. De natuur in de vallei is prachtig en je hebt mooie uitzichten als je een stukje gaat rijden. Zo kun je onder andere via een grote dam over Lago de Cachí rijden.

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: