Kaiserburgbahn, Bad Kleinkirchheim, Oostenrijk

Als liefhebber van bergen kun je niet anders dan naar een top. In Bad Kleinkircheim gaan ‘s zomers twee kabelbanen naar de top van de omringende bergen. Een van de kabelbanen is de Kaiserburgbahn. Deze bevindt zich op 20 minuten lopen van onze accommodatie. Genoeg reden voor een kabelbaan tochtje dus.

Kaiserburgbahn I & II

De Kaiserburgbahn brengt je voor € 22,50 per persoon van half juni tot half september dagelijks naar de top. Hierna gaan de bakjes nog van donderdag tot zondag omhoog. De top bereik je in 2 etappes. De eerste stop is op 1363 meter en de laatste stop op 2043 meter. Wij hebben de Kärnten Card aangeschaft. Hiermee mag je elke dag een keer gratis de kabelbaan gebruiken. Deze kaart heeft sowieso vele leuke voordelen.

Veel mensen nemen een fiets mee naar boven om te gaan mountainbiken. Op de top van de Kaiserburg is namelijk het begin van een Flow Country Trail te vinden. Met een lengte van 15 km is dit zelfs de langste trail van Europa. Voor liefhebbers zeker de moeite waard. Maar fietsen en wandelen is niet het enige. Je kunt vanaf de herfst en in de winter ook met de rodelbaan naar beneden. De Kaiserburg-Bob is 1,4 km lang en heeft 26 bochten. Er is dus voor iedereen wel iets te doen.

Wöllaner Nock-Alpinrunde

Het is woensdagochtend en de hemel is strakblauw. Een perfecte dag om met de Kaiserburgbahn naar de top te gaan. We trekken onze wandelschoenen aan en lopen rustig vanaf onze accommodatie in Bad Kleinkircheim naar de kabelbaan. Er zijn vele wandelroutes variërend in lengte en zwaarte. Wij besluiten de Wöllaner Nock-Alpinrunde te wandelen. Een dicht bakje brengt ons naar boven en na 20 min in de kabelbaan staan we boven op de berg. We hebben hier een prachtig uitzicht. De Wöllaner Nock-Alpinrunde is in totaal 8,13 km. Je passeert 4 bergtoppen en er is 439 meter hoogte verschil. Op de meeste toppen in Oostenrijk prijkt een groot kruis van gemiddeld 2 tot 4 meter hoog. Zij noemen dit een Gipfelkreuz, topkruis in het Nederlands.

Wöllaner Nock-Alprinrunde
Volg de oranje paaltjes voor Wöllaner Nock-Alprinrunde

4 Gipfelkreuzen

De eerste bergtop met Gipfelkreuz is vlakbij het bergstation op 2055 meter hoogte. We genieten even van de omringende bergtoppen en beginnen aan de rondwandeling. Na de eerste kilometers begint gelijk een leuk klimmetje naar 2145 meter hoogte. Hier vinden wij het tweede Gipfelkreuz, bergtop de Wöllaner Nock. We laten snel de drukte achter ons en vervolgen de route. Zoals bijna overal is het rondom de kabelbaan erg druk en al snel komen je bijna niemand meer tegen. De route brengt ons over de bergrand en de kale toppen. Het uitzicht rondom is adembenemend en na een stuk afgedaald te zijn staan we bij het derde Gipfelkreuz. Deze bevindt zich op 2090 meter hoogte en wordt de Vorderer Wöllaner Nock genoemd.

Na de drie bergtoppen vervolgt de route zich steil naar beneden. We dalen snel af naar een dal op 1719 meter. Hier lopen we langs een grote kudde koeien. Zo dichtbij zijn ze toch best imposant en helemaal als ze op staan en in onze richting lopen. De koe blijft ons in de gaten houden en verspert ons de weg. We besluiten maar even van het pad af te gaan en banen een stukje door het hoge gras. Ondertussen houden wij de koeien goed in de gaten. Dit is toch altijd spannend. We zijn al dik 2 uur aan het afzien en vinden het hoog tijd voor een lunch. Net buiten het bereik van de koeien ploffen we in het gras en peuzelen onze broodjes op.

Vorderer Wöllaner Nock
Het derde Gipfelkreuz, Vorderer Wöllaner Nock

De laatste lootjes

Helaas weten we dat we nu weer een stuk omhoog moeten lopen en we zien er enorm tegen op. Alles wat we afgedaald zijn moeten we nu omhoog klimmen om weer op 2055 meter uit te komen. Een klein stukje door het bos, langs stromende beekjes en we beginnen weer aan de klim. Ondertussen hebben wij beiden een verbrand hoofd. De zon is fel en we zweten door de zware wandeling. Dan gaat het extra snel. Het laatste kruis, Pfaffeneck, is op 2046 meter hoogte en bijna aan het eind van onze wandeling. Nog een stukje over een smalle richel dicht langs de afgrond en we zien de Kaiserburgbahn weer opdoemen. Wat zijn we blij dat we terug zijn. Maar wat is het mooi!

De meeste wandelingen op bergtoppen zijn afzien. Zonder beschutting van bomen in de brandende zon loopt het zweet in stralen naar beneden. De hoogteverschillen zijn bijna nooit glooiend en zijn aardig steil. Omdat wij altijd wel een keer verkeerd lopen is onze route altijd langer. Zo ook bij deze wandeling. In totaal lopen we 10,36 km en hebben wij 537 meter hoogte verschil overbrugd. We hebben er ongeveer 4 uur over gedaan, inclusief pauzes. Best netjes! Persoonlijk heb ik na zo’n wandeling wel een voldaan gevoel. Dit hebben we toch maar even gedaan.

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.