La Fortuna, Costa Rica

Dat het binnenland van Costa Rica divers is blijkt wel uit onze volgende stop. Na het koude en vochtige Monteverde Cloud Forest is er zo’n 100 km verderop een compleet ander landschap te vinden. Je rijdt het gebied van de vulkanen en Hot Springs binnen bij het kleine dorpje La Fortuna. In tegenstelling tot de rest van het land vind je op deze plek vele dure spa resorts.

La Fortuna

La Fortuna is een klein dorpje welke zeer geliefd is bij backpackers. De naam van het dorp betekent letterlijk het fortuin en wijst op het vruchtbare land. Zodra je het gebied binnen rijdt zie je overal dure spa’s en grote resorts. Je kunt wel raden dat in dit gedeelte van Costa Rica verschillende soorten toeristen te vinden zijn. Naast de gasten van het resort zie je veel backpackers. De regio leent zich uitstekend voor meerdere activiteiten. Zo kun je er ziplinen, naar een waterval, paardrijden, wildwaterraften of varen op Lake Arenal.

In het midden van het dorpje La Fortuna is een witte kerk te vinden. De kerk draagt de naam Iglesia de La Fortuna de San Carlos. De katholieke kerk is gebouwd in 1962 en is de hele dag geopend voor publiek. Voor de kerk is een park te vinden met een grote fontein. Hier kun je heerlijk zitten met een kopje koffie. Achter de kerk is de Arenal Vulkaan te zien. Het is een erg geliefd fotoplekje.

Iglesia de La Fortuna de San Carlos

El Volcán Arenal

Op meerdere plekken duikt de imposante Arenal Vulkaan op. De vulkaan heeft een hoogte van 1670 m en is de actiefste vulkaan in Costa Rica. In 1937 is de vulkaan voor het eerst in kaart gebracht. Men dacht dat de vulkaan dood was maar na 4 eeuwen was daar in 1968 ineens een hevige uitbarsting. De lavastroom heeft veel verwoest in de omgeving en vele doden gemaakt. In totaal is er over een oppervlakte van 232 km² natuur, dieren en huizen beschadigd.

Tot op de dag van vandaag is de Arenal vulkaan actief. Elke dag is er beweging in de vulkaan te zien en barst deze uit. Vaak is het niet genoeg om te zien en maar af en toe komen er kleine lavastromen naar beneden. Sinds de laatste grotere uitbarsting in 2000 hebben er geen evacuaties meer plaats gevonden.

El Volcán Arenal

Rio Chollin

Zoals hierboven al genoemd is bestaat het gebied uit vele spa’s met hot springs. Voor deze thermen betaal je een bedrag van gemiddeld €70 per dagdeel. Omdat wij dit veel te veel geld vinden gingen we op zoek naar een goedkopere plek om van dit heerlijke water te genieten. We vinden deze plek achter het Tabacon resort en is ook nog eens gratis!

Wat sceptisch liepen wij een weg naast het Tabacon Resort op. Aan het einde van deze weg is een soort trappetje te vinden. Deze trap leidt je een rivier in, Rio Chollin. Zodra we onze eerste stap in het water zetten waren we om. Wat is het water lekker warm! Na een klein stukje moet je onder een viaduct doorlopen en je waant je in een waar kuuroord. Er zijn allemaal kleine rondjes gemaakt waar je in kunt zitten en het warme water stroomt onder je door.

Ontspannen in Rio Chollin

Wij liepen gelijk een stukje door waar het lekker rustig was. We zagen de hekken van het resort en lachen een keer omdat zij veel geld betalen om in hetzelfde water te zitten. Het enige verschil is dat de rivier niet gezuiverd wordt. Houd rekening met het feit dat je hierdoor zanderig uit het water komt. Omdat het gratis is om in deze rivier te zitten is het aan te raden hier op tijd, en vooral niet in het weekend, naar toe te gaan. In het weekend vind je veel locals met het hele gezin genietend in het water.

Casa Torre Eco-Lodge

Wij sliepen net buiten de drukte van La Fortuna boven op een berg. Met een prachtig uitzicht op de Arena Vulkaan verbleven wij in de Casa Torre Eco-Lodge. De lodge is gebouwd van hout en er lopen kippen, hanen en koeien op het terrein. Omdat de lodge van hout gemaakt is zijn er grote kieren. Hierdoor komen de kevers, sprinkhanen en andere dieren je kamer binnen. Je kunt altijd de eigenaar roepen zodat hij de dieren uit je kamer haalt. Wat was dit een geweldige plek met een prachtig uitzicht op de vulkaan. In de bomen achter de lodge zitten luiaards en zijn apen te vinden. De eigenaar laat je ze maar wat graag zien wanneer de dieren er zijn.

Uitzicht op de Arenal Vulkaan vanuit onze kamerl

Ondanks dat wij in deze regio niet veel gepland hadden, hebben wij ons hier goed vermaakt. Wij hebben de Arenal Vulkaan niet bezocht omdat we de Irazú Vulkaan op onze planning hadden staan. Wij hebben een bezoek gebracht aan het 85 km² grote Lake Arenal. Hier heb je mooie uitzichten over het meer en op de vulkaan. De route er omheen gaat door het bos en we kwamen een grote groep neusberen tegen. Een bezoek aan de gratis Rio Chollin is zeker een aanrader. Het bespaart je een hoop geld en brengt je een heleboel ontspanning.

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: