Mafia Island, Tanzania

Ik zie je denken, Mafia Island? Ja, Mafia Island! Naast Pemba en Zanzibar is Mafia Island een van drie eilanden van Tanzania. Na twee geweldige weken safari is het tijd voor ontspanning. Waar kun je dit beter doen dan op het relaxte Mafia Island.

Mafia Island

De archipel van Mafia bestaat uit een groot eiland van een kleine 400 km² en meerdere kleinere eilandjes. De naam Mafia is afgeleid van het Arabische woord morfiyeh wat groep of archipel betekent. Je kunt wel raden dat de voornaamste religie op het eiland moslim is. Over het hele eiland zijn dan ook veel kleine moskeeën te vinden. Toch spreekt het overgrote deel van de inwoners geen Arabisch maar alleen Swahili en Engels. De plaatselijke bevolking leeft van toerisme en visserij. Ze hebben op het eiland niet veel en alles wordt geïmporteerd vanuit Dar es Salaam.

Marine Park

Het zuiden en oosten van het eiland bestaat uit het Mafia Island Marine Park. In totaal is het Marine Park 822 km² waarvan een groot gedeelte onder water te vinden is. De park fee is $ 20 per dag maar wordt besteed aan het onderhouden van het Marine Park.

Wij hebben een dag een snorkeltour gedaan in Chole Bay. Hier bezochten we drie plekken waar een prachtig koraal was met veel mooie gekleurde vissen.

Utende

Wij hebben 5 dagen doorgebracht in de Meremeta Lodge in Utende. Dit is een absolute aanrader en voelt als thuis. Mr Meremeta is de gastheer en is erg behulpzaam. Bij aankomst mochten we zelf een huisje uitzoeken waar we wilden slapen. Elk huisje heeft een heerlijke hangmat waar je lekker uit kunt rusten. Elke avond wordt er een maaltijd klaar gemaakt met verse vis. Omdat het op het eiland het hele jaar rond de 30 °C konden we buiten eten. Omdat het om 18.30 al donker is aten we romantisch bij kaarslicht. Het personeel is zo aardig en willen je alles vertellen over het eiland en hun leefwijze.

Meremeta Lodge ligt een kilometer vanaf Utende Beach. Met de gratis geleende fietsen was het een klein kwartiertje fietsen tot het strand. Hier was het erg relaxed vertoeven op de strandbedjes en bij het restaurant van de Mafia Island Lodge.

Seagal Lobster

Bushbaby

De eerste avond hoorden we, toen het donker werd, dieren geluiden. Het klonk als apen maar deze leven niet op Mafia Island. We vroegen Mr Meremeta wat voor dieren dit lawaai maken. Hij vertelde ons dat het een bushbaby is. Wij hadden hier nog nooit van gehoord dus liet hij ons een foto zien. De bushbaby is een kleine primaat die ‘s nachts actief is. Het personeel van Meremeta Lodge ging met ons op pad, op zoek naar de bushbaby! Ze zijn zo klein dat ze bijna niet te zien zijn. Ook zijn ze erg schuw en verstoppen zich in de mango bomen. De jongen van de bediening gooide mango’s omhoog en de bushbaby gooide mango’s terug. Wij moesten hier erg om lachen en zijn dit niet gewend. Na 3 avonden op zoek te gaan vonden we eindelijk een bushbaby. Hun ogen lichten op in het schijnsel van onze zaklamp. Ze zijn inderdaad erg klein en bijna niet te zien.

Walvishaaien

Een van de redenen waarom wij gekozen hebben om Mafia Island te bezoeken is de mogelijk om te zwemmen met walvishaaien. De eerste dag waagden wij gelijk een poging en ‘s ochtends vroeg stapten we op een bootje op zoek naar de walvishaai. Walvishaaien kunnen maximaal 12 meter lang worden. Je snapt wel dat het erg spannend is om hier naast te kunnen zwemmen. Na zo’n drie kwartier varen is er een whaleshark gespot.

Zwemmen met een Whaleshark

We moesten ons klaar maken om in het water te kunnen gaan. Iedereen zat klaar met snorkel, duikbril en zwemvinnen aan. We zaten met zijn allen op de rand en na een seintje lieten we ons gezamenlijk in het water glijden. Omdat we geen idee hadden wat ons te wachten stond was het extra spannend. Snel onderwater kijken en daar kwam de gigantische vis aan zwemmen. De walvishaai heeft een lengte van 7 meter, wat voelden wij ons klein. We zwommen een stuk mee tot de walvishaai weer verdween in de diepte. We hezen ons weer aan boord om een stukje verder te varen.

Toen de whaleshark weer aan de oppervlakte verscheen lieten we ons weer in het water zakken. We konden weer achter het gigantische dier aanzwemmen. Dit hebben we een aantal keren gedaan en we waren dan ook bekaf na een dagje zwemmen met walvishaaien maar het was de ervaring zeker waard! Als je ooit de kans hebt om te zwemmen met walvishaaien moet je dit niet aan je voorbij laten gaan. Dit was zo vet!

Na de vele indrukken die we in de National Parks opgedaan hebben waren we wel aan wat ontspanning toe. We hebben bewust gekozen voor Mafia Island omdat het hier rustiger is en omdat we hier met walvishaaien kunnen zwemmen. Met een klein vliegtuigje van Coastal Air vlogen we via Dar es Salaam naar Kilindoni op Mafia Island. De vliegreis was een hele onderneming. Er passen 12 mensen in het vliegtuig en door het slechte weer schudde het hele vliegtuig. Dit was iets minder fijn maar toch ook wel weer een hele ervaring. Wij hebben de meeste tijd doorgebracht op het strand van Utende Beach en rustig dat het hier was. We waren groten deels als enigen op het strand. Smeer je wel goed in want de zon brand gigantisch. We hadden verwacht dat we vanaf de kust konden snorkelen maar dit is helaas niet het geval. Aan de kust staat veel stroming en het water is erg troebel omdat de bodem alleen zand heeft. Wij waren blij dat we gekozen hebben voor de rust van Mafia Island.

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: