Milford Sound, Nieuw-Zeeland

Na de vele variërende landschappen aan de westkust was het tijd voor het volgende natuurschoon Milford Sound genaamd. Milford Sound vormt samen met Doubtful Sound het Fiordland National Park. Met zijn 16 km tot aan de Tasmaanse zee is Milford Sound de kleinere maar toch bekendste en meer bezochte fjord van het zuidereiland.  Het is de natste plek van Nieuw-Zeeland met gemiddeld 182 dagen regen en er valt gemiddeld 6813 mm per jaar.  De beste manier om de prachtige fjorden van Milford Sound te bekijken is via een boot tocht van een van de vele aanbieders. Wij hebben gekozen voor een cruise en een kayak tocht met Southern Discoveries.

Milford Sound Cruise

’s Ochtends om 09.45u stapten wij aan boord van de Encounter voor een tocht van 2.15u. De boot vertrok vanaf de Milford Wharf in het Freshwater Basin, een plek waar meer zoet dan zout water is. Onderweg kom je vele watervallen tegen waarvan de meesten ontstaan door hevige regenval. Er zijn maar 2 watervallen die altijd te zien zijn en dit zijn de Bowen Falls van 161m hoog en de 155m hoge Stirling Falls. Tijdens de excursie kwamen we dicht en soms bijna onder de watervallen en uit de Fairy Falls werd water gehaald wat we konden drinken. De Fairy Falls is echter een tijdelijke waterval die opdroogt wanneer het een paar dagen niet heeft geregend, wat op Milford Sound bijna niet voorkomt. Het bijzondere in het fjordlandschap van Milford Sound zijn de bergen die vanaf de bodem van de oceaan ontstaan. Een van de hoogste bergen ter wereld vanaf de oceaan bodem is te vinden in Milford Sound en heet Mitre Peak met een hoogte van 1692m. Hou onderweg je ogen open want je hebt naast de prachtige omgeving met mooie uitzichten de mogelijkheid om dolfijnen, zeehonden en pinguïns te spotten.

Bergtoppen boven de laaghangende wolken

Milford Sound

Kayakken op Milford Sound

Naast de cruise per boot hebben wij ook een uur gekayakt op Milford Sound in een stuk Harrison Cove genaamd. Rond 1800 werd Harrison Cove voornamelijk gebruikt door walvis- en zeehondjagers. We kayakten onder andere naar de Harrison River waar we een flesje vulden met het heldere gletsjer water om te kunnen drinken. Het water uit de Harrison River is lekker water vergelijkbaar met bronwater toch blijft het drinken uit de rivier een gek idee zeker omdat het water overloopt in de zee. In de baai van Harrison Cove leven ook de Fiordland Crested Penguins, een erg zeldzame pinguïn die alleen in Nieuw-Zeeland voorkomt. De pinguïns broeden langs de kust en in de bossen. Helaas voor ons waren ze een week eerder voor het laatst gezien en dus vertrokken voor de winterperiode.

Milford Discovery Centre & Underwater Observatory

In Harrison Cove vindt je een drijvend museum over de geschiedenis, geologie en dieren in Milford Sound. Middels een trap daal je af naar een glazen ruimte op 10 meter diepte en hier kun je de onderwaterwereld bekijken. Wanneer je de trap afdaalt zie je de kleur van het water veranderen, hoe dieper je komt hoe minder uv licht er is en hierdoor verdwijnen bepaalde kleuren. Je ziet veel vissen en koraal in hun natuurlijke omgeving waardoor dit een erg leuke ervaring is.

Milford Sound is zeker een aanrader wanneer je in Nieuw-Zeeland bent. Het fjordlandschap blijft speciaal en geeft prachtige uitzichten. Helaas is het ook de natste plek waardoor de kans groot is dat je een beste regenbui op je hoofd krijgt. Wij hadden mazzel omdat het droog was tot het moment dat wij terug waren van het kayakken. Het was niet erg warm tijdens het kayakken en we kregen dan ook een regenbroek en een warme waterdichte trui en een zwemvest aan.  Je komt dichtbij de natuur en dit maakt het een bijzondere ervaring. Het kayakken voegt echt iets toe aan de cruise omdat je op een plek komt waar de boten niet kunnen komen. Een excursie op Milford Sound is niet goedkoop maar meer dan de moeite waard.

3 Comments

 1. Ite Wiersema

  Stirling Falls, geweldig he 🙂

  Reply
 2. Marcella

  Je foto’s doen het helaas niet 🙁 Wel gaaf dat jullie zijn gaan kajakken! De boottocht hebben wij ook gemaakt. Koud en nat, maar zó moooi!

  Reply
  1. Yolanda (Post author)

   Wij hadden mazzel het was droog tot het moment dat we terug waren met de kano. Het was inderdaad wel een beetje fris. Raar dat de foto’s het bij jou niet doen.

   Reply

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: