Monteverde Cloud Forest, Costa Rica

Het binnenland van Costa Rica is gevuld met bossen, jungle en vulkanen. Het geeft een totaal ander beeld dan de west kant waar we onze reis door Costa Rica begonnen. Na een rit beginnend langs de Pacifische kust tot eindigend in de bergen hebben we het binnenland bereikt. Omringd door nevelwouden vind je het kleine plaatsje Monteverde met ruim 4600 inwoners verspreid over 52 km². Onze uitvalsbasis voor een aantal dagen en een bezoek aan het Monteverde Cloud Forest.

Monteverde Cloud Forest

Op 900 tot 1850 m hoogte is een groot nevelwoud te vinden, Monteverde Cloud Forest. In Costa Rica noemen ze het natuurreservaat Reserva biológica Bosque Nuboso Monteverde. Het gehele Cloud Forest is 105 km² groot en sinds 1972 openbaar voor bezoekers. Voor een bedrag van $22 p.p. kun je meerdere wandelroutes volgen. De naam zegt het eigenlijk al. Omdat het bos hoog ligt en dicht begroeid is, is de luchtvochtigheid hoog. Hierdoor hangt er mist en krijg je een mysterieus beeld. De temperatuur ligt hier een stuk lager dus kleed je warm aan.

Na onze ervaringen in Manuel Antonio wilden we niet nog een keer lang moeten wachten om naar binnen te kunnen. Omdat we lazen dat Monteverde Cloud Forest elk jaar ruim 70.000 bezoekers verwelkomd besloten wij op tijd te vertrekken. Het park opent om 07.00u en wij stonden om 06.45u voor een dichte poort. Zelfs het personeel was er nog niet. Dit resulteerde er wel in dat wij als eerste het park binnen liepen en in alle rust van de prachtige natuur konden genieten. Het regende wat waardoor het bos extra mysterieus was. Overal groeit mos en tussen de bomen hangen wolken, een echt Cloud Forest. Met veel geluk kun je op de uitkijkpunten een heel mooi uitzicht hebben. Helaas zagen wij niet meer dan wolken en regen.

Een van de bekendste bezienswaardigheden in dit Cloud Forest is de rode hangbrug. Deze brug is 25 m hoog en 100 m lang. Je loopt letterlijk door de wolken boven de boomtoppen. Voor mensen met hoogtevrees is deze hangbrug geen pretje omdat de bodem van gaas is en je naar beneden kunt kijken.

Flora en fauna

Wat maakt het Monteverde Cloud Forest zo bijzonder? Naar mijn mening is dit het vele flora en fauna wat aanwezig is. Maar 1% van de wereld is bedekt met nevelwoud en door de hoge luchtvochtigheid hebben de bossen een specifiek flora en fauna. Terwijl wij de wandelpaden verkenden hoorden we vele diersoorten om ons heen. Zo is Monteverde Cloud Forest de thuisbasis voor de zeldzame Quetzal. Helaas hebben wij deze niet gezien maar wel veel gehoord.

De wandelpaden zijn goed aangelegd en makkelijk te volgen

Onderweg zagen wij wel een ander veel voorkomende vogel, de kolibrie. Onder de bomen spotten we een groot kolibrie nest. Een stukje verderop zaten 2 jonge vogeltjes en moeder kwam langs met voedsel. Wat een leuk gezicht. In het nevelwoud hadden we het geluk een Green Emerald Toekan in de boom te zien zitten. Naast de vogels zagen we onder andere howler monkeys en de giftige Yellow Eyelash Viper.

Manakin Lodge

Op 5 minuten rijden vanaf de ingang van het natuurreservaat ligt het gelijknamige dorpje Monteverde. Het is duidelijk een uitvalsbasis voor backpackers en heeft een gezellige sfeer. Het dorp heeft grote hoogteverschillen waardoor een wandeling naar de supermarkt een hele workout is. Wij sliepen in de Manakin Lodge aan de rand van Monteverde. Ons balkon grensde aan het bos en je hebt de kans dat er apen een kijkje komen nemen.

Crocodile Bridge

Op 96 km van Monteverde is het plaatste Tarcoles te vinden. Dit gehucht staat bekend om zijn brug over de Tarcoles River. Deze brug heeft de bijnaam Crocodile Bridge en dat is niet voor niks. Rio Tarcoles is een van de langste rivieren van Costa Rica met een lengte van 2000 km. De beroemdste brug over de Tarcoles River is vlakbij het beginpunt van de rivier. Onder deze brug leven ongeveer 90 krokodillen. Er zijn er altijd wel een aantal in het water of op de kant te zien. Het is zeker de moeite waard om een stop te maken. Dit kun je goed combineren met wat eten of drinken. Het is een toeristische stop geworden met winkeltjes en restaurantjes.

Onder de Crocodile Bridge leven zo’n 90 krokodillen

Monteverde Cloud Forest is een bijzondere plek. Het nevelwoud heeft iets mysterieus en je kunt volop genieten van al het mooie natuurschoon. Ondanks dat er vele bezoekers komen hebben wij hier weinig van gemerkt, Het reservaat is zo groot dat je nauwelijks andere wandelaars tegen komt. Wij vonden echter de entreeprijs van $22 p.p. wel aan de hoge kant. Je hebt in het bos helemaal geen voorzieningen. Dit is natuurlijk goed omdat je dan ook geen vervuiling hebt. Houd er rekening mee dat je voordat je aan je wandeling begint naar de wc gaat. Omdat wij alle wandelroutes gelopen hebben zijn we 4 1/2 uur onderweg geweest. We hebben geen een keer het gevoel gehad dat het nevelwoud saai werd.

Bij het Cloud Forest komen is iets lastiger. De wegen rondom Monteverde zijn niet zo als wij gewend zijn, Asfalt is er eigenlijk praktisch niet en de wegen zijn van zand of gravel. Je rijdt door de bergen met de mooiste uitzichten maar je moet wel even de kuilen ontwijken. Ik kan me voorstellen dat in het regenseizoen een 4WD auto zeker geen overbodige luxe is. Als het echter droog is, is het niet persé nodig maar wel aan te raden. Laat je hier vooral niet door afschrikken. Een bezoek aan het nevelwoud maakt dit meer dan goed!

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: