Muddus National Park, Zweden

Het landschap van UNESCO Werelderfgoed gebied Laponia is erg variërend. Zo kent het gebied, naast de ruige bergen, het grootste moerasgebied van Zweden. Een groot deel van dit moeras is te vinden in Muddus National Park. De Lapse naam voor het park is Muttos. Niemand weet exact waar deze naam vandaan komt en wat het betekent. Het kan afgeleid zijn van het woord Muttát wat ‘geschikt’ en ‘voldoende’ betekent. Alles is aanwezig om goed te kunnen leven.

Muddos National Park

Muddus National Park heeft een oppervlakte van 500 km² en verschilt erg van Stora Sjöfallet National Park. 53% van het park bestaat uit bos, 45% uit moeras en 2% van het park is water. Je wandelt dan ook door dichte bossen, over diepe ravijnen en je doorkruist moerassen. In Muddus heb je grote kans om rendieren tegen te komen. Deze zijn eigendom van een Samí familie die in de bergen van het nationale park wonen. In de Samí taal worden de moerassen Áhpe genoemd. Dit betekent oceaan en is misschien een bijzondere naam voor een moeras. Áhpe doelt echter op de grote ondergelopen oppervlaktes die soms aanvoelen als een uitgestrekte oceaan. ‘s Winters zijn de bevroren moerassen een perfecte migratie route, voor zowel dieren als mensen.

Muddusagahtjaldak

Muddus National Park ligt op ongeveer 15 km rijden vanaf Jokkmokk. Hiervan rijden we 12 km over een onverharde weg waarna we aankomen bij Skájdde. Vanuit deze parkeerplaats begint de wandelroute door de mooie natuur. Omdat de afstanden in dit park erg groot zijn lopen wij maar een relatief klein stukje richting de Muddusagahtjaldak. Gahtjaldak is Samí voor ‘de plek waar water valt’. Je kunt vast wel raden dat Muddusagahtjaldak een waterval is. De Zweedse benaming voor de waterval is Muttosfället.

We beginnen onze route door het bos. In het bos horen we niets anders dan geluiden van de natuur. Als we de Muddus Rivier volgen moeten we vanzelf bij de waterval uitkomen. Wanneer we in het bos genieten van de stilte denken we nog dat de route makkelijk te wandelen is. Al snel verandert dit en moeten we een grote bult op. Naast het lopen door het dichte bos steken we de rivier over. Kleine plankjes brengen ons naar de overkant en af en toe is het best spannend. Onderweg komen we langs afgronden en hebben prachtig uitzicht op de rivier, bergen en ravijnen.

Muttosfället

Na 8 km geklommen, gebalanceerd en genoten te hebben komen we aan bij de een overnachtingsplek. Er is ruimte om je tent op te zetten en er zijn wc’s. We zijn wat in de war, waar is nou de waterval? Tussen de bomen door is de waterval te zien maar je kunt hem vast ergens beter bekijken. Een klein stukje terug is een picknickplek waar we een kijkje nemen. Hier moeten we zijn! De Muttosfället is 42m hoog en komt, in twee etappes, uit in de Gähppogårsså Canyon. Tijdens het genieten van dit natuurschoon kun je een vuurtje en een lunch klaar maken.

Askasfället

Naast de Muddusagahtjaldak komen wij nog een waterval tegen, de Askasfället. Hiervoor wijken wij een stukje van de route af en begeven ons op een steil pad. Er liggen veel losse stenen dus we moeten goed op passen. We komen op een plateau aan en zijn compleet verrast. Aan de andere kant van het ravijn zien we een 40m hoge waterval naar beneden kletteren. Na even stil staan bij dit geweldige uitzicht klimmen we weer omhoog om ons pad te hervatten.

Muddus Rivier

Ondanks onze lage verwachtingen waren wij erg verrast door dit park. Het bos is erg stil en we horen alleen de geluiden van de rivier en natuur. Maar een klein gedeelte van het national park is te bezoeken. Je moet altijd op de paden blijven anders zak je diep in het moeras weg. Gelukkig zijn op de moeilijk begaanbare plekken de ondertussen bekende planken te vinden. Ondanks dat er veel dieren in Muddus leven hebben wij ze niet gezien. Misschien als we door gelopen waren naar uitkijktoren Muttosluoppal. Van hieruit kun je over de uitgestrekte moerassen kijken en met veel geluk zie je rendieren of elanden grazen.

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.