Nationaal Park Veluwezoom, Nederland

Twee van de twintig Nederlandse nationale parken zijn naast elkaar gelegen op de Veluwe. In tegenstelling tot Nationaal Park Hoge Veluwe, waar je een dagkaart van € 10,95 p.p. koopt, is Nationaal Park Veluwezoom gratis te bezoeken. Beide parken zijn zeker een bezoek waard. Ik neem je mee naar Nationaal Park Veluwezoom.

Hoe is Nationaal Park Veluwezoom ontstaan?

Natuurgebied Veluwezoom was het eerste officiële nationaal park van Nederland. Het park bestaat al meer dan een eeuw. In 1911 kocht Natuurmonumenten zijn eerste stuk natuur. Dit was een klein onderdeel van het huidige Veluwezoom. In de daarop volgende jaren wordt meer aangrenzend bos, heide en zandverstuivingen gekocht. In 1930 wordt het natuurgebied als eerste nationaal park geopend. Tegenwoordig telt Nationaal Park Veluwezoom ruim 5000 ha aan ongerepte natuur. Middels een wild viaduct is het verbonden aan het Deelerwoud.

Wildobservatiepost Elsberg

Op veel plekken op de Veluwe zijn speciale wildobservatieposten te vinden. Deze uitkijkposten variëren van wildkijkschermen tot overdekte hutjes. Op deze plekken kun je wild bekijken zonder de dieren te storen. Je blijft op gepaste afstand en stoort het wild niet met hun bezigheden.

In Nationaal Park Veluwezoom is de wildobservatiepost Elsberg te vinden. Vanaf de parkeerplaats is het een korte wandeling van iets meer dan 1 km. De beste tijd om deze observatiepost te bezoeken is tegen schemer. Je hebt kans om edelherten, zwijnen en reeën te zien. Daarnaast grazen rondom de post Schotse Hooglanders. De observatiepost is overdekt en biedt een uitgestrekt uitzicht over de Worthrhederheide. Let wel op, het kan hier aardig druk worden. Toen wij bij de observatiepost waren regende het. Hierdoor was het er rustig maar zagen wij helaas, op een Schotse hooglander na, geen wild.

Observatiehut Elsberg
bron: Natuurmonumenten

Fietsen door Nationaal Park Veluwezoom

Ook dit prachtige stuk natuur leent zich perfect voor een wandeling of een fietstocht. Wij besluiten door het park te fietsen. Bij het hotel huren we een elektrische fiets waardoor we een mooi tochtje van bijna 50 km hebben gemaakt. Via het Deelerwoud en vliegveld Terlet rijden we het nationaal park binnen. Dit is overigens ook de plek waar het wildviaduct beide gebieden met elkaar verbindt.

Tijdens de Tweede Wereldoorlog

Zodra we het nationaal park binnen fietsen komen we langs een monument ter nagedachtenis aan een neergestorte bommenwerper op 15 juni 1943. In de Tweede Wereldoorlog speelde dit gebied een erg belangrijke rol. Hier waren vroeger Duitse stellingen te vinden. Zij bouwden, op het huidige zweefvliegveld Terlet, de eerste radiopeilstations. Vijf hoge torens, zogeheten Y-peilers, werden gebruikt om de Britse bommenwerpers te onderscheppen. Door middel van radiogolven wisten de Duitsers precies waar de toestellen van de Royal Air Force zich bevonden. Om iedereen er aan te herinneren is er een klein museum en een monument.

fietsen door nationaal park veluwezoom

Omdat Nationaal Park Veluwezoom zo’n grote omvang heeft is de diversiteit erg groot. Het park heeft vele wandelroutes en is dan ook erg geliefd. Hierdoor is het bij mooi weer erg druk. Wij fietsten door het park op een regenachtige dag. Zelfs op deze dag was het erg druk met wandelaars en fietsers. De natuur is prachtig, zoals overigens op de hele Veluwe. Het is dan ook niet zo gek dat veel mensen dit mooie natuurgebied bezoeken. Bij Paviljoen de Posbank hebben we een kop koffie gedronken. Door de grote ramen rondom kijk je zo de natuur in. Ik kom hier graag nog eens terug met mooi weer.

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.