Santa Claus Village, Finland

Dat de kerstman in Fins Lapland woont is voor niemand een geheim. De exacte plek waar hij woont was lange tijd alleen bekend bij een select gezelschap. Omdat de kerstman van alle mensen houdt heeft hij besloten een kantoor te openen in Rovaniemi. Hierdoor kunnen kinderen, samen met hun ouders, het hele jaar door een bezoek brengen aan de kerstman in Santa Claus Village.

Santa Claus Village

Een van de redenen dat wij naar Rovaniemi afreizen is onder andere een bezoek aan Santa Claus Village. In 1985 is Santa Claus Village in Rovaniemi geopend. Sinds 2010 is dit dorp, 8 km van Rovaniemi, de officiële woonplaats van de kerstman. Van ver af zie je al borden die het dorp aankondigen. Rondom het centrale plein zijn souvenir winkels en restaurants te vinden. In de winkeltjes worden allerlei kerstspullen verkocht. Maar dat is niet het enige. Zo vindt je er lapse kleding, rendierhuiden, messen en nog veel meer. Omringd door 5 verschillende overnachtingsdorpjes kun je hier meerdere dagen verblijven.

Er is meer dan alleen winkels. Zo heb je een tentoonstelling over de geschiedenis van kerst en kun je een bezoek brengen aan de rendierenboerderij. Ook is het mogelijk om een tocht met husky’s te maken. Als laatste is er een postkantoor waar je kaarten of een brief van de kerstman kunt versturen. Je hebt de keuze om de post gelijk te versturen of met de volgende kerst.

Een gesprek met de kerstman

Naast de winkels en restaurants is het kantoor van de kerstman te bezoeken. Je loopt door een gang waar je door sleutelgaten kunt gluren. Hier zie je hard werkende elven cadeautjes inpakken. Nadat je langs het bureau met het boek bent gelopen kom je bij een huiskamer. Hier zit de kerstman en kun je aansluiten in de rij. Omdat wij er in de zomer waren was het er rustig waardoor we niet zo lang hoefden te wachten. Wanneer je in het kerstseizoen een bezoek brengt aan Santa Claus Village kan het zijn dat je uren moet wachten tot je aan de beurt bent.

Na zo’n 5 minuten konden wij al terecht bij Santa. Het is niet toegestaan om binnen foto’s te maken. Alles wordt opgenomen en een elf maakt professionele foto’s. Deze kun je online inzien en achteraf kopen voor €40,-. Wij namen plaats bij de kerstman en hadden een gesprek over onze vakantie. Hij spreekt natuurlijk alle talen dus we konden gewoon Nederlands met hem babbelen.

Wij zijn vooral blij dat we deze plek in de zomer bezoeken. Het is een toeristische trekpleister en in de winter is het er dan ook overvol. De route leidt je door alle souvenir winkels. Ze verkopen allemaal exact hetzelfde waardoor het niet echt bijzonder is. Het is wel grappig dat je daadwerkelijk met de kerstman kunt praten. Al zou ik er niet meerdere uren voor in rij gaan staan. Ik ben wel van mening dat het idee er achter erg leuk is. Wij verbaasden ons er over hoe veel brieven en tekeningen de kerstman ontvangt. Elk jaar ontvangen ze 500.000 brieven uit 200 verschillende landen. Omdat wij niet met lege handen naar huis wilden gaan kochten we een kerstbal met een mooi laps beeld. Rendieren in de sneeuw onder het noorderlicht.

2 Comments

 1. Marcella

  Geinige plek! Hier begon onze roadtrip Finland, dus ook wij babbelden met de kerstman. Hij kon bij ons maar een paar woordjes Nederlands 😉 Toeristisch oord, maar leuk om even een kijkje te nemen.

  Reply
  1. Yolanda (Post author)

   Bij ons sprak hij aardig goed Nederlands. Het was inderdaad wel geinig. Ik moet er overigens niet aan denken om hier rond de kerstperiode te zijn.

   Reply

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: