Serengeti National Park, Tanzania

Veel mensen die aan safari in Tanzania denken zullen het eerst denken aan het bekendste National Park, Serengeti National Park. Niet zo gek dus dat wij hier meerdere dagen wilden doorbrengen. De Serengeti staat vooral bekend om de jaarlijkse migratie van grote groepen dieren. Dit schouwspel hebben wij helaas niet gezien maar wel veel meer andere gave dingen.

De vlaktes van de Serengeti

Serengeti National Park heeft zijn naam te danken aan de Masaai. In de taal van de Masaai betekent Siringet ‘eindeloze vlakte’. Met zijn uitgestrekte savanne en een grote van 30.000 km² is het het een na grootste National Park in Tanzania. De Serengeti heeft de grootste wildpopulatie maar dit is geen garantie dat je daadwerkelijk dieren ziet. In Serengeti National Park leven zo’n 4000 leeuwen. Toch zijn ze erg moeilijk te spotten. Het hele park heeft hoog droog gras waar de leeuwen graag in liggen te slapen. Wij hadden het geluk in 3 dagen wel 40 leeuwen te zien maar het kan dus ook maar zo zijn dat je er maar een aantal of helemaal niets ziet.

De eindeloze vlaktes van de Serengeti

Rondrijden op de Serengeti

Wij hebben 3 dagen rond gereden op de Serengeti. Vrijwel gelijk na het binnen rijden zagen we onze eerste leeuwen. Een mannetje en vrouwtje lagen samen in het hoge gras van de zon te genieten. We hadden gelijk al door dat dit 3 geweldige dagen gaan worden vol spanning. Juist omdat het zo lastig is om dieren te zien in het hoge gras waren wij van begin tot eind op zoek naar wilde dieren. Het is ook wel een beetje spannend omdat je niet weet wat er gaat gebeuren en wat je tegen gaat komen.

Net als in Tarangire National Park zagen we op de Serengeti grote kuddes olifanten. Dit was overigens best spannend aangezien we helemaal omringt waren door de grote imposante dieren. Olifanten houden niet van geluid dus we moesten ons stil houden. Het blijven wilde dieren waarvan je nooit weet wat ze gaan doen. Dat olifanten imposante dieren zijn vinden wij als mensen niet alleen. We zagen 4 leeuwinnen die hard wegrenden voor een grote olifant.

Cheeta

Op de Serengeti leven ongeveer 225 cheeta’s. De cheeta is een katachtige die voornamelijk op de grond leeft. De cheeta heeft een gespierd slank lichaam en een kleine ronde kop. Wij hebben er 2 gezien tijdens onze dagen in Serengeti National Park. Een van de cheeta’s maakte aanstalten om te gaan jagen. Omdat wij heel graag een dier in actie wilden zien, hebben we hier een tijd stil gestaan. We waren overigens niet de enige en binnen no time stonden er een aantal auto’s vol spanning te wachten. De chauffeurs maakten ruimte zodat de cheeta niet gehinderd werd mocht hij in actie overgaan. Helaas voor ons gaf het prachtige dier het na een tijdje op en verdween in het hoge gras.

Overnachten op de Serengeti

Wat is er nou mooier dan midden op de Serengeti overnachten. Wij hebben dit uiteraard ook gedaan en sliepen in een tent in het Kati Kati kamp. Omdat je op de open vlakte slaapt waar de dieren ook kunnen komen is het ten strengste verboden om in het donker alleen naar je tent te lopen. Je mag nooit je tent uitkomen. Wanneer er iets is kun je op een fluitje blazen. Best spannend maar ook een hele gave ervaring.

Omdat je midden in de natuur slaapt is het er erg primitief. Er is wel een klein beetje stroom maar bijvoorbeeld geen warm water. Douchen is hierdoor niet vanzelf sprekend en moet worden voorbereid. Er wordt een emmer water warm gemaakt op een vuur. Deze emmer wordt in een waterzak leeg gegooid en je kunt 2 minuten douchen.

Ons uitzicht vanuit de tent in Kati Kati Kamp

Kati Kati Kamp

Na een warm welkom in Kati Kati kamp werd er een kampvuur aangestoken. Toen het donker was geworden konden we aan tafel voor het diner. De mannen van Kati Kati kamp begeleiden ons na het eten naar onze tent en lieten ons zien dat er aardig wat hyena’s door het kamp liepen. Overal waar je met je zaklamp scheen zag je oplichtende ogen en we hoorden hun gelach in de stilte van de nacht. Eenmaal terug bij onze tent zijn we nog een tijdje wakker gebleven om naar de dieren geluiden te luisteren. Achter onze tent hoorden wij de hele tijd een laag gebrom en de volgende ochtend hoorden we dat dit een luipaard was die achter onze tent uit de waterplas drinkt. Moet je na gaan dat er alleen een dun tentzeil tussen jou en de wilde roofdieren zit.

We hebben weinig geslapen in onze tent. Het begon te regenen en onweren en er rende van alles langs onze tent. We hadden zelfs het idee dat er dieren tegen onze tent aan renden. Dit kan natuurlijk ook onze verbeelding geweest zijn. Toen we ‘s ochtends ons tentdoek open deden stond er een hele kudde met buffels voor de tent. Weet je wel dat buffels de gevaarlijkste dieren in het wild zijn? Maar niet te veel bij na denken en gewoon van genieten. De buffels werden omringd door hyena’s en jakhalzen. Dat is nog eens fijn wakker worden!

2 jonge jakhalzen

De Serengeti is een plek die je echt niet mag overslaan tijdens je safari. Het National Park is het walhalla voor liefhebbers van wildlife. Met zijn grootste wildpopulatie is de kans redelijk klein dat je helemaal niets ziet. Wij hebben 3 dagen rond gereden over de vlaktes van de Serengeti en ons geen moment verveeld. Er zijn zoveel verschillende dieren te zien en geen moment is hetzelfde. De leeuwen vielen ons helaas toch wat tegen. Het zijn geweldige en prachtige dieren maar ook erg saai. Ze slapen het grootste gedeelte van de dag en zijn maar heel af en toe actief. Je moet dus wel erg veel geluk hebben wil je een leeuw in actie zien. Dit neemt niet weg dat wij de Serengeti geweldig vonden. Alle dieren zijn mooi op hun eigen manier.

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: