Skuleskogen National Park, Zweden

Dat Zweden veel water heeft is wel bekend. Naast de zoet water meren kent Zweden ook een kustlijn met zout water. Aan de oostkant is de Botnische Golf te vinden. In Skuleskogen National Park vind je meren, het bos en de zee. Een uitstekende plek voor een bezoek na het moerasland van Hamra National Park. Het National Park is in de provincie Västernorrland Iän te vinden. Wij strijken hier neer voor een aantal dagen.

Skuleskogen National Park

Met een oppervlakte van 31 km² en vier ingangen heeft Skuleskogen National Park een grote variatie aan natuur. Het park is opgericht in 1984 en heeft een eeuwenoud bos. Aan de ene kant zie je de Botnische Golf en aan de andere kant een bergtop van 280 m hoogte. Zweden kent vele lange wandelroutes. Een van de meerdaagse wandelroutes is Höga Kustenleden. Deze High Coast Trail heeft in totaal een lengte van 129 km. Een deel van de route loopt door Skuleskogen National Park.

De wandelroutes in Skuleskogen National Park

Slåttdallskrevan

Wij beginnen onze wandeling bij Entré Nord. Hier volg je de Höga Kustenleden naar de Slåttdallskrevan. Dit is een grote kloof van 200 m diep en 40 m breed. Om er te komen moeten we eerst een flink eind wandelen. De route begint in het bos met af en toe steile stukken. We begeven ons richting de kust en de geur van de zee komt ons al tegemoet. Bijzonder om aan de ene kant het bos te zien en aan de andere kant de zee. We komen onderweg meerdere watervallen en het Tärnättvattnen meer tegen. Ook lopen we weer over de ondertussen bekende plankjes.

Na het bos gaat de route vrij snel omhoog. We klimmen over grote stenen en boven aangekomen hebben we een mooi uitzicht over de zee met zijn vele kleine eilandjes. De lucht begint wat te betrekken en we hopen het droog te houden. Snel vervolgen we onze route naar de kloof. We zijn ondertussen erg benieuwd naar dit natuurschoon. Na weer iets afgedaald te zijn bereiken we de kloof. Wat voelen we ons klein! Aan de andere kant kunnen we met een trap de kloof weer verlaten. Op de top van de Slåttdallsberget eten we een koekje en dan begint het toch te regenen. Poncho aan en we beginnen aan de route terug. Extra opletten want de grote stenen zijn spekglad geworden.

Prachtig uitzicht

Tärnättholmarna

Omdat wij er niet van houden om dezelfde route terug te lopen gaan we via de Gammbodarna route terug naar de ingang. Volgens de kaart zou deze route iets makkelijker zijn maar niets is minder waar. Opeens staan we voor een ingestort deel en moeten we steil naar beneden afdwalen. Omdat de stenen nat zijn door de regen doen we extra voorzichtig. Op onze kont en met hulp van onze handen komen we veilig beneden. We gaan verder naar het eilandje Tärnättholmarna. Hier eten we een appel en vervolgen onze weg naar de ingang. Ruim 12 km hebben we gewandeld wanneer we weer naast de auto staan. Van dit prachtige stukje natuur hebben we volop genoten.

Överhörnäs Camping

Op een klein half uur rijden vanaf Skuleskogen National Park is het kleine dorpje Överhörnäs te vinden. In dit kleine dorpje is Överhörnäs Camping te vinden. De camping ligt aan het meer Själevadsfjärden en heeft meerdere huisjes en plek voor campers/caravans/tenten. De camping werkt met een zelf incheck balie waar je gelijk kunt betalen. Wij huurden een cottage voor 2 personen. Het kleine huisje heeft een tweepersoonsslaapbank, een tafeltje met stoelen en een kookplaatje. Het is niet erg groot maar voor ons ruim genoeg. Voor het huisje staat een tuinsetje waardoor je ook lekker buiten kunt zitten.

Själevadsfjärden

Skuleskogen National Park is een prachtig natuurgebied. Erg leuk om naar de gigantische kloof te lopen waar je je een heel klein mens voelt. Het is bijzonder om het bos en de zee af te wisselen waardoor een lange wandeling niet gaat vervelen. Wij hebben ons hier heel goed vermaakt. Het kleine dorpje Överhörnäs is een prima uitvalsbasis voor een bezoek aan Skuleskogen en de camping heeft voor ieder wat wils.

1 Comment

  1. Teun Dirks

    Beste.

    Ik vroeg me af waar u de kaart van Daan hebt die op de foto staat.

    Met vriendelijke groet,
    Teun Dirks

    Reply

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.