Sonfjället National Park, Zweden

Zweden kent nog een redelijk grote populatie aan beren. Naar schatting leven er in Zweden tussen de 3000 en 3500 Europese bruine beren. De provincie Jämtlands Iän staat bekend als de beste plek om de bruine beer te spotten. Vooral Sonfjället National Park in Härjedalen is een uitstekende plek om op zoek te gaan. In dit nationale park is de populatie het hoogst per km².

Sonfjället National Park Full Circle

Omdat wij uiteraard zo veel mogelijk willen zien kiezen wij de wandelroute Sonfjället Full Circle. De route is 15 km en loopt, zoals de naam al aangeeft, door een groot deel van het national park. Sonfjället national park heeft een oppervlakte van 103 km² en is in 1909 opgericht. Het middelpunt van het park is de 1278m hoge berg Högfjället. Onze wandelroute begon met een klim richting de top. Het weer is niet heel goed en door de mist is ons zicht erg beperkt. Hoe spannend is het dan om de bergen in te gaan wetende dat je beren tegen kunt komen.

De wandelroutes in Sonfjället National Park

Aangezien het al halverwege september is daalt de temperatuur. Voor ons gevoel ligt de temperatuur dicht tegen het vriespunt aan. Hoe hoger we klimmen hoe kouder het wordt. We zien bijna niks door dichte mist en alles is nat en koud. We vragen ons een aantal keer af waarom we dit ook alweer doen maar geven niet op. De losliggende stenen zijn glibberig en we springen meerdere keren over grote keien om niet in gaten te vallen. Na anderhalf uur klimmen, en vooral afzien, bereiken we de hoogte van 1188m en dalen we aan de andere kant langzaam weer af.

De volgende 5 km lopen we over smalle richels langs een rivier. Ook hier liggen losse stenen en de afgrond is vlakbij. We dalen dan ook geregeld af omdat de route aan de andere kant van de rivier verder gaat. Met het natte weer is dit misschien niet de veiligste route maar wel super gaaf. Het grote voordeel van de kou en regen is dat wij niemand tegen komen.

Sododalen

Na 9 km komen we eindelijk bij de schuilhut Sododalen aan. Hier gaan we even binnen zitten om een broodje te eten en wat te drinken. Ondertussen is de mist iets opgeklaard en we zien de prachtige omgeving. Omdat we een stuk afgedaald zijn is het hier groener. We lopen tussen de bergtoppen in een vallei en zien in de verte stippen. Dit blijken rendieren te zijn met gigantische geweien. Zo groot hebben we ze nog niet gezien. We lopen snel verder en zien een grote bruine stip. Na het inzoomen met onze camera zien we dat het een bruine beer is. Iedereen vertelde ons dat het bijna niet mogelijk is om beren in het wild te spotten en al helemaal niet als je wandelt. Wat een geluk hebben wij! We staan volop te genieten als er opeens ook nog drie kleintjes aan komen rennen.

Je snapt wel dat Sonfjället National Park vanaf dit punt voor ons op nummer 1 staat. We vergeten alles en zijn super blij dat we doorgezet hebben. We zijn nog maar halverwege dus moeten nog een aardig stuk verder lopen. De route daalt verder af en na 17,82 km zijn we terug bij parkeerplaats Nyvallen. We vroegen ons af of we iets mooiers konden vinden dan Stora Sjöfallet National Park en dit is gelukt.

Hede

De dichtstbijzijnde plaats om te overnachten is Hede. Wij huren daarom een stuga op Camping Hede. We komen na sluitingstijd aan en vinden een envelop met sleutel in de brievenbus. Omdat het naseizoen is kunnen wij de volgende ochtend betalen bij het infocenter. Wij huren stuga Älgen wat eland betekent. Onze stuga is geschikt voor 2 personen en heeft een aparte slaapkamer, badkamer en keuken. De camping heeft een zwembad die in de zomer gebruikt kan worden. Camping Hede ligt mooi centraal en is een goede uitvalsbasis om de omgeving van Härjedalen te ontdekken.

Op zoek naar wildlife bij Hede

Het hele gebied is geschikt om op zoek te gaan naar wildlife. Wij rijden een stuk en vinden een erg leuke route. We volgen een onverharde weg door het moeras en langs weilanden. Omdat het jachtseizoen in september van start gaat komen we veel jagers tegen. Tegen de tijd dat het schemerig begint te worden lichten overal ogen op. We zien een heleboel rendieren en zelfs elanden. Dat je goed op moet letten komen we snel achter. Vanuit de berm schiet een groot mannetjes eland de weg op. Deze mannetjes kunnen wel 800 kg wegen en die wil je liever niet tegen je auto aan krijgen. We vervolgen onze weg dan ook met een slakkengangetje en komen van alles tegen. Het is ondertussen snel donker geworden en we zien niets om ons heen behalve waar de koplampen schijnen. Er schieten o.a. rendieren, herten en hazen voor de auto langs. Hier houden wij van.

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: