Terug naar de Tweede Wereldoorlog in Auschwitz

Polen was tijdens de Tweede Wereldoorlog een van de eerst bezette gebieden door Duitsland. De inval van Duitsland in Polen op 1 september 1939 wordt vaak als het begin van de oorlog gezien.Tijdens ons bezoek aan Krakau besloten wij dan ook een stuk geschiedenis mee te pakken.

De fabriek van Oscar Schindler

Hoewel Krakau vrijwel gespaard is gebleven in de oorlogen speelde de stad wel een belangrijke rol in de Tweede Wereldoorlog. In Krakau stond de fabriek van Oscar Schindler zijn verhaal is bekend van de film Schindlers List. In de fabriek is een museum en wordt het verhaal van Krakau in de oorlog verteld. Je wordt door middel van beeld en geluidseffecten helemaal meegenomen naar die tijd. Het museum is erg goed en indrukwekkend opgezet. De fabriek ligt in de vroegere joodse wijk Kazimierz.

Het indrukwekkende Auschwitz-Birkenau

Op zo’n 65 km rijden van Krakau ligt het voormalig concentratiekamp Auschwitz-Birkenau, volgens ons een plek die je een keer bezocht moet hebben. Van tevoren hadden we op internet gelezen dat het erg indrukwekkend is wat je er te zien krijgt. We hadden ons van tevoren al verdiept in de mogelijkheden tijdens een bezoek en zagen dat je bij aankomst tussen 10.00 uur en 15.00 uur verplicht met een gids en hoofdtelefoon rond moet lopen. Aangezien wij alles zelf rustig wilden bekijken hebben we thuis alvast kaarten gereserveerd voor ‘s ochtends vroeg. Let hier ook op dat er per tijdstip maar een beperkt aantal kaarten beschikbaar zijn, reserveer dit dus op tijd! Bij binnenkomst zie je gelijk de rijen barakken en prikkeldraad. In de barakken was een museum gemaakt waar verhalen en foto’s getoond werden. Uiteraard was het indrukwekkend om te zien maar het was voor ons niets nieuws. We weten veel over de WO II en wat er in de kampen gebeurd is onder andere door de zovele films en de geschiedenislessen op school. Na dikke 3 uur hier rond gelopen te hebben gingen we met een pendelbus naar Birkenau, het vernietigingskamp op 3 km afstand. Wat ons gelijk opviel is het immens grote terrein. In dit kamp staat niet veel meer overeind want de gaskamers en de meeste barakken zijn na de oorlog compleet vernietigd op de schoorstenen na. Zo kregen we wel een beeld hoeveel barakken er gestaan moeten hebben en hoeveel mensen er dus gezeten hebben. In Birkenau hadden we de mogelijkheid om barakken van binnen te bekijken en dan schrik je toch even. Je weet dat er per barak minimaal 1000 mensen in hebben gezeten en dat op zo’n klein oppervlak. Dit heeft wel indruk op ons gemaakt. Ook in dit vernietigingskamp hebben we bijna 3 uur rondgelopen en we zijn blij dat we dit stukje geschiedenis gezien hebben.

1 Comment

  1. Bonnie

    Zeer indrukwekkend.😳

    Reply

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.