Tiveden National Park, Zweden

Na ruim drie weken rond rijden door Zweden zijn we weer terug in het zuiden. We strijken neer in Tiveden in de provincie Västra Götaland. In het zuiden is het direct weer drukker met toeristen. Dit is natuurlijk niet zo gek aangezien bijna de helft van de inwoners van Zweden in het zuiden woont. Wij wandelen twee dagen door het 20,3 km² grote Tiveden National Park. Dit nationale park bestaat uit oude naaldbossen, meren en rotsen.

Stenkällen

Een van de kenmerken van Tiveden National Park zijn de vele rotsen. Wij beginnen bij de hoofdingang aan een route van 4,5 km. Wederom combineren wij meerdere aangegeven routes om zo veel mogelijk te kunnen zien. We beginnen met de gele route naar Stenkällen. Glibberend over natte boomwortels, omhoog klimmend bij rotsen komen we aan bij het hoogtepunt van deze route. Een grote steen rust op kleinere stenen en raakt de grond niet. Het stelt niet heel veel voor en we verbazen ons dan ook niet dat dit de drukste route is. Ten opzichte van andere routes is dit stukje bos uitermate geschikt om met kinderen te bezoeken.

Wandelroutes Tiveden National Park

Snel wijken we af een stukje af naar de grijze wandelroute om vervolgens via de paarse route terug te lopen. We lopen over een afgrond langs het grote meer Stora Trehörningen. Ondanks dat het redelijk waait is de temperatuur aangenaam. Door het klimmen en wandelen krijgen we het zelfs warm. Best fijn na alle kou in Laponia en Sonfjället. We genieten volop van het mooie uitzicht over het meer en staan af en toe even stil.

Vitsandsgrottorna

We rijden een stukje door naar ingang Vitsand. Hier is een groot strand met wit zand waar je zomers heerlijk kunt zwemmen. Wij schieten snel het bos in om naar de Vitsand Grottorna te lopen. Het eeuwenoude bos is dicht begroeid en de grote rotsen zijn bedekt met een laag mos. Het ziet er zelfs een beetje mysterieus uit. Aangekomen bij de grot moeten we onder de rotsen door klimmen. Let goed op want aan de andere kant liggen losse rotsen waar je een stuk naar beneden moet klimmen. Gelukkig staat er een grote oranje pijl die de weg wijst. Leuk zo’n actieve wandeling. Aan deze kant van het park kom je alle kenmerken van Tiveden tegen. Je begint bij het meer, dwaalt door het dichte bos en klimt over rotsen.

Stigmanspasset

We besluiten nog een dag naar dit verrassende nationale park te gaan.De eerste dag wandelden we voornamelijk rondom het meer Stora Trehörningen. Vandaag beginnen we aan de rode route naar meerdere uitzichtpunten. Dit is gelijk een ander soort bos en het beeld verschilt erg van de dag ervoor. Bij de Lilla (kleine) en Stora (grote) Trollkyrkan klimmen we steil omhoog. Boven op de rots heb je uitzicht over Tiveden National Park. Helaas zijn de bomen zo hoog gegroeid dat ze het uitzicht grotendeels belemmeren.

Trollkyrkesjön

We vervolgen ons pad langs het meer Trollkyrkesjön. Omdat we meerdere routes combineren zijn we af en toe de weg kwijt. Gelukkig kom je met Google Maps een heel eind. Uiteindelijk komen we uit bij de Stigmanspasset. Dit is een kloof met in het midden een weg. We klimmen aan de ene kant naar beneden om vervolgens aan de andere kant weer omhoog te klimmen. Ruim 10 km later zijn we terug bij de ingang.

Camping Stenkällegården

Op 5 minuten rijden van de hoofdingang is camping Stenkällegården te vinden. Wij boeken een Stuga voor 4 personen. We hebben 2 stapelbedden en een keukentje. We kunnen gebruik maken van het gezamenlijke toiletgebouw op de camping. Deze camping is het hele jaar open en ligt aan het Bockmeer. In de zomer is het een prima plek om te zwemmen en te wandelen. In de winter kun je vanaf de camping zelfs skiën. Het is eenvoudig maar een hele goede uitvalsbasis voor een bezoek aan Tiveden National Park.

Wij zijn blij verrast als we door het mooie bos van Tiveden wandelen. Ondanks dat het in het zuiden van Zweden weer een stuk drukker is kun je hier volop de rust op zoeken. Er zijn genoeg wandelingen in verschillende omgevingen. De routes zijn we zwaarder dan we vooraf hadden gedacht. Omdat er veel rotsen te vinden zijn moeten we geregeld een stukje klimmen. Goed schoeisel is dan ook zeker aan te raden. Ondanks de eenvoud van deze prachtige natuur hebben wij volop genoten.

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: