Vliegbasis Soesterberg

Wis je dat we in Nederland naast het bekende Schiphol Airport, Groningen Airport of Eindhoven Airport ook meerdere militaire vliegbasissen hebben? Momenteel zijn er nog 6 vliegvelden door defensie in gebruik zoals bijvoorbeeld in Ede, Leeuwarden en Venray. Een van de vliegbasissen die niet meer in gebruik is door defensie is vliegbasis Soesterberg op de Utrechtse Heuvelrug. De vliegbasis is in combinatie met de omringende natuur van de Utrechtse Heuvelrug een prachtige plek om je een dag te vermaken.

Vliegbasis Soesterberg

Voor het begin van de vliegbasis in Soesterberg moeten we terug naar 1910. In dat jaar maakten twee autohandelaren van het heideveld een vliegveld waar ze vliegshow verzorgden. Het vliegveld werd in 1913 verkocht aan de Nederlandse Staat en was Soesterberg de eerste militaire vliegbasis. Tijdens de Eerste en Tweede Wereldoorlog speelde de vliegbasis een belangrijke rol door zijn centraal gelegen ligging in de provincie Utrecht. Sinds 2014 is de vliegbasis open voor publiek nadat het in 2008 gesloten is als vliegveld. Je kunt de vliegbasis elke dag bezoeken van zonsopgang tot zonsondergang. In het weekend worden er demonstraties gegeven met tanks, Ze rijden met meerdere tanks door zand en je hoort hoeveel lawaai de tanks maken. Het hoogtepunt is toch de demonstratie van de Leopard tank. Wat een lawaai maakt deze tank wanneer hij rijdt.

Natuurgebied de Utrechtse Heuvelrug

De voormalige vliegbasis is omringd door een natuurgebied waar je heerlijk kunt wandelen of fietsen. Door het natuurgebied zijn verschillende routes variërend van 2 tot 5 km. De routes brengen je over de landingsbaan en langs het voormalige munitiepark. De oude munitiebunkers staan er nog maar zijn goed afgesloten. Er is dus eigenlijk niets meer te zien wat je nog herinnerd aan de tijd dat er duizenden kilo’s munitie opgeslagen lagen in het bos. Rondom de vliegbasis zelf is het druk met voornamelijk gezinnen met kleine kinderen maar hoe verder je de natuur in loopt hoe rustiger het wordt. Met mooi weer is het erg lekker om hier rond te lopen door het natuurgebied.

Munitiebunkers

Een rij met munitiebunkers die vroeger vol lagen met kilo’s munitie.

Nationaal Militair Museum

Bij de vliegbasis vindt je het Nationaal Militair Museum wat zeker de moeite waard is om te bezoeken. Het museum leidt je door de tijd en je ziet alle eenheden van defensie van vroeger tot nu. Je loopt door de schatkamer, langs alle wapens, verhalen van veteranen en je ziet de verschillende krijgsmachten. Tot slot kom je in een grote hal waar alle vliegtuigen, tanks en overige voertuigen te zien zijn. Wij hebben ruim 2 uur door het museum gelopen en hadden het nog wel langer vol kunnen houden. Als je interesseert in de geschiedenis van Nederland en militaire voertuigen moet je zeker een bezoek brengen aan het Nationaal Militair Museum bij de voormalige vliegbasis Soesterberg.

Het is erg leuk om een keer een vliegbasis bezocht te hebben. Zeker omdat het een belangrijk deel is uit de geschiedenis van ons land. Vooral het Nationaal Museum bij vliegbasis Soesterberg is een aanrader. Je kunt er zo een paar uur rond lopen om alles over de geschiedenis van onze defensie te leren. De grote hal met alle voertuigen is indrukwekkend om te zien. Ook de demonstratie van de tank is leuk om bij te wonen al heb je na 1 rondje wel genoeg van het lawaai en opwaaiende zand. Toen wij hier waren was het prachtig weer waardoor het wandelen door de natuur erg fijn was. Toch apart dat het op en rondom de vliegbasis redelijk druk was en we tijdens onze heerlijke wandeling bijna niemand tegen kwamen. Het is een heerlijke plek om lekker bij te komen en te genieten van een mooi stukje natuur in ons eigen land.

 

1 Comment

  1. Ite

    Moet ik ook maar x kijken, leuk!

    Reply

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: