Wandelen op Mount Kilimanjaro, Tanzania

In het noordoosten van Tanzania is de hoogste berg van Afrika te vinden. Met zijn hoogte van 5895 m is Mount Kilimanjaro een imposante verschijning. Het is dan ook niet zo gek dat de altijd besneeuwde bergtoppen vanuit vele plekken goed te bezichtigen zijn. Mount Kilimanjaro is trouwens niet altijd de hoogste berg van Afrika geweest. Vroeger was Mount Meru hoger maar door een grote uitbarsting, zo’n 8000 jaar geleden, is Mount Meru een groot deel van zijn volume kwijt geraakt. Wist je overigens dat de meeste bergen in deze regio eigenlijk vulkanen zijn? Door uitbarstingen in het verleden zijn ze gevormd tot hoe ze er nu uit zien.

Mount Kilimanjaro

Veel mensen denken dat de Kilimanjaro één grote berg is dit is niet het geval. Officieel bestaat de Kilimanjaro uit 3 vulkanen en het is tegenwoordig dan ook een National Park. De vulkanen zijn miljoenen jaren geleden ontstaan en door verschillende uitbarstingen over de jaren zijn er plateau’s gevormd. Deze plateau’s zijn onderdeel van de huidige Kilimanjaro en worden gebruikt als overnachtingsplek tijdens de beklimming. Wie denkt dat het beklimmen van Mount Kili, zoals de berg ook wel genoemd wordt, makkelijk is heeft het mis. Een tocht duurt gemiddeld zo’n 7 á 8 dagen en doordat de weersomstandigheden vaak tegen zitten is de top bereiken een helse klus. Gelukkig hoef je niet alles wat je nodig hebt zelf mee te nemen. Per persoon zijn er meerdere zogenoemde porters. Zij lopen de berg op met 25 kilo op hun schouder/hoofd. Zij dragen oa spullen van de wandelaars, tenten en eten.

Shira Plateau

De laagste vulkaan van Kilimanjaro National Park is de Shira. Deze is compleet uitgedoofd en heeft een volledig ingestorte krater. Hierdoor is een plateau ontstaan op een hoogte van 3400 m. Het Shira plateau wordt veel gebruikt voor dagtochten, zo ook door ons. Na het rustig kunnen wennen aan Tanzania in de Chemka Hotspring was het tijd voor iets actiefs.

Het startpunt van onze wandeling op het Shiraplateau

Mount Kili gaat elke dag rond 10.00u ‘slapen’ en vanaf dat moment is de besneeuwde top niet meer zichtbaar. Omdat wij dit uiteraard niet wilden missen vertrokken wij ‘s ochtends vroeg. Na anderhalf uur rijden stonden wij op 3407 m op het Shira plateau. Van hieruit kun je meerdere kanten op wandelen en wij vertrokken met onze gids richting Shira I op 3610 m. Ondanks dat we maar 203 m gestegen zijn tijdens het wandelen was dit niet makkelijk. Door de extreem ijle lucht moesten we geregeld pauze houden en was elk klimmetje een hele uitdaging.

Shira I

Na een stevige wandeling van anderhalf uur hadden we onze bestemming bereikt, Shira I. Op het moment dat wij er aan kwamen, waren er ook net een aantal porters gearriveerd. Zij zetten het kamp op voor de wandelaars die de hele Kilimanjaro beklimmen. We vervolgden onze weg terug naar het plateau en na nog een uur wandelen stonden we weer naast onze auto. Wat een gave en bijzondere ervaring was dit!

Dat de weersomstandigheden op Mount Kilimanjaro niet altijd optimaal zijn hebben wij ook gemerkt. Terwijl wij hier liepen was het erg bewolkt en waaide het hard. Dit samen met de hoogte maakt dat het soms aardig koud was tijdens het wandelen. Kleed je dan ook goed aan wanneer je besluit op de Kilimanjaro te gaan wandelen.

Het kamp wordt gereed gemaakt op Shira I

Simba Farm Lodge

Aan de voet van Mount Kilimanjaro is de Simba Farm te vinden. Het is gigantisch boerenbedrijf met ruim 7000 acre aan landbouwgrond. Op deze prachtige plek kun je overnachten in de Simba Farm Lodge. Wij verbleven in ‘the Guest House’. Een compleet huis met 9 slaapkamers en een prachtig uitzicht op Mount Meru en de farm. We kregen onze maaltijden op de veranda opgediend en het eten komt allemaal van hun eigen grond. Ze hebben op de farm geen stroom en ‘s avonds gaat de generator uit. Dit zorgt echter niet voor problemen omdat we lampjes op zonne-energie kregen. Voor warm water werd gezorgd door het opstoken van hout. Het heeft toch wel wat om zo je avonden door te brengen.

Wanneer je overnacht op de Simba Farm ben je vrij om te gaan en staan waar je wilt. Je mag wandelen over het hele terrein en kunt een kijkje nemen bij de tuinen, het vee en in het land. Wij hebben naast een aantal wandelingen, in het bijzijn van de hond, een sundowner gedaan. Met de auto reden we naar de rand van hun terrein om te genieten van een prachtige zonsondergang. Een verblijf bij de Simba Farm is een echte aanrader. De eigenaren zijn Nederlands en erg gastvrij. Je kunt de boerderij kennen van het tv programma Boer zoekt Vrouw. In 2013 werd het leven van boer Wim hier gefilmd. Wim woont zelf niet meer op de boerderij maar zijn familie nog wel.

Een prachtige zonsondergang op de Simba Farm

Als je naast het op safari gaan afwisseling wilt, is een dag op de Kilimanjaro zeker een aanrader. Het is hartstikke leuk om een klein beetje te ervaren hoe het beklimmen van een berg is. Door de ijle lucht ben je snel buiten adem en is het niet gemakkelijk. Je hebt daarentegen een prachtig uitzicht en hier kunnen wij echt van genieten. Dat wij van bergen houden is sowieso niet te missen wanneer je onze blogs leest. Dit is ook de reden dat wij er voor gekozen hebben om te wandelen op Mount Kili. Tijdens het wandelen is er zoveel rust en hoor je alleen het geluid van de natuur. Overnachten bij de Simba Farm sluit hier perfect op aan. Door het geweldige uitzicht kun je ook hier helemaal tot rust komen.

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.