Walvissen spotten in Ucluelet, Vancouver Island

Tijdens ons verblijf op Vancouver Island hebben wij een tour geboekt om walvissen te spotten. Op Vancouver Island heb je meerdere plekken waar dit mogelijk is en wij hebben de tour geboekt in Ucluelet bij Jamie’s Whaling Station. Voor ongeveer $100 boek je een 3 uur durende tour in een boot voor 49 personen waar je zowel binnen als buiten kan zitten. Omdat er rondom Vancouver Island altijd walvissen aanwezig zijn biedt Jamie’s een garantie dat je walvissen ziet en anders mag je gratis nog een keer aan de tour deelnemen. Ik neem je mee op deze bijzondere ervaring.

Koud en mistig

Om 10.00u ‘s ochtends lopen wij de winkel van Jamie’s Whaling Station binnen om informatie te vragen. Buiten is het koud en mistig en we zijn dus erg benieuwd hoe het zicht is en of er walvissen gespot zijn. Er is een boot onderweg en via de walkie talkie horen we dat er wel degelijk walvissen zijn gezien. In de winkel noteren ze na elke tour wat ze spotten en we zien dat er de afgelopen dagen elke dag meerdere soorten walvissen gezien zijn. Dit klinkt er goed en we schrijven ons in voor de tour van deze middag. Om 13.30u gaan wij mee met de Lady Selkirk, een boot voor 49 personen waar je ook binnen kunt zitten. Om 13.15u melden wij ons in de winkel en er staat een klein groepje mensen te wachten. In totaal gaan er 16 mensen mee waardoor we genoeg ruimte hebben op de boot.

Op zoek naar walvissen

Om 13.30u varen we uit de haven richting de oceaan en gaan we op zoek naar walvissen. Er zwemt een zeehond rondom de boot en we zien gelijk twee gepensioneerde zeerobben in de haven schooien om vis. Het werd steeds mistiger en het zicht steeds slechter waardoor het lastig werd om walvissen te zien. Er geldt een regel dat de boten op 100 meter afstand van een walvis moeten blijven en zover reikt ons zicht niet. De kapitein neemt ons mee langs de vele plekken waar zeerobben en zeeleeuwen liggen en we zien er dan ook een heleboel. Na dik 2 uur varen op de ruige oceaan hebben we veel zeedieren en Bald Eagles gezien maar nog niet waar we voor komen, walvissen. Terug naar de haven krijgt de kapitein een seintje dat er een humpback whale (bultrug) rondzwemt en we zien nog net een rugvin. Zoals we van Canadezen gewend zijn vinden de medewerkers van Jamie’s dit niet voldoende en we krijgen een raincheck om nog een keer mee te gaan.

Mistig

De zeeleeuwen liggen op de rotsen in de mist

Raincheck

Door onze raincheck kunnen we nog een keer mee met een tour maar we kunnen niet van tevoren boeken. Zodoende staan wij om 09.15u alweer in de winkel om met de tour van 10.00u mee te gaan. Vandaag geen mist meer maar wel erg veel regen. We vertrekken met 31 passagiers aan boord en varen vol gas richting de oceaan. De kapitein slaat alle rotsen en plekken van zeeleeuwen over en het blijkt dat hij een seintje heeft gekregen dat er walvissen vlakbij zwemmen. We varen er heen en zien al snel een staart boven komen. Niet veel later volgen er vinnen en nog meer staarten. Er zwemmen 3 walvissen rondom de boot en ze komen regelmatig even boven met een staart of vin. Nadat we een uur stil liggen en van deze geweldig mooie zoogdieren genieten is het nodig tijd om terug te varen naar de haven. De kapitein vaart flink door en we botsen over en tegen de golven. Onderweg spotten we nog snel een groep zeerobben, zeeleeuwen, dolfijnen en in de haven zien we een otter.

Door het zien van deze prachtige dieren vergeten we als snel dat we verkleumd zijn van de regen. Het is een hele bijzondere ervaring wat ik zeker aan iedereen aanraadt. Je kunt een walvistour op Vancouver Island het beste doen in Ucluelet, Tofino of Victoria. Wanneer je een tour te duur vindt of wanneer je niet goed tegen het varen op een boot kunt heb je de mogelijkheid om walvissen vanaf de kant te zien. Met een beetje geluk zwemmen de walvissen dicht langs de kust waardoor je ze op bepaalde plekken kunt zien. Wij hebben bij de vuurtoren in Ucluelet walvissen zien zwemmen terwijl wij op de stenen zaten. Je hebt op Vnacouver Island meerdere manieren om walvissen te zien maar het mooiste is met een tocht waardoor je dicht bij deze gigantische dieren komt.

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: