Yosemite National Park, Amerika

Het volgende national park die wij bezochten na Sequoia & Kings Canyon NP is het wel bekende Yosemite NP in Californië. Ondanks dat Kings Canyon NP en Yosemite NP aan elkaar grenzen zijn er grote verschillen. Zo bestaat het park uit hoge bergrotsen en vele heldere rivieren en watervallen. Yosemite National Park heeft een oppervlakte van ruim 3000 km². Hiervan is 95% beschermd natuurgebied en niet toegankelijk voor toeristen.

Yosemite Valley

Yosemite Valley is een uitgestrekte vallei van 13 km lang en 1,6 km diep. Toen wij Yosemite National Park in reden viel het ons gelijk op dat het erg druk was in dit park. Ook de parkeerplaats was  helemaal vol en in het visitor centre kwamen we er achter dat het park autovrij is. Er gaat de hele dag een gratis bus door het park waar je in en uit kan stappen bij de bezienswaardigheden.

Yosemite Valley wordt gezien als de grootste bezienswaardigheid. Je kunt er meerdere watervallen zien zoals The Yosemite Falls en Bridalveil Falls. Naast watervallen kun je onder andere de bekende rotsformaties Half Dome en Sentinel Rock zien. De vallei is uitermate geschikt om op de fiets te verkennen door de vele fietspaden. Let wel altijd goed op want je hebt kans om een beer tegen te komen.

Yosemite Falls

Yosemite Falls

Mist Trail

Wij hadden wel zin in een wandeling in Yosemite NP en zijn met de bus naar Happy Isle gereden. Hier hebben wij de Mist Trail gelopen. Deze route loopt langs de Vernal en Nevada Falls. De wandelroute heet Mist Trail omdat deze langs de Vernal Falls omhoog loopt en je nat kan worden van de kracht van de waterval. Omdat er dit jaar extreem veel sneeuw gevallen was had de waterval meer kracht dan normaal. We werden aan het begin van de wandelroute dan ook gewaarschuwd voor gladheid op de smalle paden.

Tijdens de heenweg kwamen ons mensen tegemoet die kletsnat waren. Wij wilden dan ook tot de waterval lopen en niet verder omdat we onze camera’s bij ons hadden. Toen we vlak bij de waterval waren kwam een Nederlands stel ons tegemoet met regenponcho’s. Zij waren al langs de waterval gelopen en vroegen of wij de poncho’s wilden hebben. We konden dus alsnog redelijk droog langs de waterval lopen; Het was maar goed dat we poncho’s hadden gekregen want het leek wel alsnog we in een regenbui liepen. Bovenaan de waterval heb je een prachtig uitzicht op de vallei en de bovengelegen Nevada Falls. We zijn terug gelopen via de droge route, de John Muir Trail.

Glacier Point

Aan de andere kant van Yosemite NP vindt je uitzichtpunt Glacier Point. Het viel ons op dat deze kant van het nationale park een compleet andere natuur heeft. Zo is de vallei en zijn omgeving voornamelijk rotsachtig met veel watervallen en is de weg naar Glacier Point voornamelijk in de bossen.

Glacier point is gelegen op 975 m hoogte en heeft een prachtig uitzicht over de Yosemite Valley, The Half Dome en de Vernal en Nevada Falls. We zagen vanaf het uitzichtpunt de route die we een dag eerder gelopen hebben. De Glacier Road is geopend van juni tot oktober en het uitzichtpunt is dan ook alleen in deze periode met de auto te bereiken. Glacier Point is ook per voet te bereiken via een 7,7 km lange wandelroute.

Uitzicht vanaf Glacier Point

The Half Dome vanaf Glacier Point

Wij hebben overnacht in Amerca’s Best Inn in Merced. Dit kleine plaatsje ligt aan de rand van Yosemite NP waardoor een hotelkamer betaalbaar is. Het nadeel is wel dat je elke ochtend anderhalf uur mot rijden voordat je in Yosemite National Park bent.

Wij zijn erg enthousiast over Yosemite National Park. De natuur is erg divers en het park heeft verschillende aangezichten. De bekendste rotsformatie is The Half Dome. De halve rots kun je kennen van het logo van The North Face, een merk met kleding en accessoires voor voornamelijk buitensporten. Een erg geliefde wandeling in Yosemite is de route naar de top van The Half Dome. Het is een zware wandeling en alleen geschikt voor ervaren wandelaars. Let op, er worden per jaar maar een aantal wandel vergunning voor de rots uitgegeven. Ook wanneer je niet wilt wandelen is er genoeg moois te zien. Houd wel rekening met drukte in het park, dus zorg dat je op tijd bij de parkeerplaats bent.

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.