Fulufjället National Park, Zweden

Njupeskär

In Midden-Zweden, op de grens met Noorwegen, ligt Fulufjället National Park. Aan het 385 km² grote park grenst Fulufjellet wat zich in Noorwegen bevindt. Het National Park heeft zijn naam te danken aan de gelijknamige berg met een hoogte van 1044m. Dit park is redelijk jong en pas in 2002 geopend als officieel National Park. Ik neem je mee in dit prachtige stuk natuur in Dalarnas Iän.

Naturum

Om te beginnen kun je een bezoek brengen aan het Naturum. Dit Visitor Centre van Fulufjället zit bij de hoofdingang en ze kunnen je voorzien van alle informatie over wandelroutes en de natuur. Er ligt 123 km aan mountainbike trails en 140 km aan wandelroutes. Voor iedereen is er dus wel iets te vinden. In het gebouw is een kleine tentoonstelling van de dieren die in hier leven. Je reist door de verschillende jaargetijden en ziet hoe de natuur veranderd. Elk seizoen heeft zijn eigen charme en het bijbehorend wild. Buiten hangen voederbakken voor vogels waardoor er een gezellig gekwetter te horen is. Erg leuk en zeker een bezoek waard!

Volg de houten bruggen en je komt vanzelf bij de waterval uit

Njupeskär

Wist je dat een van de hoogste watervallen van Zweden in Fulufjället te vinden is? Met een hoogte van 93 meter is dit de Njupeskär. Hier stort het water 70 meter in een vrije val recht naar beneden. Je hoort de waterval al vanaf een afstand kletteren en je ziet de imposante waterval al snel. Je bereikt de waterval na een makkelijke wandelroute van 3,9 km. Het pad loopt door het bos over een met grind aangelegde weg. Je passeert 400 jaar oude bomen en je volgt de Njupå rivier. Helaas waren ze het vlonderpad aan het vervangen waardoor wij niet bij de waterval konden komen. We lopen er bij langs en gaan via een andere route terug naar de ingang.

Flora en fauna in Fulufjället

In Fulufjället zijn veel soorten vogels te vinden. de opvallendste is de Siberische Gaai. Met hun mooie lichtbruine kleur vallen ze bijna niet op in de bomen. Kijk dus goed om je heen. Ze ze zijn erg nieuwsgierig en voor het Naturum kunnen ze zelfs uit je hand eten. Hier hou ik dan weer niet van omdat het zo niet voelt als een wilde vrije vogel. Let vooral ook goed op ‘s werelds grootste valk, Met heel veel geluk zie je de zeldzame Giervalk vliegen. Naast de vele vogels is er een groot scala aan wildlife te vinden. Zo heb je, met wat geluk, kans op het spotten van rendieren, wolven, lynxen, beren, bevers, elanden, veelvraat en nog vele andere dieren.

In Fulufjället zijn eeuwenoude bomen te vinden. Deze bomen begonnen te groeien na de ijstijd. De oudste boom heeft een naam gekregen, Oude Tjikko. De boom wordt 10.000 jaar oud geschat maar is niet altijd dezelfde. Na een paar honderd jaar sterft de boom en er groeit uit de wortel een nieuwe boom.

eekhoorn

Naast de imposante waterval heeft Fulufjället veel meer te bieden. Ga eens langs bij het Naturum voor een overzicht van de vele mooie en uitdagende wandelroutes. Zo kun je de Bergådalsleden van 24 km volgen en er zijn meerdere mogelijkheden om te overnachten. Maar er zijn ook genoeg wandelingen die je in één dag kunt doen zoals bijvoorbeeld een route langs de vele meertjes die het park heeft. Helaas waren wij hier pas aan het eind van de middag waardoor wij het bij het kleine rondje langs de waterval moesten laten. Hier wil ik zeker nog eens terugkomen.

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.