Natuurpark Tussen de Venen, Nederland

Zo dicht bij huis maar toch ben je er nog nooit geweest. Herken je dat? Ik ontdekte vandaag een natuurgebied op maar 2 km afstand van mijn huis. Natuurpark Tussen de Venen is te vinden in Muntendam in de provincie Groningen. Ik had er al zoveel over gehoord. Hoognodig tijd om het gebied te gaan verkennen.

Muntendam

Muntendam is een dorp in de gemeente Midden-Groningen in de provincie Groningen. Zelf woon ik in Veendam wat grenst aan Muntendam. Ik kom regelmatig in Muntendam maar ben nooit eerder in natuurgebied Tussen de Venen geweest. Het is een prachtig stuk natuur dus ik schaam mij diep. Gek eigenlijk dat wij geneigd zijn om de natuur verder weg op te zoeken terwijl er zoveel pareltjes dichtbij zijn.

De Heemtuin

De heemtuin bestaat al sinds 1982. De laatste jaren is er wel veel veranderd. Het doel is overigens niet veranderd. Zo staat educatie en vertier nog steeds boven aan het lijstje. De heemtuin kent vier wandelingen elk met een thema. Zo heb je het mammoetpad. Je duikt de geschiedenis in en op een speelse manier volg je de bouwwerken van natuurlijke materialen. Volg een van de natuurroutes langs speciale planten en bomen. Ook aan honden is gedacht. Zij mogen los rondrennen en spelen op de natte neuzenroute. Naast wandelen is er nog veel meer mogelijk. Benieuwd geworden? Kijk dan hier wat er zoals mogelijk is.

geiten
Grazende geiten op zoek naar eten op de ijzige grond

Tussen de Venen

Sinds 2006 is natuurpark Tussen de Venen een begrip. Het is opgezet door Staatsbosbeheer en heeft een oppervlakte van 42 ha. Het doel van dit gebied is het creëren van overgangen. Zo gaat de natuur van nat naar droog, van voedselarm naar voedselrijk, van bos naar open ruimte en van akker naar cultuur. Er is een leefgebied ontstaan voor vele soorten flora en fauna. Zo grazen er schapen en geiten en strijken er vele vogel soorten neer.

Om het voor de bezoeker leuk te maken slingeren er allerlei paden door het gebied. Zo steek je regelmatig via bruggen het water over. Daarnaast loopt er een heel pad door het bos en vindt je zelfs een vlot waarmee je jezelf over het water kunt trekken. Onderweg zie ik meerdere borden met informatie. Er wordt verteld over de soorten bomen en hoe het gebied ontstaan is. Een leuke educatieve wandeling dus.

tussen de venen
In het natuurpark is veel water

Ik was aardig verrast. Zoals vaak vergeet ik in wat voor mooie omgeving ik woon. Het gebied is aardig groot en is erg gevarieerd. Vandaag was er een witte omgeving door de vorst. Ik kom zeker nog eens terug in het voorjaar of in de zomer. Er lopen 2 routes door het natuurpark, geel en groen. Ik heb deze niet gevolgd en over de afstand kan ik ook weinig vinden. Je kunt kris kras door het gebied lopen om op de leukste plekjes uit te komen. Ik zou zeggen breng een bezoek en oordeel zelf.

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.