Åsnen National Park, Zweden

Scandinavië wilden wij al een tijdje graag ontdekken en deze zomer was het eindelijk zo ver. Vier weken trekken we uit om een rondreis door dit prachtige gebied maken. We beginnen in het zuiden van Zweden in de provincie Kronobergs län. Hier is het jongste National Park van Zweden, Åsnen National Park, te vinden.

Lake Åsnen

Lake Åsnen is, met zijn 150 km², het derde grootste meer van het landschap Småland. Niet zo gek dus dat sinds 2018 het meer inclusief zijn duizenden kleine eilanden tot Åsnen National Park is omgedoopt. In totaal bevat het National Park 700 km aan kustlijn en 75% van het 1868 ha natuurgebied bestaat uit water. Het Åsnen gebied is te ontdekken op de fiets, per voet of vanuit een kano. Lake Åsnen is het broedgebied van vis- en zeearenden.

Getnö Gård

Een van de eilanden in Lake Åsnen is Getnö Gård. Dit 19 km² grote eiland is sinds 1967 in privé handen van de familie Olssen. Ze hebben op het eilandje een prachtig natuurreservaat met een camping en meerdere wandelroutes. Zo hebben wij ook een route van een kleine 5 km gelopen. Heerlijk door het bos en langs het water. Het is een vrij makkelijke wandeling omdat het hier nog redelijk vlak is. Ideaal om onze vakantie mee te beginnen.

Het bos op Getnö Gård
Het bos op Getnö Gård

Camping Urshult

In de gemeente Tingsryd is het kleine dorpje Urshult te vinden. Urshult ligt aan Lake Åsnen en staat bekend om zijn vele appelbomen en aardbeienvelden. Aan het meer is Urshult Camping gelegen. Wij verbleven hier 2 dagen in een stuga met uitzicht over het meer. Het huisje heeft 2 stapelbedden, een koelkast, een kookplaatje en een tafel met stoelen. Buiten staat een picknicktafel waar je kunt eten met een prachtig uitzicht. Voor een overnachting in deze stuga betaalden wij 380 SEK per nacht. Omgerekend is dit zo’n € 35,-.

In het meer kun je zwemmen maar het water is wel ijskoud. Het is ook mogelijk om een bootje te huren om te varen of te vissen. De zon gaat boven het meer onder waardoor je ‘s avonds kunt genieten van de prachtigste kleuren in de lucht.

Bropas

Urshult ligt voor ons op 950 km afstand. Om in Zweden te komen kun je een van de ferry’s nemen of rijden via Denemarken. Wij kozen voor de laatste optie en moesten hiervoor de Grote Beltbrug (Storebæltsbroen) en de Sontbrug (Øresundsbron) oversteken. Om over beide bruggen te rijden moet je tol betalen. Je kunt geld besparen door het afsluiten van de Bropas. Je betaalt eenmalig abonnementskosten van €43,- en vervolgens krijg je 50% korting op de tol. Wanneer je de brug op de heen en terug weg oversteekt bespaar je hierdoor kosten.

Het zuiden van Zweden staat bekend om zijn vele meren. Het prachtige Lake Åsnen is dan ook een prima plek om een reis door Scandinavië te beginnen of te eindigen. Wij hebben ons goed vermaakt in de regio en de uitzichten over de meren verveeld nooit. Vooral de geweldige zonsondergang is iets wat je niet mag missen.

1 Comment

  1. Sybrand Brouwer

    Fantastische beelden en leuk om te lezen. Maakt mij erg nieuwsgierig om ook een keer te bezoeken

    Reply

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: