Lake Manyara National Park, Tanzania

Zo’n 100 km vanaf Tarangire National Park is Lake Manyara te vinden. Een meer met een doorsnee van 231 km² midden in een National Park gelegen en een prachtige plek om te bezoeken. Het meer heeft een diepte van max 3,7 m en staat bekend om zijn grote groep flamingo’s. Naast het meer heeft het national park nog veel meer te bieden.

Lake Manyara

Lake Manyara National Park heeft een grote van 330 km² waarvan het gelijknamige meer het middelpunt is. Doordat er veel water in het park te vinden is leven er vele vogelsoorten. De voornaamste vogels zijn flamingo’s en met een beetje geluk zie je er zo’n duizenden bij elkaar in Lake Manyara. Naast de flamingo’s leven er nijlpaarden in het meer. Nijlpaarden kunnen niet tegen de zon en verblijven overdag dan ook in het water. Je moet dus geluk hebben wil je er een of een meerdere op het land zien lopen. Wij hadden dit geluk en zagen een eenzame nijlpaard langs de waterrand wandelen.

Nijlpaarden zie je overdag amper op het land

Bij het binnen rijden van het national park begon de route door een stuk groen. Hier lopen geregeld olifanten die van de bomen en bossen eten. Het was vrijwel gelijk raak en uit het niets steken er olifanten de weg over. Ze raden je aan om een langere periode te wachten wanneer er een olifant oversteekt. Omdat olifanten altijd in kuddes leven is de kans groot dat deze hele kudde de weg over steekt. Olifanten hebben een hekel aan geluid dus we moesten erg stil zijn. Hoe gaaf is het dat een olifant op een paar meter afstand van de boom staat te eten. Na een tijdje gewacht te hebben besloot Jerry verder te rijden. Er stond nog een olifant in de berm die het er niet helemaal mee eens was. Hij draaide zijn kop om en begon met zijn oren te flapperen en met zijn slurf te zwaaien. Gelukkig vond hij het na deze waarschuwing wel genoeg en liep de bossen in. Wij konden rustig onze route richting het meer vervolgen.

Wildlife

Wie denkt dat er alleen maar vogelsoorten in Lake Manyara National Park leven heeft het mis. Ook hier zie je groepen olifanten, giraffes, zebra’s, gnoe’s, vele soorten herten en waterbuffels. Omdat het vooral in het eerste gedeelte erg groen is kwamen we ook hier weer veel apen tegen. Door het meer is het park erg vruchtbaar en is er genoeg eten te vinden voor alle soorten dieren. Bij de waterrand vindt je bijna alle dieren samen. Na een aantal kilometer gereden te hebben stonden er een aantal auto’s stil. Jerry keek om zich heen en begon enthousiast te wijzen. Wij hadden nog niet helemaal door waarom.

Luipaard

Na snel onze verrekijkers er bij gepakt te hebben zagen we ver weg in de boom waarom iedereen wild was geworden, een luipaard! Omdat luipaarden erg moeilijk te zien zijn waren ook wij helemaal blij. Bijna the big five compleet. Overdag liggen luipaarden vrijwel altijd in bomen te slapen en ‘s nacht jagen ze. Ze zijn bijna niet te spotten en je moet dan ook veel geluk hebben. Meet het blote oog was deze luipaard bijna niet te zien. Het is erg grappig dat je aan de manier van liggen kunt zien of een luipaard en mannetje of vrouwtje is. Vrouwtjes liggen met hun achterpoten elk aan de kant van een tak en mannetjes hebben hun poten op de tak liggen. We zagen zelfs nog een heel klein beetje actie aangezien de luipaard besloot zich om te draaien. Hij keek ons af en toe aan waardoor wij zijn prachtige ogen hebben gezien.

Moeras

Na het meer rond gereden te hebben kwamen we in het moeras gedeelte, Hippo Pool genaamd. Dit moeras gedeelte is gevormd door de Simba River en zat vroeger vol met nijlpaarden. Tegenwoordig verplaatsen ze zich meer naar het grote meer omdat daar meer voedsel te vinden is. In het moeras leven wel veel waterbuffels en watervogels. Ook zagen wij hier twee nijlvaranen.

Nijlvaraan

Lake Manyara is een prachtige plek die je zeker niet over mag slaan. De hele route loopt rondom het meer waardoor je misschien denkt dat het wat eentonig is. Toch heeft ook dit park ons weer enorm verrast. Zoals ook bij de andere parken is het begin van de route door de groene jungle. Hier heb je grote kans om groepen olifanten tegen te komen. Let goed op want ze komen zo maar opeens uit de bossen wandelen. In Lake Manyara National Park leven de beroemde boomklimmende leeuwen. Helaas hebben wij deze niet gezien. Gelukkig zagen we wel een luipaard wat ook erg bijzonder is.

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: