Lanzarote, Canarische eilanden Spanje

Eind oktober 2014 brachten wij een week door op het Canarische eiland Lanzarote. Het vulkanische eiland hoort bij Spanje ondanks de geografische ligging ten westen van Marokko (Afrika) en heeft een oppervlakte van 846 km². De vulkanische bodem op het eiland houdt weinig vocht vast, Hierdoor is het erg droog en is landbouw lastig. Om toch gewassen en vooral wijn te kunnen verbouwen hebben de boeren bedacht om stenen muurtjes om hun grond te plaatsen. Het klimaat is erg aangenaam en het is bijna het hele jaar boven de 20 °C.

De hoofdstad en tevens aankomstplaats (luchthaven) op Lanzarote is Arrecife, Het toerisme vindt vooral plaats in de 3 badplaatsen Costa Teguise, Puerto del Carmen en Playa Blanca. Tijdens onze vakantie verblijven wij bij Los Zocos Club Resort in Costa Teguise. Het Resort ligt op 250 m van het strand en een winkelcentrum en op 1,5 km van het centrum van Costa Teguise. Het resort heeft 2 zwembaden en 2 restaurants. Aangezien wij het all inclusive arrangement hadden geboekt aten wij op het resort. Het diner was in buffetvorm met elke avond een ander thema. De gerechten werden aangepast aan het thema van de avond. In het resort verbleven vooral Engelse gasten maar niet het soort ‘asociale Engelse vakantiegangers’ zoals wij die kennen. Wij hebben ons verblijf bij Los Zocos als prettig en rustig ervaren.

Het ruige zuidwesten

Het zuidwesten van het eiland is wat ruiger qua natuur dan de rest van het eiland. Hier bevindt zich het Parque National de Timanfaya. Lanzarote was van 1730 tot 1736 in de greep van de vulkaan. In deze jaren zijn er verscheidene vulkaanuitbarstingen geweest en zijn er elf dorpen en 180 km² weggebrand. Wij hebben Timanfaya bezocht en met een bus rij je een route over de vulkaan langs 25 kraters en vele vulkaankegels. Bij de parkeerplaats is duidelijk dat er in de grond nog vulkanische activiteiten gaande zijn. Dit merk je doordat het grind op bepaalde plekken erg warm is. Ook is er een gat in de grond waarop gebarbecued wordt. Een andere bezienswaardigheid is El Golfo, een vissersdorpje en een groen meer (Lago Verde). Een derde mooi natuurverschijnsel is Los Hervideros, ook wel het kookpotje genoemd. Los Hervideros is een ruige rotsformatie ontstaan door de vele lavastromen. Doordat er stukken uit de rotsen geslagen zijn botst de zee hier ruig tegen aan waardoor je deze hoog op ziet spatten.

Het eiland bestaat uit veel zandstranden en de zee heeft een aangename temperatuur. De zeebodem bestaat vooral uit zand waardoor er onderwater weinig zicht is (jammer voor fanatieke snorkelaars en duikers zoals wij). De natuur op het eiland is rustgevend en groen. Je kunt vanuit Costa Teguise een leuke wandeling langs de boulevard maken, er is altijd genoeg te zien en te beleven.

Omdat de temperatuur het hele jaar aangenaam is kun je het najaar of de winter goed doorbrengen op Lanzarote. Er is een groot verschil tussen de badplaatsen. Wanneer je van gezellige drukte houdt ben je prima op je plek in Playa Blanca of Puerto del Carmen. Wanneer je rustig van het eiland, de zee het strand en het klimaat wilt genieten raad ik Costa Teguise aan. Deze plek is nog niet druk bezocht door toeristen en hierdoor een stuk rustiger. Lanzarote is een erg fijn en betaalbaar eiland om de regen en de kou in Nederland te ontsnappen.

1 Comment

  1. Bonnie

    Mooi geschreven , Yolanda. En prachtige foto’s. Waande mij even weer terug op Lanzarote. 😄

    Reply

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: