Loenermark Veluwe, Nederland

De Veluwe kent vele verschillende natuurgebieden. De bekendste zijn Nationaal Park Hoge Veluwe en Nationaal Park Veluwezoom. Maar er is zo veel meer! Er zijn kleinere maar hele mooie bossen en heidevelden te vinden. Zoals bijvoorbeeld Loenermark van het Geldersch Landschap & Kasteelen (GLK).

Natuurgebied Loenermark

Het 12 km² grote natuurgebied Loenermark is sinds 1993 in erfpacht door Het Geldersch Landschap & Kasteelen. Het heuvelachtige gebied is met zijn eeuwenoude bossen en heideveld een mooi stukje natuur. Er lopen meerdere wandelroutes en er is een grote schaapskooi te vinden. Ook in dit gebied leven reeën, zwijnen, en herten. Daarnaast leeft in dit gebied de das.

Op de heide staat de Ijkbasis van het Nederlandse Rijksdriehoekmeetnet. De Ijkbasis is een lijn van 576,09226 meter. De basis is gebouwd in de periode 1955-1957 en hiermee werden vroeger de Rijksdienstcoördinaten berekend. Tegenwoordig is, door de komst van GPS, deze manier van meten overbodig. De Zilvensche Heide is bij uitstek geschikt voor het meten omdat het een stabielste bodem van Nederland kent. Het is een vlak dal waar geen ondergrondse breuklijnen lopen.

Wandelroutes

Door de bossen lopen meerdere leuke wandelroutes. Ook voor de kleintjes is dit stukje natuur uitermate geschikt. De kortste wandelroute is namelijk maar 2 km en komt langs de schaapskooi. Er zijn ook langere wandelroutes variërend van 2 – 15 km. Wij besluiten de gele route van 15 km te lopen.

De hele dag regent het al maar toch besluiten we een stuk te willen wandelen. Na ons enthousiasme over het Deelerwoud zijn we ook benieuwd naar dit kleinere gebied. Ondanks dat het al 15.00u is beginnen we toch aan de lange route vanaf parkeerplaats ‘Het Dichte Gat’. We volgen de gele pijlen en laten ons verrassen.

Het eerste stuk wandelen we door het heerlijke Loenense bos. Al vrij snel zien we meerdere reeën verstopt tussen de bomen. Door het slechte weer komen we niemand tegen ondanks dat het gelukkig wel droog is. Na een aantal kilometer verlaten we het bos en komen we bij de heide aan. Het is hier erg heuvelachtig door stuifduinen. We moeten dan ook een aantal klimmetjes maken. Hierdoor vergeet je bijna dat je in Nederland bent. Na een korte pauze vervolgen we onze route. Zo’n 2 km van de ingang loopt de route langs Schaapskooi de Loenermark.

heide
Prachtig uitzicht over de heide

Schaapskooi De Loenermark

Zoals op zoveel heidevelden in Nederland grazen er schapen op de Zilvensche Heide. Elke ochtend om 09.00u vertrekt de herder met de 150 schapen van schaapskooi De Loenermark. ‘s Middags om 16.00u komen de schapen terug in de schaapskooi om te overnachten. Van oudsher worden de schapen ingezet om de vegetatie op peil te houden. In de jaren 90 zijn de schapen vervangen door Schotse Hooglanders maar sinds 2002 zijn de heideschapen terug op de heide.

De schaapskooi dient tegenwoordig als bezoekerscentrum. Er is een ruimte van waaruit je de schapen kunt bekijken. De picknicktafels buiten vertellen de geschiedenis en laten zien welke dieren er leven. Hierdoor is het een erg leuk uitje met kinderen. Extra leuk is het wanneer je er om 09.00u of om 16.00u bent. Je ziet de herder samen met zijn hond de schapen bijeen drijven.

schaapskooi
Schaapskooi de Loenermark

De natuur is hier prachtig en zo divers. Het dichte bos gevolgd door de open heide geven een groot contrast. Hierdoor verveelt de 15 km geen moment. Gelukkig was het aardig rustig door het slechte weer. Er loopt ook een fietsroute door het gebied. Als je niet van wandelen houdt dan kun je dit mooie stukje natuur met de fiets gaan ontdekken. Ook in Loenermark is een wildobservatiepost te vinden voor het spotten van dieren. Als we even neerploffen op een bankje en genieten van ons uitzicht wanen we ons even in Zuid-Duitsland.

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: