Akaroa, Nieuw-Zeeland

Onze laatste bestemming in Nieuw-Zeeland na het prachtige Mount Cook National Park was Akaroa, een kleine stad op het schiereiland Banks Peninsula 85 km onder Christchurch. Akaroa is een plaats met een geschiedenis wat terug te zien is in de stad. Zowel de Fransen als de Engelsen hadden rond 1840 interesse in het gebied. De Fransen dachten dat ze de hele Banks Peninsula gekocht hadden maar door een misverstand was dit niet het geval waarna de Engelsen het gebied opeisten. De Fransen mochten Akaroa houden en dit was hun enige gebied in Nieuw-Zeeland waar ze neerstreken met 60 Franse inwoners. Akaroa heeft nog veel Franse tekenen zo zijn de straatnamen voornamelijk Frans, hebben de restaurants Franse namen en veel mensen die er wonen zijn van oorsprong Frans.

Akaroa Harbour

Vanaf de Top 10 camping hadden wij uitzicht over de Akaroa Harbour. Vroeger werd Akaroa voornamelijk gebruikt voor de walvis- en dolfijnenjacht en de oude walvispotten zie je op verschillende plaatsen in de stad staan. Tegenwoordig is de trekpleister van Akaroa een dolfijnentour die vertrekt vanuit de haven en waar je met dolfijnen kunt zwemmen. Ook kun je zeilen, waterfietsen of paddle boarden in de haven. De haven is dus eigenlijk het middelpunt van de stad en tours op het water zijn de grootste toeristische trekpleister. Maar hiernaast kun je ook wandelen of fietsen door de stad of een alpaca- of wijn boerderij bezoeken.

Uitzicht op de haven vanaf de camping

Akaroa Harbour vanaf de camping

Stanley Park

Wij hebben een wandeling gemaakt in Stanley Park. De wandeling begint in de stad en brengt je naar de top waar je een prachtig uitzicht hebt over de stad en de haven. De route is wat onduidelijk en we moesten meerdere keren over prikkeldraad en we eindigden op de top tussen de grazende schapen. De makkelijke wandeling brengt je vanaf de straat door de bossen over de top weer terug naar de straat.

Akaroa is een stadje waar de Franse invloeden goed zichtbaar zijn en wat het net iets anders maakt dan overig Nieuw-Zeeland. De straten heten rue, het politiebureau heet gendarmerie en een van de restaurants heet Le Escargot Rouge. In de haven is het meeste toerisme te vinden door de vele excursies met dolfijnen. Omdat het redelijk koud was hebben wij dit niet gedaan. Door de stad wandelen is leuk en er is genoeg te zien zoals bijvoorbeeld The Giant House met grote mozaïekbeelden in de tuin. De weg erheen is mooi om te rijden omdat je langs het water rond de peninsula door veel kleine plaatsjes rijdt. Wij vonden dat Akaroa naast de dolfijnenexcursies niet veel spectaculairs had maar toch hebben we ons prima vermaakt met de wandeling naar de top in Stanley Park.

1 Comment

  1. Corry

    Wat een onvergetelijke reis. Mooi om zo mee te kunnen reizen.

    Reply

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: