Aoraki/Mount Cook National Park, Nieuw-Zeeland

Nadat wij in Otago onze zoektocht naar de pinguïns hebben beëindigd zijn wij doorgereden naar Mount Cook National Park. Mount Cook is de hoogste berg van Nieuw-Zeeland en is 3724m hoog. In Maori heet de hoogste berg Aoraki wat berg die de wolken pakt betekend. In 1851 zijn de bergen ontdekt door de Engelsen en hebben de hoogste berg naar Captain James Cook vernoemd, Mount Cook. Om de Maori’s te eren is de naam van de berg in 1998 veranderd naar Aoraki/Mount Cook.

Waitaki District

Wanneer je van Oamaru richting Mount Cook National Park rijdt kom je door het Waitaki District waar vele meren met elk een eigen karakter te vinden zijn. Het eerste meer dat we tegen kwamen is Lake Waitaki en ligt op de originele grens van de regio Otago en Canterbury. Later is de huidige grens verplaatst zodat Lake Waitaki in zijn geheel in de Canterbury regio ligt. Het meer wordt gevormd door de 36m hoge Waitaki Dam met een power station. Het tweede meer is Lake Aviemore en heeft ook een grote dam. Lake Aviemore wordt gebruikt voor verschillende evenementen zoals een jaarlijks windsurf en zeil wedstrijd. De grootste dam is te vinden in het derde meer Lake Benmore. Nadat wij deze 3 meren bekeken hebben zijn we doorgereden naar Lake Ruataniwha bij het plaatsje Twizel. Lake Ruataniwha heeft het blauwste water wat we gezien hebben in Nieuw-Zeeland, dit is dan ook een aanrader om te kijken. Het laatste meer voordat we bij het national park aankwamen is Lake Pukaki. Bij mooi weer kun je over het meer uitkijken en zie je de besneeuwde toppen van Mount Cook. Helaas was het de hele periode dat we hier waren regenachtig en mistig waardoor we dit mooie uitzicht niet gezien hebben. Lake Pukaki is gevormd door smeltwater van de bergen in het national park.

Het blauwe Lake Ruataniwha

Het blauwe Lake Ruataniwha

Aoraki/Mount Cook National Park

Het national park bevat 707 km2 waarvan 40% uit gletsjers bestaat en hier liggen 20 toppen boven de 3000 m hoogte. Er zijn veel wandelingen en wij hebben de route naar Hooker Valley gelopen. We zijn 3 uur onderweg geweest en moesten 3 swingbridges over. Tijdens de wandeling in de Hooker Valley kijk je je ogen uit. De natuur is echt prachtig en je ziet constant nieuwe toppen waardoor het uitzicht erg variërend is. De route eindigde bij Hooker Lake waar ijsschotsen in dreven. Diezelfde middag hebben we ook een wandeling naar de Tasman Glacier gemaakt. Om bij het uitkijkpunt te komen moesten we veel trappen op wat erg vermoeiend was. Onderweg kom je langs de blue lakes Het meer werd vroeger gevuld met gletsjer water waardoor het een heldere blauwe kleur had. Doordat de gletsjer ver terug getrokken is door opwarming van de aarde komt het smeltwater niet meer in de Blue Lake waardoor de kleur van het water nu groen is. De Tasman Glacier bestaat voornamelijk uit ijs bedekt door gruis en grote ijsschotsen in Tasman Lake. Vergeleken met de Franz Josef en de Fox Glacier aan de westkust vonden wij de Tasman Glacier het mooist om te zien mede door de grote ijsschotsen.

Tasman Glacier

Tasman Glacier met grote ijsschotsen in het water

Lake Tekapo

Het laatste meer die de moeite waard is om te bezoeken is Lake Tekapo. Het meer heeft een oppervlakte van 87 km2 en ligt 700m boven zeeniveau. Bij het meer staat de Church of the Good Shepherd gebouwd in 1935. Tijdens de dienst kijkt iedereen uit over het meer wat het een bijzondere ervaring maakt. Vlakbij de kerk staat een bronzen beeld van een collie, schaapshond, om de belangrijke rol van de hond te herdenken. Bij Lake Tekapo vindt je de Tekapo Springs waar je met een dagkaart zo vaak in en uit kan als je wil. Bij de springs zijn 3 baden met de temperatuur van 36, 38 en 40º. Naast de hete baden is er een ijsbaan, een glijbaan waarbij je in een band zit en een spa. Wij hebben hier heerlijk genoten en zijn tot rust gekomen met een prachtig uitzicht op besneeuwde bergen.

Mount Cook National Park staat bovenaan met de mooiste plekken in Nieuw-Zeeland. De natuur is zo mooi en de besneeuwde toppen zijn een prachtig gezicht. Ook de vele meren in het Waitaki District zijn mooi om te zien en lijken wel een schilderij. Voor ons is het moeilijk voor te stellen hoe blauw het water is en dit geloof je ook niet zonder dat je het zelf gezien hebt  De Tekapo Springs is de uitstekende plek om te relaxen in het warme water met een mooi uitzicht.

3 Comments

 1. Bonnie

  Prachtig landschap, indrukwekkend.

  Reply
 2. Ite

  Cool, wij zijn er (mede door tijdgebrek en slecht weer) alleen maar langsgereden.

  Reply
  1. Yolanda (Post author)

   Zo jammer dat je dit hebt moeten overslaan. Een goede reden om nog een keer terug te gaan 😉

   Reply

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: