Otago, Nieuw-Zeeland

Nadat wij in het zuiden  van de mooie natuur hebben genoten was de plaats Dunedin onze volgende bestemming. Dunedin ligt in het zuidoosten van het zuidereiland van Nieuw-Zeeland in de 31,241 km2 grote regio Otago. De regio Otago loopt van de oostkust bijna tot aan de westkust waardoor ook Queenstown en Wanaka  onderdeel zijn van dit gebied.

Otago Peninsula

Bij Dunedin ligt het schiereiland Otago Peninsula de thuisbasis van vele verschillende dieren. Het uiterste puntje van de Peninsula wordt Taiaroa Head genoemd en dit is de enige plek in de wereld waar de Royal Albatross op een landelijke locatie broedt. Bij het Albatross Centre heb je kans de albatrossen te zien wanneer ze in november komen broeden. Voor de liefhebber is er zelfs in de maanden die volgen een kans om zowel de ouders als de kuikens van de albatros te zien. Bij de Otago Peninsula heb je ook kans om de Blue Pinguïn en de Yellow-eyed Pinguïn te spotten, mede ons hoofddoel van deze locatie. Zoals wij in heel Nieuw-Zeeland hebben ervaren is dit land erg commercieel ten opzichte van Australië omdat je overal voor moet betalen. In Melbourne hebben wij de blue pinguïns gezien op de pier van St. Kilda. De pinguïns bij de Otago Peninsula hebben wij niet gezien omdat je hier veel geld voor moest betalen zonder zekerheid dat je de pinguïns ziet. Nadat we nog een stukje door de heuvels gereden zijn hebben wij overnacht bij Warrington Domain waar een groot grasveld als camping diende. Wij waren blij dat we een camper hadden want door de harde storm was zelfs lopen over het grasveld was onmogelijk en onze benen waaiden letterlijk onder ons lichaam vandaan.

Shag Point

Nadat ’s ochtends de dikke storm weer was gaan liggen hebben we onze weg vervolgd richting Oamaru. Onderweg zijn we gestopt bij Shag Point, in het plaatsje Palmerston, waar je vanaf een klif kijkt op een kolonie zeehonden en zeeleeuwen. Pas wel op want je loopt in een voormalig mijngebied en de borden waarschuwen dan ook om alleen op de paden te lopen.

Moeraki Boulders

Wanneer we de weg vervolgden kwamen we langs Koekohe Beach bij Moeraki waar grote mysterieuze bollen op het strand liggen. Ze worden The Moeraki Boulders genaamd en zijn 60 miljoen jaar geleden op de zeebodem ontstaan door ophoping van kalkzouten. Er gaan vele legendes de ronde over het ontstaan van de Boulders. Vroeger dacht men bijvoorbeeld dat de stenen het werk van de goden was.

Moeraki Boulders

Moeraki Boulders op Koekohe Beach

Oamaru

Oamaru is de grootste plaats in Noord Otago en de laatste plek waar wij de kans hadden om de Yellow-Eyed Pinguïn te zien. Bij Kakanui zijn wij het strand opgegaan en zagen wij vele pinguïn sporen. De Yellow-Eyed pinguïn kun je ten opzichte van de Little Blue pinguïn ook overdag aan land zien maar omdat ze erg schuw zijn zitten ze goed verstopt in de bossen. Je raadt het al weer dikke pech voor ons en we hebben de Yellow-Eyed pinguïn helaas niet gezien. Maar Oamaru heeft nog veel meer leuks te bieden. Zo heb je de Public Gardens waar je heerlijk kunt wandelen of je kunt een bezoek brengen aan Steampunk. Steampunk is een kunstmuseum waar van oud industrieel afval dingen gemaakt zijn die aangedreven worden door stoom. Je vindt deze stijl ook terug in Friendly Bay een speeltuin in de haven waar de toestellen gemaakt zijn van oud industrieel afval. Wanneer je een wandeling door Oamaru maakt zal je zien dat het een oud vissersdorpje is. Bij de zee zie je nog de originele gebouwen en voorgevels van bakkers en fabrieken.

Ook dit deel van Nieuw-Zeeland heeft iets moois. Helaas hebben wij niet de Yellow-Eyed Pinguïn mogen zien maar je kan niet alles hebben. Het historische deel van Oamaru is leuk om te zien en goed dat ze dit intact hebben gehouden. Het is toch altijd weer bijzonder om in de grote tuinen die je in elke stad tegenkomt te lopen. Het geeft zoveel rust en het is zo goed onderhouden dat je even vergeet dat je in bebouwd gebied bent.

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.