Southland, Nieuw-Zeeland

Na het prachtige fjordenlandschap van Milford Sound zijn we onze weg vervolgd naar het zuiden van het eiland, de regio Southland. Bluff is het meest zuidelijkste plaatsje op het vaste land van Nieuw-Zeeland en bij Stirling Point vind je een paal met afstanden tot veel plaatsen op de wereld.  Het meest zuidelijkste puntje is echter Slope Point en is alleen te voet te bereiken. Als je in Bluff bent moet je ook een bezoek brengen aan Bluff Hill/Motupohue een uitkijkpunt op 265m hoogte voor een wijds uitzicht over de haven van Bluff en de eilandjes voor de kust.  Als het helder is kun je zelfs Stewart Island zien liggen aan de andere kant van de Foveaux Strait.

The Catlins

The Catlins is een regio van 1900 km2 in het zuiden van Nieuw-Zeeland. De regio heeft ruige kustlijnen, wijde stranden en groene bossen en via de Chaslands Highway passeer je allerlei landschappen. Wij wilden overnachten op een natuur camping in Paptowai maar omdat het de hele dag had geregend zaten wij al snel met onze camper vast in de modder. Voor $50 wilde een boer ons er wel uit trekken en hierna hebben wij snel deze modderpoel verlaten en overnacht op een camping in Chaslands bij de McLean Falls. Vanaf de camping was het 3km tot aan de watervallen en wij besloten dit te gaan wandelen wat overigens prima te doen was. Het laatste stuk tot aan de watervallen was via een route door het bos. Om de hele waterval goed te kunnen zien moest je een rots op klimmen die glibberig en nat was. De waterval heeft verschillende etappes waardoor het water trapsgewijs naar beneden in een rivier eindigt. Aan de kust kun je de 30 meter hoge Cathedral Caves vinden die alleen met laag tij te bereiken zijn.

McLean Falls (Lower Falls)

McLean Falls

In The Catlins regio leven de yellow-eyed pinguïns en een van de plekken waar je deze pinguïn soort kunt zien is bij Nugget Point. Uiteraard wilden wij dit erg graag zien en daarom zijn wij bij een van de uitkijk plaatsen gestopt. We zagen geen pinguïns en zijn het strand op gelopen. Hier komen niet erg vaak mensen want de route was een beetje dichtgegroeid.  Eenmaal op het strand zagen we een zeeleeuw liggen die opeens rechtop ging zitten en ons in de gaten hield en steeds dichter naar ons toe kwam wat we toch een beetje eng  vonden aangezien ze erg agressief kunnen zijn. Ondertussen had de zeeleeuw het enige pad terug omhoog geblokkeerd waardoor we door de bossen een weg terug moesten vinden, je snapt vast wel dat we blij waren dat we weer veilig boven op het normale pad stonden.

De zuidelijke regio Southland wordt naast Slope Point en Nugget Point vaak overgeslagen door toeristen terwijl ook deze regio leuke dingen te bieden heeft. The Catlins heeft veel te bieden zoals grote watervallen en de grotten op het strand. Wanneer je de Southern Scenic Route volgt kom je door de regio en kom je langs de vele mooie punten zoals onder andere de historische Clifden Suspention Bridge waar je alleen te voet de Waiau River over kunt steken. Wij vonden Southland een variërende regio met mooie natuur en het was er rustig waardoor je zelf ook tot rust komt.

 

 

 

1 Comment

  1. Marcella

    Gaaf dat jullie The Catlins, Bluff en Slope Point ook hebben bezocht! Ik kan het echt iedereen aanraden, zo mooi in het zuiden! En wat je zegt, lekker rustig. Perfect!

    Reply

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: