De kerstmarkt in Düsseldorf, Duitsland

De decembermaand is voor velen de gezelligste maand van het jaar. De maand begint met het Sinterklaasfeest voor de kinderen en eindigt met Kerstmis en Oud&Nieuw. Zodra Sinterklaas ons land heeft verlaten slaat de kerstkoorts toe. De meeste mensen halen een kerstboom in huis en er wordt binnen en buiten volop versierd met vele lichtjes. Het is daarom een erg gezellige tijd.

In Duitsland begint de kerstgekte nog iets eerder en wel halverwege november, als wij in Nederland druk zijn met de intocht van Sinterklaas, worden veel steden in Duitsland omgetoverd tot een kerstwalhalla. De ene stad nog gekker en groter dan de ander. Een aantal geliefde markten bij ons Nederlanders zijn Oberhausen, Münster, Bremen, Leer, Düsseldorf en Keulen maar ook Nederlandse plaatsen als Dordrecht, Valkensburg en Deventer zijn de laatste jaren steeds meer in trek.

City Lounge Hotel

Aangezien Düsseldorf voor ons toch 2 uur en 40 minuten rijden is besloten wij er een weekend van te maken en hebben wij 2 nachten geslapen in het City Lounge Hotel. We moesten even goed kijken toen we langs het hotel reden het ligt aan de Herzogstrasse een redelijk drukke straat in hartje Düsseldorf. Een groot voordeel van het hotel is dan ook dat er een parkeergelegenheid onder het hotel zit. Dit moet ook wel in zo’n drukke stad anders merk je dit vast in het aantal gasten. De parkeergelegenheid was niet heel erg groot en er was misschien plek voor 10 auto’s. Toen wij naar onze kamer liepen moesten we buitenom lopen en kwamen we langs alle ‘voordeuren’. Bij de prijs zat een ontbijt in dit was niet heel erg uitgebreid maar voldoende met koffie en thee en gebakken broodjes, yoghurt, muesli, scrambled eggs, gebakken ei en gehaktballetjes. Nog een groot pluspunt is de locatie op 15 minuten lopen van de stad.

Kerstmarkten Altstad

GlühweinOp internet stond geschreven dat Düsseldorf een van de gezelligste kerstmarkten van Duitsland is om deze reden hebben wij dit jaar voor de stad Düsseldorf gekozen. 3 jaar geleden hebben we een dag de kerstmarkt in Münster bezocht en deze vonden wij al erg gezellig. De kerstmarkt is opgedeeld in 6 kleinere markten met elk een eigen thema. Vanuit ons hotel liepen wij de Königsallee op, de PC Hoofstraat van Düsseldorf. Hier zijn alle dure winkels te vinden zoals Versace, Prada, Dior, Armani, Chanel en zo nog veel meer veel te dure winkels. Deze straat was al gezellig met allemaal lichtjes in de bomen. De 6 markten begonnen aan het einde van de Königsallee. Als eerste liepen wij over de engeltjesmarkt op het Heinrich Heine Platz. Elke kraam had een engel en van veraf zagen we al de vele lichtjes en versieringen. Vanaf de engeltjes liepen we door de Altstadt in en kwamen we op de Sternchenmarkt bij Stadtbruckchen. Deze markt hing vol met ijs sterren en was vooral blauw met wit. Op deze markt vindt je vooral kraampjes met eten en drinken. De geur van glühwein en gepofte kastanjes komt je tegemoet. Het was hier dan ook erg druk met ‘locals’ die na het werk met zijn allen een drankje gaan doen. Door de met huisjes volle Flingerstrasse kom je op de Marktplatz. Aan het begin van de Flingerstrasse staat een grote kraam in de vorm van een draaimolen. De hele straat staat vol met kraampjes in de vorm van huisjes met bewegende onderdelen en sfeerverlichting de een nog gekker en drukker dan de ander. De kraampjes op Marktplatz stonden op het plein voor het Rathaus. Deze markt staat in het teken van de ambacht met veel zelfgemaakte versieringen. Zo stond er naast een grote kerstboom een kerststal met de figuren handgesneden uit hout erg mooi en knap gemaakt. De laatste markt in de Altstad is langs de oever van de Rijn. Hier staat een grote reuzenrad die ‘s avonds helemaal blauw verlicht wordt en een mooi uitzicht over de stad geeft.

Kerstmarkten Stadtmitte

Aan de andere kant van de Königsallee bevindt zich de Stadtmitte waar ook nog een aantal kerstmarkten te vinden zijn. De eerste markt waar je tegen aan loopt is Schadowplatz. Hier zijn alle kraampjes van hout gemaakt en is er niet teveel poespas omheen. deze markt is iets moderner en hier kan dan ook naast de standaard glühwein, eierpunch of heise schokolade champagne genuttigd worden. De laatste kerstmarkt in Düsseldorf is op de Gustaf Grundgens Platz waar vooral gezelligheid heerst. Hier is een ijsbaan te vinden en het standaard eten en drinken, de kinderen lekker schaatsen en de ouders blijven warm met een borrel en een snack. Schaatsen kunnen gehuurd worden.

Gezelligheid

De sfeer in de stad straalt vooral veel gezelligheid uit. Alles is verlicht en alle winkeliers en restaurants doen gezellig mee de hele stad straalt kerst uit. Overdag is er minder sfeer omdat de verlichting dan niet aan is maar zodra het begint te schemeren gaat alles aan. Het wordt druk en vooral rondom de glühwein stands is het aardig druk. Voor de inwoners van Düsseldorf is het vooral ‘s weekends bijtanken met een drankje en een hapje. Wij hebben 2 avonden in de stad gegeten. De eerste avond hebben we op het terras gegeten bij Louisiana. Het was lekker warm en droog onder de terras verwarmers. Louisiana was een van de vele restaurants in de rij terrassen waar je neer kon strijken. Er was tijdens het eten genoeg te bekijken want de hele avond was het gezellig druk in de straat. De tweede avond hebben wij gegeten bij Colopic een kleine pizzeria waar we lekker knus onder de trap zaten. Het klinkt misschien als een rare plek maar het was een gezellig klein en knus plekje. Het eten was erg snel klaar en smaakt heerlijk. Op de pizza waren de ingrediënten niet allemaal door elkaar gegooid maar lagen netjes in een strook naast elkaar in de kleuren van de Italiaanse vlag.

Al met al vond ik het erg gezellig in Düsseldorf en ik raad het ook zeker aan om een een kerstmarkt in Duitsland te bezoeken om kerst op een compleet andere manier te beleven. Het verschil met Münster is dat Düsseldorf vele malen groter is waardoor je meer moet lopen. De markten liggen verder uit elkaar en je wilt ook overal vaker dan 1 keer kijken. Wij hebben in dit weekend veel kilometers gemaakt en zijn op elke markt wel een aantal keer geweest. Er hangt een leuke sfeer en het is lekker druk. Dit kan wel een nadeel zijn want voor de drank kraampjes staat soms zo’n lange rij dat je lang moet wachten. Het leuke aan de kerstmarkten vind ik ook dat elke stad zijn eigen bekers of glazen heeft om glühwein of iets anders uit te drinken. Voor de bekers betaal je pfand (statiegeld) van een paar euro waardoor je er voor kunt kiezen om een beker mee naar huis te nemen als aandenken. Meestal staat de stad en het jaartal erop vermeldt waardoor je nog precies weet wanneer je waar bent geweest.

 

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: