Kerstmarkt in Veendam

Rond de kerstdagen wordt bijna in elke plaats in Nederland wel een kerstmarkt of kerstactiviteit georganiseerd zo ook in onze thuisplaats Veendam. Het centrum van Veendam stond afgelopen weekend in het teken van kerst. Veendam ligt in Oost-Groningen in het noorden van Nederland en heeft ruim 27.000 inwoners. Ik ben geboren en opgegroeid in Veendam en heb er 5 jaar geleden een eigen huis gekocht. We konden de kerstmarkt in onze eigen plaats uiteraard niet overslaan.

Het centrum van Veendam bestaat uit een winkelstraat en een overdekte passage met winkels, Hiernaast heeft het centrum 3 pleinen waar tweemaal in de week de markt plaats vindt en activiteiten georganiseerd worden. De kerstmarkt vond vooral plaats op en tussen het Raadhuisplein en het Veenlustplein. Het gehele centrum is verlicht met sfeerverlichting boven de weg en er staat een grote kerstboom op het Raadhuisplein en op het Museumplein waardoor het er gezellig uitziet.

De opening van de kerstmarkt

Dit jaar kwam de Kerstman een bezoek aan Veendam brengen met de stoomtrein. Oost-Groningen heeft de langste museumspoorlijn tussen Stadskanaal en Veendam. De museumspoorlijn wordt gebruikt door de stoomtrein van de S.T.A.R. Op het station van Veendam stonden vele kinderen verkleed te wachten op de aankomst van de Kerstman. Eenmaal aangekomen stapte de Kerstman over op zijn arrenslee en in een optocht ging de Kerstman samen met alle kinderen en dweilorkest de Dwaarsliggers richting het centrum. Hier stonden nog meer mensen te wachten, op het Raadhuisplein, om de Kerstman hartelijk te ontvangen. Veel kinderen waren verkleed als kerstman, engel of herder en voor het mooist verklede kindje was er een prijs deze werd uitgereikt door de kerstman op het podium. Voor even was er toch een witte kerst doordat het begon te sneeuwen zodra de Kerstman het podium opstapte, magie? Of toch een schuimmachine het was in ieder geval erg leuk bedacht omdat sneeuw er in deze periode eigenlijk wel bij hoort.

Kerstmarkt op het Raadhuisplein

Het Raadhuisplein stond voornamelijk in het teken van de aankomst van de Kerstman. Hier stond een groot podium waar de Kerstman een prijs uitdeelde en waar een verloting werd gehouden. In het midden van het plein stond een stand met eten en drinken en er stonden een aantal kraampjes omheen. Op het plein werd kerstmuziek gedraaid waardoor de sfeer goed was.

Kerstmarkt op het Veenlustplein

Onderweg naar het Veenlustplein stonden een aantal kraampjes waar je wat eten of spulletjes kon kopen. Aan de rand van het plein stond een ijzersmid ter plekke ijzer te smeden en er kon geholpen worden. Hiernaast stond voor de kleinste kinderen een treintje zij konden hierin een aantal rondjes rijden. Op het Veenlustplein stonden ook een paar kraampjes waar speelgoed, kniepertjes, oliebollen, dekens en andere spullen gekocht konden worden. Overdag werd er muziek gespeeld door de onder andere de Winkler Prins Harmonie en ‘s avonds was er een saxofoonensemble eveneens van de Winkler Prins Harmonie,

Gezellige sfeer

Ondanks dat Veendam niet erg groot is proberen ze er ieder jaar toch iets leuks van te maken. Dit jaar had de organisatie zich vooral op kinderen gericht, kinderen zijn immers de toekomst. Je kon een rondje lopen door het centrum en naast het Veenlustplein en Raadhuisplein stond er af en toe nog ergens een kraampje met wat spullen. Naast het treintje en de draaimolen voor kinderen reed er ook nog een verlichte paardentram voor iedereen door Veendam waarmee je een ritje kon maken. Het was jammer dat nadat de Kerstman aan was gekomen en een prijs uit had gereikt hij eigenlijk redelijk snel verdwenen was. Het was wel goed dat de winkels tot 21,00u open waren en ook zondag was er koopzondag hierdoor trek je nog iets meer mensen. De kerstmarkt was al met al gezellig en goed voorbereid en wordt ieder jaar groter. Toch is het niet zoals een kerstmarkt bij onze oosterburen zoals wij hebben gezien in Düsseldorf. Hier kunnen veel markten in Nederland nog wat van leren.

Voor meer foto’s en filmpjes kijk op de website van ParkstadVeendam of op de website van De Veendammer.

(Foto’s zijn niet van goede kwaliteit omdat ze met de telefoon zijn gemaakt)

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: