Rhodos, Griekenland

Aangezien december toch al een maand van terugblikken is ga ik verder terug in de tijd en wel naar mei 2011. In deze maand hebben wij 8 dagen doorgebracht op het Griekse eiland Rhodos samen met Annika en Geert-Jan van www.bruinenblond.nl. In deze periode waren er veel spelletjes om reizen te winnen en Annika was de gelukkige om een reischeque te winnen op Arjan zijn naam. We besloten met ons vieren een vakantie te boeken naar een plek waar we allemaal nog nooit geweest waren en de keuze viel op Rhodos.

Verblijf op het eiland Rhodos

Rhodos is een Grieks eiland, ligt in de Egeïsche zee en heeft ruim 116.000 inwoners en is 1398 km² groot. Griekenland heeft 50 eilanden waarvan Rhodos het op drie na grootste eiland is. Rhodos is erg geliefd bij toeristen omdat de temperatuur op het eiland aangenaam en warm is. Wij zijn vanaf Groningen Airport Eelde gevlogen en in 3 uur stonden wij op Griekse bodem. Tijdens onze vakantie verbleven wij in Hotel Kipriotis een 4* resort op 1 km afstand van Rhodos stad. De ligging van het hotel was ideaal, dichtbij Rhodos stad, het strand aan de overkant van de straat en een supermarktje naast het hotel. Wij hadden halfpension geboekt en het ontbijtbuffet en diner was goed voorbereid en het eten was lekker. Ook het personeel was vriendelijk en zeer behulpzaam. .

Rhodos Stad

Oude stad RhodosDe hoofdstad van het eiland ligt in het noorden en is een havenstad. Rhodos Stad bestaat uit drie delen waarvan de antieke stad de eerste is. In de antieke stad vindt je de Akropolis (een hoog gelegen stadsburcht), het theater en het stadion.Wij zijn naar de Akropolis gewandeld en dit was nog een aardige klim in de warmte. Eenmaal aangekomen bleek er niet veel meer over te zijn van de Akropolis enkelnog een paar palen. Tijdens deze wandeling hebben we gemerkt dat het aardig kan spoken boven Rhodos. We hadden een mooi uitzicht over de stad en zagen de onweersbui aankomen.

Het tweede gedeelte van de stad is de oude middeleeuwse stad. De oude stad is omgeven door muren welke nog stammen uit de middeleeuwse tijd. De oude stad kenmerkt zich door smalle straatjes en is aan de haven te vinden.Tijdens het lopen door de smalle straatjes kom je op de 4 km lang muur harnassen tegen welke de middeleeuwen representeren. Ze doen er veel aan om de oude stad te behouden. Let op wanneer je hier op een terras gaat zitten bestel altijd een klein glas drinken anders krijg je een laars van 1,5 liter vol met bijvoorbeeld cola.

Het laatste deel van Rhodos Stad is de nieuwe stad met wijken die om de oude stad heen gebouwd zijn. De nieuwe stad is vooral een plek om te winkelen of een terrasje te pakken en begint bij de oude haven. In de haven kun je grote cruiseschepen bewonderen die tijdelijk Rhodos aandoen en hier vindt je ook het dolfijnenbeeld bekend van Bassie en Adriaan: De verzonken stad. In de nieuwe stad kun je gezellig een drankje doen want er zijn veel bars, cafés en restaurants. Het nadeel aan de uitgaansstraat in Rhodos zijn de proppers waardoor je niet fatsoenlijk en rustig rond kunt kijken want iedereen probeert je naar binnen te praten.

Wat biedt Rhodos nog meer?

Het eiland is natuurlijk meer dan alleen Rhodos stad. Wij hebben een excursie geboekt met de boot naar Lindos, het witte stadje. Lindos ligt 55 km ten zuiden van Rhodos Stad en was vroeger een van de belangrijkste dorpjes op het eiland door de gunstige ligging. Het dorpje Lindos heeft allemaal schattige witte huisjes in kleine geplaveide straatjes vandaar de bijnaam het witte stadje. De grootste attractie van Lindos is de Akropolis met het kasteel van Lindos op een 116 meter hoge driehoekige rots. Je kunt deze driehoekige rots op wandelen om boven aan een prachtig uitzicht over de haven en de zee te krijgen. Voor mensen die slecht ter been zijn is er ook een mogelijkheid om met een ezeltje omhoog te gaan. Wij vonden het vooral en erg lange boottocht waar onderweg niet zoveel te zien was. Het was wel lekker om op de terugvaart een tussenstop te maken zodat we even een frisse duik konden nemen.

Het is wat lang om 8 dagen in Rhodos Stad door te brengen en wij zijn dan ook een dag naar Faliraki gegaan waar een groot waterpark is. Vanaf Rhodos Stad konden we met een speciale bus naar het waterpark. De rit was al een attractie op zich omdat de Griekse bevolking soms nogal opgefokt is. Onze chauffeur was ook erg ongeduldig en had er aardig de gang in. Gelukkig ligt Faliraki op 12 km afstand van Rhodos Stad waardoor het helse ritje zo voorbij was. Het waterpark heeft een oppervlakte van 10ha en heeft voor ieder wat wils van een Lazy River tot hoge snelle glijbanen. Het waterpark is een verborgen attractie welke bij veel toeristen niet bekend is. Toch is het een super leuk en goed opgezet waterpark waar je makkelijk een hele dag door kunt brengen.

Wanneer je een bezoek aan Rhodos brengt is een verblijf in Rhodos Stad zeker een aanrader maar let goed op dat je je niet laat oplichten. De verschillende delen van de stad zijn goed zichtbaar waardoor er veel variatie in het bezoek zit. Omdat wij maar 8 dagen op het eiland zijn geweest hadden wij niet veel tijd om de rest van het eiland te bekijken maar dit raad ik wel aan omdat er nog veel meer is. Voor ons snorkel en duikliefhebbers is het jammer dat er onderwater niet veel te zien is. Wij zagen voornamelijk zand en een aantal kleine visjes. De temperatuur is aangenaam en je kunt hier prima verblijven.

2 Comments

  1. Geert-Jan

    Die cola was best lekker! En als je op stap wil, ga tijdens happy hour!

    Reply
  2. Geert Telkamp

    Leuk geschreven

    Reply

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: