Op reis met een camper door Canada

Over 2 maand zijn wij in Nieuw-Zeeland en gaan wij rond reizen met een camper. Ik blik hier terug naar onze eerste ervaring met een camper tijdens onze reis door Canada in 2013. Toen wij de reis naar Canada boekten waren wij het er vrij snel over eens dat we met een camper rond wilden reizen. Zo heb je de vrijheid om te gaan en staan waar je wilt. Je kunt zo’n reis ook met een auto maken en hotels boeken maar naar mijn idee ben je dan toch een stukje vrijheid kwijt.

Welke camper kiezen we?

De keuze voor een camper was dus snel gemaakt maar waar begin je dan? Er zijn vele camper verhuurders en vele varianten. De keuze voor de camper is gevallen op de standaard camper van Cruise Canada voor 5 personen. Nu zul je denken waarom een camper voor 5 personen wanneer je met zijn tweeën op reis gaat en de enige reden waren op dat moment de kosten. De prijs voor de periode wordt bepaald op vraag en aanbod, hoe meer vraag hoe hoger de prijs. De compacte campers voor 2/3 personen zijn erg geliefd en daardoor dus ook een stuk duurder. Wij waren achteraf erg blij met onze keuze om een grotere camper van 6,5 meter lang te huren. Ik raad iedereen ook aan om met een grotere camper te reizen. De kleine campers zijn zo compact dat je elke avond de tafel en bankjes om moet bouwen tot een bed. Daarnaast zijn ze van binnen erg krap waardoor je amper met zijn tweeën samen door de camper kunt lopen.

Indeling van de camper

De standaard camper van Cruise Canada heeft een eenpersoonsbed boven het stuur dit is echter erg krap en enkel geschikt voor kinderen of kleine volwassenen. Achterin de camper bevindt zich een vast tweepersoonsbed met daarnaast de badkamer. De badkamer stelt niet zoveel voor maar je hebt toch een wc en douche die je kunt gebruiken. Aan het bed grenst het keukentje met een wastafel, 3-pits kookplaat en magnetron. Aan de overkant vindt je de koelkast met diepvries en een kledingkast. Achter de bestuurders en bijrijdersstoelen vindt je een tafel met 2 bankjes. Deze plek kan ‘s avonds omgebouwd worden tot een tweepersoonsbed. Langs de hele bovenkant van de camper zitten kastjes om boodschappen en andere spullen zoals servies op te bergen. Onderin de camper zit nog een opbergvak waar onder andere campingstoelen liggen en je je koffers kwijt kunt.

De camper is uitgerust om aan alle voorzieningen te voldoen door middel van opslagtanks onder de camper. Zo is er een tank van 140 liter voor vers water, een 22 liter tank voor verwarmd water, een 143 liter tank voor afvalwater en een 35 liter gastank. Deze tanks raken natuurlijk leeg en de afvaltank vol en je moet dan ook regelmatig langs een Sani-Dump plek om te legen en bij te vullen.

Een goeie tip wanneer je deodorant of iets anders gaat spuiten doe het vooral buiten. Wij hadden hier de eerste keer niet aan gedacht en er ging gelijk een alarm af. Aangezien wij  de camper nog maar net een paar uur hadden konden wij eerst het knopje om het alarm af te zetten niet vinden. Deze zit onder de tafel en het alarm dat afgegaan was is de LP Gas Leak Detector oftewel het Co2 alarm. Dit doe je geen tweede keer.

Op pad met de camper

In het begin is het even wennen aan de camper gezien de lengte van 6,5 meter en het is een automaat iets wat wij niet gewend zijn. Ook aan de geluiden tijdens het rijden moesten wij wennen je hoort bij elke bocht en hobbel het servies in de kastjes rinkelen. In Canada reden wij al snel de stad uit naar de Rocky Mountains om zo rustig om te leren gaan met het grote gevaarte.

Een groot voordeel van de camper is dat je alles bij de hand hebt en zo kunt stoppen om bijvoorbeeld een kopje thee te zetten. Het is ook erg fijn dat je je eigen wc bij je hebt zodat je hier altijd gebruik van kunt maken wanneer je geen wc onderweg tegen komt. Ook overnachten is ideaal je hebt gelijk alles bij de hand, Wij hebben op verschillende manieren overnacht zo was het in de National Parks in de Rocky Mountains erg druk en de meeste camping waren dan ook al vol. Hier hadden ze een oplossing voor bedacht een ‘overflow’ genaamd. Vaak liggen de overflows een aantal kilometer verderop en het was niet meer dan een grote parkeerplaats. Voor een paar dollar mag je hier overnachten en er is niet meer dan een wc aanwezig. Iedereen kent wel de wc’s die wij normaal langs de snelweg op parkeerplaatsen hebben, ze waren niet erg fris dus. Overigens hebben de meeste campings in de Rocky’s niet veel voorzieningen en ze zijn in dat gebied ook erg op campers ingericht. Af en toe was er ergens weer plek op een camping zodat we gebruik konden maken van de faciliteiten met schone toiletten en een fatsoenlijke douche. Sommige campings waren erg ruim en andere campings vereisten toch wel wat stuur werk om precies tussen bomen te kunnen parkeren.

Het reizen met een camper is ons erg goed bevallen omdat je veel vrijheid hebt. Van te voren hoef je niets te boeken en campings werden per nacht ter plekke geboekt. Onderweg is het ideaal dat je alles bij je hebt. Het is zeker aan te raden om een grotere camper te huren. Ten eerste is dit vaak een stuk goedkoper en ten tweede heb je de ruimte en hoef je niet elke avond de tafel om te toveren tot bed of andersom. Een nadeel is wel dat de camper erg lang is en hier moet je dan ook rekening mee houden wanneer je ergens wilt parkeren. Gelukkig is in een land als Canada alles een beetje groter en zijn ze toeristen met campers gewend. Vaak zijn parkeerplaatsen en campingplaatsen ruim zodat je makkelijk kan parkeren. Over een maand gaan we met een auto rond reizen door Australië en daarna met een camper door Nieuw-Zeeland. Ik ben erg benieuwd welke manier ons het beste bevalt al heb ik wel een vermoeden.

3 Comments

 1. Marcella

  Reizen met een camper is echt te gek! Zou het graag nog eens doen!

  Reply
 2. gerda

  Wij hebben nw zeeland het zuider en noorder eiland met huurauto gedaan, het voordeel vonden wij veel contact met
  Andere reizigers en locals.
  Wij sliepen in b&b, was gezellig en is ons goed bevallen.

  Reply
  1. Yolanda (Post author)

   Wij zijn nu in Australie en hebben hier een huurauto. Dit bevalt ons ook wel maar we hebben van tevoren de overnachtingen geboekt dus je bent wel een stukje vrijheid kwijt.Over 4 week zijn we in NZ en daar hebben we een camper. We zijn erg benieuwd.

   Reply

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: