Söderåsen National Park, Zweden

In de zuidelijke provincie Skåne Iän bezoeken wij ons achtste en laatste national park. Na veel verschillende prachtige nationale parken brengen wij een bezoek aan Söderåsen National Park. Het park is in 2001 opgericht en is 16 km² groot. In dit national park is het hoogste punt van Skåne Iän te vinden. Met een heuvel van 212 meter hoog en een 90 meter diepe ravijn is het een mooi stukje natuur.

Wandelen in Söderåsen National Park

De meeste wandelroutes door Söderåsen beginnen bij het naturum visitor center. Zo beginnen ook wij bij de hoofdingang Skäralid. Het start met een 200 treden tellende trap. Omdat het park relatief klein is kun je in een dag bijna het hele park doorwandelen. Zoals altijd maken wij weer een combinatie van meerdere routes. Dit keer combineren wij de gele (Kopparhattsrundan), blauwe (Hjortsprångrundan) en de rode (Liakroksrundan) route.

Wandelroutes in Söderåsen National Park

We beginnen aan de Liakroksrundan. Een relatief makkelijke wandeling met een aantal kleine klimmetjes door het bos. De route brengt ons langs overblijfselen van de eerste huizen. Zo komen we onder andere langs Håkan’s Cottage, Håkantorper in het Zweeds. Van 1810 tot 1823 woonden hier de eerste bewoners Såne en Hanna Eskilsson. De huizen staan er uiteraard niet meer en alleen de overblijfselen zijn nog te zien.

Kopperhatt

Het hoogste punt in Söderåsen National Park ligt op 212 meter en wordt de Kopparhatt genoemd. De Kopparhattsrundan brengt ons naar een plateau met uitzicht op de heuvels. Aan de linkerkant is een heuvel met rood steen te zien. Deze wordt de Kopparhatt, Koperen helm, genoemd. Hier tegenover is een heuvel met grijs steen te zien. Deze heuvel noemen ze de Järnhatt, Ijzeren helm. Deze namen stammen uit de 19e eeuw.

Snel volgen we de Hjortsprångrundan de 90 meter diepe vallei in. We dalen af en komen op de bodem van de Skäralidsdalen. Hier volgen wij de rivier en wagen ons over de losse stenen. Het loopt niet heel gemakkelijk en we zijn dan ook blij dat we de rivier over kunnen steken. Aan de overkant loopt de route verder steil omhoog. We moeten de 90 meter natuurlijk ook weer omhoog klimmen. Bij Lierna kijk je uit over de Korsskär waar drie valleien samen komen. Bij picknickplek Liagården stoppen we voor onze lunch. Tussen de paarden en de zwijnen eten we een broodje en een appel. Na nog wat uitzichtpunten zijn we na 12,5 km wandelen terug bij het beginpunt. We rusten nog even uit met uitzicht over het meer Skärdammen.

Uitzicht vanaf Hjortsprång

Vinslövs Camping

In het kleine plaatsje Vinslöv boeken wij, voor €35,- per nacht, een stuga op Vinslövs Camping. De kleine camping heeft plek voor 26 tenten/caravans en er zijn 7 huisjes. De geboekte stuga is simpel maar perfect. In het kleine huisje zit een stapelbed, een kacheltje, een koelkast en een tafel met stoelen. We kunnen gebruik maken van het wc gebouw en de gemeenschappelijke keuken. In de zomer is er een zwembad en naast de camping is een tennisveld.

Elke keer zijn we weer verrast door de schoonheid van de Zweedse natuur. Ook van Söderåsen National Park hadden we niet heel veel verwacht. De avontuurlijke wandeling door de 90 meter diepe kloof en het uitzicht op de Kopparhatt maakt dat wij toch volop genieten. Het is rustig en in het bos is het muisstil. Hier houden wij van en dit maakt dat wij heerlijk kunnen wandelen. Het scheelt natuurlijk dat het eind september is en wij ver buiten het seizoen zitten. Dit is helaas ook te merken aan het weer. Met aardig wat regen en vooral kou hebben wij af en toe moeten afzien. Maar wat hebben wij genoten en we komen zeker nog eens terug. Scandinavië wat ben je prachtig!

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: