Lone Pine Koala Sanctuary, Australië

Momenteel is er een ondraaglijke situatie in Australië. Door het extreme weer woeden er hevige branden en zijn miljoenen hectare natuurgebieden zijn verwoest. Er zijn, naast tientallen mensen, zeker een half miljard dieren dood gekomen. Gelukkig zijn er plekken in Australië waar dieren, die in nood zijn, opgevangen worden. Een van deze plekken is de Lone Pine Koala Sanctuary. In 2016 brachten wij een bezoek aan de opvang in Brisbane.

Terug naar het begin van de Lone Pine Koala Sanctuary

De Lone Pine Koala Sanctuary is in 1927 geopend. In eerste instantie werden alleen zieke, gewonde en wees baby koala’s opgevangen. De oprichter Claude Reid vond dat er iets moest gebeuren om Australisch meest iconische dier te redden. Tegenwoordig is de opvang uitgegroeid tot een plek waar alle inheemse dieren van Australië te zien zijn.

Brisbane Koala Science Institute

Nog steeds is de koala het belangrijkste dier in de opvang. Er wordt nauw samengewerkt met de universiteit en studenten. Het onderzoek wordt gedaan door de Brisbane Koala Science Institute. Zij doen onderzoek naar ziektes waar koala’s massaal aan overlijden. Uiteraard zijn ze druk op zoek naar de beste medicijnen om deze mooie beestjes te redden. Voornamelijk Chlamydia is een ziekte waar veel koala’s aan overlijden.

Aan het begin van de 20e eeuw was de koala in het wild bijna uitgestorven. Sindsdien is dit beestje beschermd en door hulp van de mens is het aantal koala’s weer flink toegenomen. De dieren leven van de blaadjes van eucalyptusbomen. Door de hitte van bosbranden ontploffen koala’s door de oliën uit de eucalyptusbladeren. Je snapt vast wel dat de dieren nu massaal in gevaar zijn. Iets wat mij persoonlijk erg aangrijpt.

Overig wildlife in de Lone Pine Koala Sanctuary

Zoals ik hierboven al schreef is in de Lone Pine Koala Sanctuary meer te zien dan alleen de koala. In totaal is de sanctuary 18 ha groot waar meer dan 70 soorten Australische dieren te bewonderen zijn. Er is genoeg ruimte voor elke diersoort. Zo is er een grote weide, van 5 ha, waar kangoeroe’s vrolijk rond springen. Je loopt tussen deze spierbundels door en je kunt ze soms zelfs aaien. Maar let wel op want het blijven wilde dieren!

Er is een grote vogelkooi waar onder andere kaketoe’s, kookaburra’s, uilen, vleermuizen, papegaaien en nog heel veel andere vogelsoorten rondvliegen. Er is een grote donkere waterplas voor vogelbekdieren en ook de wombat, dingo’s en de Tasmaanse Duivel rennen rond. Emoe’s lopen net als in het wild tussen de kangoeroe’s. De zeldzame Cassowary heeft een eigen ruim hok. Daarnaast mogen krokodillen, slangen en andere reptielen niet ontbreken.

Wij zijn groot liefhebber van wildlife. Een doel tijdens onze reizen is zo veel mogelijk dieren in hun natuurlijke omgeving spotten. Dit lukt niet altijd en daarom is het ook leuk om een opvang te bezoeken. Een traditionele dierentuin zijn wij tegen en daar zul je ons ook niet vinden. Hoe mooi is het dat er mensen op de wereld zijn die de dieren willen helpen. Er wordt hard gewerkt zodat de beesten weer in de natuur kunnen leven. Deze sanctuary’s hebben de hulp van studenten hard nodig. Gelukkig zijn er nog genoeg mensen op deze aardbol die hier graag een steentje aan bij dragen. Wij weten dat ons entreegeld in de Lone Pine Koala Sanctuary sowieso goed besteed wordt en naar de dieren gaat.

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: