Jaguar Rescue Center, Costa Rica

Costa Rica is een waar walhalla voor dieren liefhebbers. Helaas zijn er ook mensen die dieren leed aan doen. Daarnaast werkt de natuur en de weersomstandigheden niet altijd mee voor de dieren. Gelukkig zijn er opvangcentra zoals de Jaguar Rescue Center in Puerto Viejo. Wij brachten een bezoek aan deze opvang.

Sloth Sanctuary

Aan de oostkust van Costa Rica zijn twee opvangcentra voor wildlife te vinden. Een van deze plekken is de Sloth Sanctuary, Santuario de Perezosos de Costa Rica. Tijdens onze reis door Costa Rica verbleven wij in Cahuita waar de Sloth Sanctuary zich bevindt. Wij hadden verschillende dingen gelezen over de luiaard opvang en ons gevoel is heel dubbel. Omdat wij toch nieuwsgierig geworden zijn rijden we naar de opvang toe. Bij het oprijden van de parkeerplaats wordt ons nare gevoel al bevestigd.

Zoals overal op internet te lezen is zijn de luiaards in kleine hokjes opgesloten. Ze hebben weinig leefruimte en kunnen niet in een natuurlijke houding bewegen. De dieren slapen op hun rug op de grond. In hun natuurlijke omgeving hangen luiaards in een boom of liggen op een tak. In deze opvang mogen toeristen dichtbij de luiaards komen. Dit terwijl deze mooie dieren schuw en bang voor mensen zijn. Ze raken hiervan in de stress en hierdoor kan een luiaard overlijden. Je snapt vast wel dat wij heel snel weer in de auto stappen en weg rijden.

In het Jaguar Rescue Center hebben de 2-tenige luiaards een eigen kleur nagellak om ze uit elkaar te houden

Jaguar Rescue Center

Een stukje verderop, in Puerto Viejo, is het Jaguar Rescue Center, te vinden. Zodra wij hier aan komen rijden krijgen we een heel ander gevoel. Voor $ 22 per persoon krijg je een rondleiding en leer je alles over de dieren. Bij het Jaguar Rescue Center vangen ze alleen dieren op die aan de oostkant van Costa Rica leven. Ze hebben alle leefomgevingen nagebouwd. Je krijgt alleen dieren te zien die niet meer terug naar de natuur kunnen. Dit zodat de overige dieren niet aan mensen wennen en na aangesterkt te zijn weer terug gaan in de natuur.

Wij betalen de entreeprijs en sluiten aan bij een Engelse gids. In de opvang werken alleen maar vrijwilligers en stagiairs. Hierdoor gaat al het entreegeld naar het welzijn van de dieren. We staan bij grote terrariums te wachten en nemen al even een kijkje. Hierin zitten slangen en spinnen. De tour begint met een verhaal over de geschiedenis van dit rescue center. De vrolijke gids vertelt dat zij zelf geen dieren ophalen. Ze vangen alleen dieren op die bij hen gebracht worden. Zo krijgen ze vaak luiaards of apen die gewond geraakt zijn door een schok van electriciteitsdraden. Soms hangen de baby’s zelfs nog aan de dode moeder.

In het Jaguar Rescue Center wordt goed voor de dieren gezorgd

Luiaard crèche

In Costa Rica leven 2- en 3-tenige luiaards. In de opvang zien we alleen de 2-tenige luiaards omdat de andere soort absoluut niet tegen mensen kan. Het is hier net een crèche en de luiaards zijn opgedeeld in 3 groepen. Zo is er de baby-baby groep. Hier zijn de allerkleinste luiaards te zien waarvan de moeder overleden is. Ze liggen lekker te spelen en te slapen. De tweede groep is de baby groep. Deze zijn iets groter en leren klimmen en klauteren in een houten speeltoestel. Als laatste is er de hangtuin waar de peuters rondhangen. Alle luiaards hebben een andere kleur nagellak zodat de verzorgers ze uit elkaar houden. Als wij er zijn krijgen ze net wortels te eten.

De baby’s zijn tevreden

La Ceiba Primary Forest

Naast luiaards worden er ook apen opgevangen. In Costa Rica leven vier soorten apen, het kleine doodshoofdaapje, de brulaap, de spinaap (slingeraap) en het witschouderkapucijnaapje. In het Jaguar Rescue Center zijn deze apen opgevangen al waren er niet veel te zien. Elke ochtend worden de apen naar het apenbos, La Ceiba, gebracht. Hier leren ze aap zijn in een natuurlijke omgeving. Apen bedenken hier zelf wanneer ze gereed zijn om zelf te overleven. Het kan zijn dat apen achterblijven of zich aansluiten bij een wilde familie. Dit is natuurlijk het doel dus hier zijn ze erg blij mee.

De kleinste apen leven samen met de luiaards in de baby groep. Omdat ze in het begin incontinent zijn dragen ze luiers. Ze zijn gewend om de eerste maanden bij een moeder te zijn. Omdat ze nu wees zijn zoeken ze een surrogaat moeder. Er lopen vrijwilligers rond met een babyaap op hun hoofd. Zo denken de aapjes dat ze veilig bij hun moeder zijn.

Baby brulapen hebben een surrogaat moeder

Naast luiaards en apen vangen ze in het Jaguar Rescue Center meer dieren op. Zo zie je papegaaien, toekans, slangen, krokodillen, spinnen, een ocelot, wasberen en nog veel meer. Ze hebben meerdere dierenartsen en specialisten in dienst. Zo hebben ze veel kennis in huis en je kunt duidelijk zien dat het welzijn van de dieren het belangrijkste is. Hier dragen wij graag een steentje aan bij!

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: