Manuel Antonio National Park, Costa Rica

Costa Rica is een klein land, te vinden tussen Nicaragua en Panama, in Centraal-Amerika. Met in totaal 169 verschillende parken bestaat meer dan 25% van het land uit nationale en natuur parken. Je snapt vast wel waarom wij voor een vakantie naar dit mooie land gekozen hebben.

Ga vroeg naar Manuel Antonio National Park

Aan de westkust van Costa Rica , in de regio Puntarenas, is de Pacific Coast te vinden. Aan deze Pacifische kant is Manuel Antonio National Park te vinden. Sinds 1972 is dit een beschermd stuk regenwoud van 572 km² groot. Vanaf de hoofdstad San José is het 4 uur rijden om dit pareltje te bereiken. Manuel Antonio is met zijn oppervlakte het kleinste en een van het populairste nationale park in Costa Rica. Per uur laten ze ongeveer 50 mensen naar binnen om de grote stroom van bezoekers te reguleren. Helaas ontstaan hierdoor hele lange wachtrijen voor de ingang.

Het park opent elke dag om 07.00u zijn poorten. Om 07.05u arriveerden wij en er stond al een kilometers lange rij met wachtende mensen. Wij waren helemaal verbaasd en het bleek dat de eerste mensen al om 05.30u voor de poort staan te wachten. Er werd ons verteld dat er een wachttijd van 2,5 uur was om binnen te komen. Uiteraard hadden wij geen zin om zo lang in de brandende zon te wachten. De gidsen sluiten voor aan in de rij en voor $20 p.p. extra mag je bij hen aansluiten. Onderhandel hier met de gidsen! Voor de helft van het bedrag mochten wij aansluiten bij de gids en waren we binnen een kwartiertje binnen.

Parque Nacional Manuel Antonio

Manuel Antonio National Park is in 2011 door Forbes uitgeroepen tot een van de 12 mooiste nationale parken van de wereld. Dit verbaast ons niks want het is een prachtig park met 109 verschillende soorten dieren en wel 184 soorten vogels.

In het park zijn meerdere wandelroutes te vinden midden door de natuur. De eerste wandelroute is redelijk druk omdat hier de gidsen met groepen toeristen lopen. De route heeft een grindweg en parallel hier aan een boardwalk. Wij zagen op dit stuk meerdere luiaards, eekhoorns, apen, hagedissen en een agouti. In het midden van het nationale park vind je een restaurantje, giftshop en wc’s. Vanuit dit punt heb je de keuze om naar het strand te lopen of dieper het regenwoud in te gaan.

Omdat wij alles wilden zien besloten wij eerst naar het uitzichtpunt te lopen. De wandelroute brengt je de berg op middels een grote houten trap. Met een temperatuur van 38 °C en een hoge luchtvochtigheid was dit redelijk zwaar. We zijn tijdens deze wandeling helemaal leeg gezweet maar hadden daarna wel een prachtig uitzicht over de stille oceaan. In de bomen hoorden en zagen we Howler Monkeys en witkop-kapucijnaapjes. Over het pad renden vele krabben en in de bossen zaten onder andere leguanen en herten.

Na de zware wandeling was het tijd voor een verfrissende duik in de zee. Manuel Antonio National Park heeft 4 stranden, Manuel Antonio, Espadilla Sur, Teloro, en Playita, Let wel goed op je spullen want de brutale kapucijnaapjes zijn overal op zoek naar eten. Wij hebben ons de hele dag vermaakt in dit geweldige park.

Manuel Antonio Beach

Quepos

Manuel Antonio National Park ligt 7 km vanaf Quepos. Hiermee is het gezellige dorpje een uitstekende plek om te overnachten. Wij hebben overnacht in een kamer bij Hospedaje y Cabinas Cas. Omdat ze in Costa Rica geen straatnamen hebben was het niet makkelijk deze plek te vinden. Gelukkig is Quepos niet zo groot en na wat vragen hebben we het gevonden. Quepos heeft zijn naam te danken aan de Quepo indianen die hier vroeger gevestigd waren. In Quepos hangt een erg fijne en relaxte sfeer. Er zijn vele winkeltjes, kroegjes en eetgelegenheden te vinden. Je kunt hier letterlijk de zon in de zee zien zakken tijdens de zonsondergang.

Nauyaca Falls

51 km zuidelijker dan Quepos is een ander natuurschoon te vinden, de Nauyaca Falls. Vanaf de parkeerplaats is een route van 4,2 km tot de waterval. Er zijn 3 manieren om bij de waterval te komen. De eerste manier is wandelen en hiervoor betaal je enkel de $8 entree. De tweede manier is op een paard. Hiervoor betaal je $70 en er zit een lunch bij inbegrepen. De laatste manier is voor $28 in de bak van een truck. Wij besloten te gaan wanddelen en hebben iets meer dan een uur over de ruim 4 km gedaan.

Het is een prachtige wandeling in alle rust van de natuur. Na een uur afzien tijdens de bergwandeling word je beloond met een prachtige waterval. Je kunt eerst nog een klein stukje omhoog lopen om de bovenste waterval van 45 meter te zien. De lagere waterval heeft een hoogte van 20 meter en hier kun je zwemmen. Wat een heerlijke beloning na de wandeling. We lieten onze natte kleding drogen op een steen in de zon. Na anderhalf uur dobberen in het koude water zijn we terug gelopen naar de parkeerplaats. Tijdens de route naar de waterval heb je kans om vogels, apen en andere dieren te zien. Wij zagen dan ook een toekan overvliegen en hadden het geluk een bruine hokko te zien.

Verfrissende duik bij de Nauyaca Waterfalls

Wij begonnen onze reis door Costa Rica aan de Pacifische kust in het plaatsje Quepos. Zodra wij het dorpje in liepen besloten we gelijk ons verblijf met een nacht te verlengen. Wat een fijne sfeer hangt hier! Onze eerste kennismaking met de dieren van Centraal-Amerika was in Manuel Antonio. Wij houden van speciale dieren en gaan dan ook graag op zoek naar ze. In Manuel Antonio zagen wij een aantal luiaards lekker hangen in de bomen. Helaas is het in dit kleine park altijd druk met toeristen. Gelukkig gaan de meesten rechtstreeks naar het strand waardoor je in het regenwoud bijna niemand tegen komt. Ondanks de drukte hebben wij ons prima vermaakt in dit geweldig mooie park met prachtig uitzicht over de Pacifische kust van Costa Rica.

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: