Roadtrip: auto + hotel vs. camper + camping

Wanneer je een roadtrip gaat maken kan dit op vele verschillende manieren. Je kunt een auto huren en in hotels overnachten of je huurt een camper en overnacht op campings. Beide mogelijkheden hebben zo zijn voor- en nadelen en iedereen heeft zijn eigen voorkeuren. Tijdens onze rondreis door Australië hebben wij auto’s gehuurd en overnacht in hotels/motels. Tijdens onze reis over het Zuidereiland van Nieuw-Zeeland hadden wij een camper en overnachten we op (nature)campings. Ik ga je hier vertellen hoe wij deze beide manieren van reizen beleefd hebben en wat onze voorkeur heeft.

Roadtrip met een auto + hotel

Wij hadden in Australië meerdere binnenlandse vluchten geboekt en daarom besloten wij de tussenliggende periodes een auto te huren. We hebben 5 week door het prachtige land gereisd en hebben overnacht in hotels en motels. Tijdens een roadtrip maak je veel kilometers en zit je uren in de auto. Welke klasse auto je kiest is je eigen keuze maar het is belangrijk dat je een goede en comfortabele auto kiest (hou wel rekening met de omgeving waar je heengaat). In een auto kun je over het algemeen niet slapen en je moet dus een ander onderkomen voor de nacht kiezen. Dit kunnen hotels, motels, hostels of iets dergelijks zijn. Je kunt er voor kiezen om een beetje vrijheid te houden en hotels onderweg te boeken. De kans dat er geen plek is of dat je geen of weinig/slechte internet hebt is aanwezig. Hierdoor wordt het boeken onderweg lastig en kan dit stress opleveren wat je uiteraard op vakantie niet wilt.

Toyota Camry

Onze auto op de Great Ocean Road

Voordelen
Wij hadden van tevoren al onze overnachtingen geboekt omdat we door onze binnenlandse vluchten aan datums vast zaten. Alles thuis van te voren uitzoeken neemt wel wat tijd in beslag maar hierdoor konden we de beste deals zoeken en overnachten voor goedkope prijzen. Onderweg vonden wij het erg fijn dat alles al geboekt was en hadden we geen stress waar we moesten overnachten. Omdat je in hotels vaak tot laat kunt inboeken had je genoeg tijd om overal te stoppen en bezienswaardigheden te bekijken. Na het inchecken hoef je immers niets meer te doen en kan je desnoods zo in bed stappen.

Nadelen
Een nadeel van het van te voren boeken is dat je geen idee hebt waar je terecht komt. Je kunt niet eerst de ligging en de kwaliteit van de hotels bekijken (al zijn veel reviews wel betrouwbaar) hierdoor kan het soms tegen vallen. Een ander nadeel is dat je vaak geen kookgelegenheid hebt en dus elke dag uit eten moet wat redelijk aan de prijzige kant kan zijn. Hiernaast is het ook lastig om boodschappen te doen. Op de hotelkamers heb je wel kleine koelkasten waardoor je hier wat drinken kwijt kunt maar je moet redelijk vaak naar de winkel, met hoge temperaturen kun je nou eenmaal weinig verse spullen meenemen.

Toyota Rav4

Onze auto aan de East Coast

Roadtrip met een camper + camping

In Nieuw-Zeeland hebben we onze tweede ervaring (na onze roadtrip door Canada) met een camper beleefd. Het is toch elke keer weer fijn om in je ‘huis’ te stappen en alles bij de hand te hebben. Je hebt alle vrijheid en kunt gaan waar je wilt. Aan het eind van de middag ga je op zoek naar een camping om te overnachten. Er zijn veel verschillende soorten campers van klein tot groot. Wij hebben we ervaren dat een grotere camper fijner is omdat je dan niet elke dag je tafel naar bed hoeft om te bouwen en je hebt iets meer ruimte om spullen op te bergen. In Canada hadden wij een 6-persoons camper waar we alle ruimte in hadden. In Nieuw-Zeeland hadden we een 2-persoons bus als camper waar onze tafel ook ons bed was.

Onze camper

Onze camperbus in Nieuw-Zeeland

Voordelen
De voordelen van een camper zijn dat je alles bij de hand hebt. De camper heeft een keuken, gootsteen en wc/douche. Je hebt ook veel vrijheid en komt op de mooiste plekken. In Nieuw-Zeeland mag je bijna overal vrij staan met je camper waardoor je op de mooiste plekken wakker kunt worden. In Canada (BC) mag dit niet maar daar zijn genoeg campings beschikbaar of anders een overflow waar je je camper neer kunt zetten. De camper is uitgerust met een koelkast en diepvries en genoeg opslag waardoor je veel boodschappen in kunt slaan en niet constant naar de supermarkt hoeft.

Nadelen
Het lijkt allemaal mooi en handig met zo’n camper maar er zijn ook nadelen. Zo is een camper groot in formaat en niet elk land is hierop ingesteld. Zo hadden wij in Nieuw-Zeeland geregeld moeite om een parkeerplek te vinden en ook de vele steile en bochtige wegen rijden niet altijd even fijn. Je hebt wel een wc en douche in de camper maar deze zijn erg klein. Het duurt een hele tijd voordat het water opgewarmd is en dan kun je heel kort douchen. Het is wel handig als je al een paar dagen in de natuur gekampeerd hebt waar geen voorzieningen aanwezig zijn maar erg comfortabel is het niet. Hiernaast wordt het afval water van de douche/wc en gootsteen opgevangen in opslagtanks en die moet je regelmatig legen. Dit is niet het fijnste en schoonste klusje en het kost wel wat tijd.

Camper in Canada

Onze camper in Canada op een camping midden in het bos in Pemberton.

Nu is de grote vraag natuurlijk wat wij de fijnste manier  vinden om een roadtrip te maken en daar kan ik niet goed antwoord op geven. We vonden het erg rustig dat we in Australië niet meer op zoek hoefden naar hotels maar we hadden ook wel plekken waar we graag wat langer waren gebleven. Ook het elke dag uit eten gaan gaat een keer vervelen. Je eet toch vaak pizza, of vlees met patat, ja zelfs restaurant eten gaat vervelen. In de camper vinden wij de vrijheid erg prettig maar in Canada waren campings vaak vol tegen de tijd dat wij aankwamen. In Nieuw-Zeeland hebben wij hier geen last van gehad maar hier was het land niet overal ingesteld op campers. Je voertuig is toch 7 meter lang en kun je niet zomaar overal parkeren. Ook het rijden is niet altijd prettig omdat de wegen erg steil en veel bochten hebben. Toch heeft de camper wel onze voorkeur omdat je veel vrijheid hebt en op de mooiste plekken wakker wordt ten opzichte van de meeste hotels die toch in een dichter bevolkt gebied staan, al delen wij hierin niet helemaal dezelfde mening. Wat ons wel het meest is opgevallen zeker vergelijkend tussen Australië (auto en hotels) en Nieuw Zeeland (camper en camping), was dat het voor ons qua kosten niet zo heel veel uit elkaar lag. Echter is dit wel erg afhankelijk van je overnachtingsplaatsen en de voertuigen die je huurt.

Y en A on tour!

Op welke manier reis jij het liefst?

 

 

 

2 Comments

 1. Marcella

  Leuk artikel! Ik vond reizen met een camper in Canada echt wel heel fijn. Ik zou het absoluut vaker willen doen. Het is relaxt om al je spullen in kastjes te hebben, en elke ochtend word je wakker op een fijne plek. In motels en hotels is dat wel eens anders… Vaak zitten we dan zelfs op industrieterreinen. Het zelf kunnen koken vonden we geen enkele probleem en juist wel fijn. Ik wil ‘t zeker vaker doen!

  Reply
  1. Yolanda (Post author)

   De meeste hotels zitten inderdaad in steden waardoor het gelijk drukker is. Al hadden wij in Australië ook cabins op campings midden in de natuur.

   Met de camper vind ik ook zo lekker reizen maar het verschilt wel per land. Zo is Canada goed ingericht voor campers met grote parkeerplaatsen e.d. Nieuw-Zeeland daarentegen was dat helemaal niet alle parkeerplaatsen waren klein en krap.

   Reply

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: