Plitvice Meren, Kroatië

Kroatië ligt in Zuid Europa aan de Adriatische zee en heeft een erg bekende trekpleister, de Plitvice Meren. Wij zijn meerdere keren in Kroatië geweest op verschillende plekken en een bezoek aan de Plitvice Meren mocht natuurlijk niet ontbreken. Wij hebben in 2011 de meren bezocht en kampeerden op camping Slapic op 70 km afstand. De camping ligt aan een beek waar je heerlijk in kan zwemmen.

Plitvice Meren

De Plitvice Meren maken onderdeel uit van het Nacionalni park Plitvička jezera in de provincie Lika-Senj in Kroatië. Het nationaal park is een van de oudste en grootste nationale parken van Kroatië en sinds 1949 officieel een nationaal park. Het park met de meren is 296,85 km2 groot en is echt een aanrader met 16 meren en 90 watervallen. Het park is onderverdeeld in boven- en benedenmeren in het Kroatisch gronja- en donja meren. Het grootste meer is het benedenmeer Jezero Milanovac met een lengte van 470 m en 50-90 m breed. De meren worden gescheiden door natuurlijke dammen en worden omringd door bossen. Het park heeft veel te verduren gehad tijdens de onafhankelijkheidsoorlog in Kroatië van 1991 t/m 1994. Na de oorlog waren er veel mijnenvelden in het park en heeft de UNESCO het park als ‘In Gevaar’ bestempeld. Na opruiming en herstel is in 1998 het park als veilig bestempeld en is het een van de bekendste en mooiste attracties in Kroatië.

Dat een bezoek aan de Plitvice Meren geliefd is bewijst het aantal van 10.000 bezoekers per dag in de zomer. Je kunt wel nagaan dat het aardig druk is op een dag en het is dan ook verstandig erg vroeg in het park te zijn, Hierdoor heb je ook alle tijd om rustig de vele mooie watervallen en meren te bekijken tijdens een van de vele wandelroutes. De langste wandelroute neemt 6 – 8 uur in beslag maar naast wandelen kun je ook een boot tocht maken en met een treintje door het park. Het park heeft 2 ingangen en in het hoogseizoen (in de maanden juli en augustus) betaal je omgerekend €24,00 per volwassene. De toegangsprijzen liggen in het naseizoen (€20) en in de winter (€8) lager maar hou er in de wintermaanden rekening mee dat de boot niet vaart en het treintje niet rijdt. Je moet wanneer je met de boot of trein mee wilt wel een beetje geduld hebben omdat je door de drukte in de rij moet wachten maar het gaat wel redelijk snel.

Routes Plitvice Meren

De verschillende routes door het park. De stippellijn over het water staat voor de boot tocht en de stippellijn langs de meren staat voor de trein route.

In het park heb je ook de mogelijkheid om te overnachten in een van de 4 hotels, houd er wel rekening mee dat je hier redelijk veel voor een nacht betaald. Iets goedkoper is overnachten op een van de campings of het huren van een privé accommodatie. De watervallen zijn niet altijd zo groot dit is afhankelijk van het weer. Wanneer het langere tijd droog is geweest zullen de watervallen minder water en kracht hebben.Je kunt je echt een hele dag vermaken met de prachtige natuur en het park staat niets voor niets op de Werelderfgoedlijst van UNESCO.

Laatste tips

Tot slot nog een paar laatste tips om optimaal te genieten van de prachtige natuur:

  • Kom op tijd naar het park en neem de tijd om alles te bekijken en in je op te nemen. Je bent echt een hele dag zoet in het park.
  • Draag goede schoenen want je zult veel gaan lopen langs de meren en de watervallen.
  • Neem genoeg te drinken mee het kan erg warm zijn vooral in de zomer.
  • Er zijn wel een paar restaurants in het park maar deze zijn erg prijzig en door drukte kan het zijn dat je erg lang moet wachten. Neem dus je eigen eten mee en voorkom dit.
  • Het park is erg schoon en goed onderhouden. Draag je steentje bij en gooi je afval in de daar voor bestemde afvalbakken.
  • Je bent in een National Park in de vrije natuur en er leven wilde dieren. Blijf daarom op de paden en houd rekening met de natuur en de dieren die hier leven.

 

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: