Dwingelderveld Nationaal Park, Nederland

Nederland heeft in totaal 20 nationale parken waarvan het Dwingelderveld bij Dwingeloo er een is. We vergeten snel de prachtige natuur in ons eigen land.

Na alle prachtige natuur die wij gezien hebben vergeten we snel dat ons eigen land ook erg mooi kan zijn. Wij hebben dit ervaren in het Dwingelderveld Nationaal Park in Drenthe. Wij hebben een weekend door gebracht bij RCN de Noordster in Dwingeloo, voor ons dicht bij huis. In Nederland zijn er in totaal 20 nationale parken met typische Nederlandse natuur zoals duinen, bossen, heidevelden en vennen met water.

Dwingelderveld Nationaal Park

In zuidwest Drenthe is het 4000 ha grote natuurgebied Dwingelderveld te vinden. Het natuurgebied bestaat voornamelijk uit bos en heide en is sinds augustus 1991 officieel een Nationaal Park. Het nationaal park heeft een bijzondere keileemlaag wat voorkomt dat regen water gelijk in de grond wegzakt. Door deze speciale laag is het een redelijk nat gebied en leven in het nationaal park bijzondere en bedreigde flora en fauna. Door het nationaal park lopen verschillende wandelroutes en wij hebben hier heerlijk gewandeld. We begonnen in het bos, doorkruisten de heide en eindigden bij de grote schaapskudde en de radiotelescoop. Door te wandelen in dit heerlijke nationale park vergeet je bijna dat je in Nederland bent.

Radiotelescoop

Aan de rand van de Dwingeloosche heide vind je de grote radiotelescoop, een schotel met een doorsnee van 25 meter. Door het Nederlandse onderzoeksinsituut ASTRON is de telescoop gebruikt voor wetenschappelijk onderzoek.  Zij hebben 2 kleine sterrenstelsels bij de melkweg ontdekt en die liggen 10 miljoen lichtjaren ver van de aarde. Omdat de radiotelescoop zo groot is zie je deze uit verschillende hoeken en is een echte eye-catcher voor de Dwingeloosche heide en sinds 2009 is de telescoop een officieel rijksmonument.

Dwingeloosche Radiotelescoop

De Dwingeloosche Radiotelescoop

RCN de Noordster

Wij verbleven een weekend in een huisje op het vakantiepark RCN de Noordster. Het vakantiepark ligt midden in het nationale park en er zijn bungalows variërend van 4 tot 8 personen. De bungalows zijn allemaal vrijstaand en omringd door bos waardoor je kunt genieten van de vrijheid. Naast bungalows heeft het vakantiepark een grote camping waar je ook veel vrijheid hebt doordat plekken afgeschermd zijn. Het park heeft leuke activiteiten voor kinderen. Zo is er een waterspeelparadijs voor de kleintjes met glijbanen, dieren die water spuiten. Er is een animatieteam die activiteiten organiseert en je kunt midgetgolfen, tennissen, basketballen of voetballen. Je krijgt gratis toegangskaarten voor het openluchtzwembad in Dwingeloo en het overdekte zwembad in Hoogeveen.

Ook al is Dwingeloo voor ons dichtbij huis toch voelde het alsof we ver weg waren. Door de mooie natuur in het Dwingelderveld nationaal park weten we weer hoe mooi ons eigen land kan zijn. We vergeten snel dat Nederland meerdere nationale parken heeft waar je helemaal op kan gaan in de bossen en op de heide. Het vakantiepark RCN de Noordster is een uitstekend park voor kinderen waar ze zich prima kunnen vermaken. Doordat de huisjes vrijstaand zijn heb je alle rust en geen last van omliggende buren. Het is een prima plek om even je drukke leventje achter je te laten en te genieten en tot rust te komen.

Wat vind jij een mooie plek in Nederland?

2 Comments

 1. Bonnie

  Nederland heeft vele mooie plekken. De eilanden, noordzeegebied, Veluwe en niet te vergeten de mooie oude steden. Ikzelf geniet altijd aan de kust.

  Reply
  1. Yolanda (Post author)

   De kust is zeker ook mooi maar dan moet het wel mooi weer zijn. Aan de andere kant kan uitwaaien bij zee ook heerlijk zijn.

   Reply

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: