Bremen, Duitsland

In Noord-Duitsland ligt de plaats Bremen, bij ons in het noorden van Nederland voornamelijk geliefd om de Primark (voor de Primark een vestiging in Groningen opende).In 2013 was Bremen een van de steden die wij bezochten tijdens een roadtrip door Duitsland, Denemarken en Zweden. Bremen is een oude Hanzestad met ruim 500.000 inwoners en heeft een belangrijke handelshaven.

De Bremer stadsmuzikanten

Een bekend beeld in de stad is het beeld van de Bremer stadsmuzikanten op het marktplein naast het stadhuis. Het beeld is gebaseerd op een sprookje geschreven door de gebroeders Grimm. Het verhaal gaat over een ezel, een hond, een kat en een haan die door hun baasje aan de kant gezet dreigen te worden. Het sprookje begint met een oude ezel die ontsnapt bij zijn baas en muzikant in Bremen wordt. De ezel komt een oude hond tegen die niet meer kan jagen en de hond sluit zich bij de ezel aan. De ezel en de hond ontmoeten een oude kat met stompe tanden en een kraaiende haan en hiermee zijn de muzikanten compleet. De dieren zijn onderweg naar Bremen maar komen hier nooit aan door de avonturen die ze onderweg beleven.

Marktplatz

Een van de oudste pleinen in het centrum van Bremen is het marktplein. Op het marktplein staat onder andere het bronzen beeld van de stadsmuzikanten, vind je het stadhuis, de grote Onze-Lieve-Vrouwekerk en het Rolandstandbeeld. Het Rolandstandbeeld stamt uit 1404 en staat op het marktplein sinds 2004. Het standbeeld staat symbool voor de vrijheid van de stad. De Onze-Lieve-Vrouwekerk is naast de Dom de oudste kerk van Bremen en staat in het hart van de stad. De kerk is tijdens de Tweede Wereldoorlog ernstig beschadigd maar na de oorlog weer helemaal opgebouwd.

Marktplatz

Marktplatz met de kerk en het stadhuis

Böttcherstraße

In het historische gedeelte van de stad ligt het 100 m lange en smalle straatje Böttcherstraße. Het straatje stond vroeger bekend door de ambachtslieden die hier werkten. De oude sfeer van de straat is behouden en de details en decoraties zijn in stand gebleven.

De Wezer

In de Noordzee begint de grootste rivier van Duitsland de Wezer met een lengte van 730 km. De Wezer heeft vele zijrivieren en voert daarmee het water af in een gebied van 46.306 km². De rivier loopt midden door de stad Bremen en nadat wij de stad bekeken hebben zijn wij met een boot over de Wezer gevaren. Dit boot tochtje is niet heel spannend en het brengt je voornamelijk langs het industriegebied van Bremen.

Ik kan wel zeggen dat Bremen veel meer te bieden heeft dan de Primark. Er is een groot contrast in de stad zichtbaar. Zo heb je in het noorden de Bremerhaven die vol energie en handel is en in het centrum zie je nog de oude stad met mooie oude gebouwen. De geschiedenis is goed zichtbaar in de schattige Böttcherstraße en op het centraal gelegen marktplein. De stad wordt gescheiden door de Wezer en deze mond uit in de Noordzee. Bremen bevat naast de oude stad een luchthaven, universiteit en een voetbalstadion. Door de vele contrasten is Bremen een erg leuke stad om door te brengen.

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: