Gasterse Duinen, heide in bloei, Nederland

In april nam ik je mee naar de Gasterse Duinen. Het was die dag koud en grauw. De heide stond uiteraard nog niet in bloei. Het is dus tijd om nog eens terug naar dit mooie plekje te gaan. Geniet mee van de heide in bloei.

Heide in bloei

Heide is een vegetatie en bestaat vooral uit dwergstruiken. Wist je dat heide maar in relatief weinig landen voor komt? Naast Nederland vind je heidevelden in Duitsland, België, West-Europa en Groot-Brittannië en Ierland. Dit komt omdat heideplanten houden van een hoge luchtvochtigheid. Daarnaast moeten zomers niet te warm zijn en winters niet te streng. Het echte Nederlandse weer dus. Heideplanten bloeien in augustus en hebben een prachtige paarse kleur. Vandaag zag ik een groot contrast met de Gasterse Duinen in april.

Schotse hooglanders

De Schotse Hooglanders op de Gasterse Duinen grazen hier het hele jaar. Zij zorgen er voor dat de juiste planten groeien. Zo hebben de heideplanten de ruimte. Schotse Hooglanders zijn er in drie varianten. Zo zijn er roodbruine, zwarte en blonde runderen. Tegen de paarse heide kleuren steken ze mooi af.

Persoonlijk vind ik de hooglanders prachtige dieren om te zien. Met hun grote horens en mooie golvende vacht zijn ze een imposante verschijning. Een volwassen koe weegt zo’n 500 kilo. De stieren zijn iets groter en wegen zo’n 800 kilo. Ze laten je erg dichtbij komen maar pas uiteraard wel op. Je wilt niet opgespiest worden op één van de puntige horens. Aan de horens kun je overigens zien of het een koe of stier is. De horens van de koe zijn naar boven gericht terwijl de horens van de stier recht naar voren richten.

De heide in beeld

Omdat beelden meer zeggen dan woorden ga ik er verder geen woorden meer aan vuil maken. Kijk en geniet mee!

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: