Kerstmarkten in Berlijn, Duitsland

Duitsland is bij uitstek dé plek om een kerstmarkt te bezoeken. Eind november begint de gezelligheid en deze duurt tot begin januari. Dit jaar reisden wij op 5 december af naar de hoofdstad Berlijn. Verspreid door Berlijn zijn wel 100 kerstmarkten te vinden. Omdat je niet alle kerstmarkten kunt bezoeken neem ik je mee naar de kerstmarkten in Berlijn op de bekendste plekken.

Weihnachtsmarkt vor dem Schloss Charlottenburg

In de van oorsprong Britse wijk Charlottenburg is Schloss Charlottenburg te vinden. Aangezien ons hotel Queens Park Hotel zich in deze wijk bevindt is dit onze eerste markt. Op donderdagavond wandelen wij 1,5 km naar het slot en zien van ver af de vele lichtjes. Het plein voor het slot is gevuld met honderden kramen. Er klinkt vrolijke kerstmuziek afkomstig van een blazersensemble.

Er staan mooi verlichte engelen, een kerststal en het slot is door middel van gekleurde projectoren verlicht. Zoals op elke Duitse markt zijn er vooral veel kramen met eten en drinken. In het geval van een kerstmarkt bratwurst, glühwein en warme chocomelk. Ook de kraam met Lebkuchen en andere zoetigheden mag niet ontbreken. De markt voor Schloss Charlottenburg is op maandag t/m donderdag geopend vanaf 14.00u tot 22.00u en op vrijdag t/m zondag vanaf 12.00u tot 22.00u.

City-Weihnachtsmarkt bei der Gedächtniskirche

We blijven nog even in de wijk Charlottenburg. In het centrum van voormalig West-Berlijn is de Kaiser-Wilhelm-Gedächtniskirche te vinden. Het plein rondom te kerk is omgetoverd tot een kerstmarkt. In de fontein staan grote cadeautjes en in het midden staat een grote verlichte kerstboom. In de vele kramen bekijken wij de mooiste kunstwerken. Van zondag t/m donderdag is deze markt geopend vanaf 11.00u tot 21.00u en op vrijdag- en zaterdagavond tot 22.00u.

Weihnachtszauber Gendarmenmarkt

Omringd door de Französischer Dom, de Deutscher Dom en het Konzerthaus Berlin ligt de Gendarmenmarkt. Op dit plein, in de Mitte, is Weihnachtszauber te vinden. Er staan vele kramen met hout- en glaskunstwerken. Op een groot podium vinden diverse shows en optredens plaats. Je kunt je wel voorstellen dat het hier met name ‘s avonds aardig druk kan worden. De openingstijden zijn elke dag van 11.00u tot 22.00u. Doordeweeks is tot 14.00u de entree gratis. Na 14.00u en in het weekend betaal je € 1,-.

Weihnachtsmarkt auf dem Alexanderplatz

Uiteraard kan het bekende Alexanderplatz niet achterblijven. Op het plein is de grootste Pyramiden Treff van Europa te vinden. Een Pyramiden Treff is een kraam met dranken en een grote ‘draaimolen’ op het dak. Je kunt je schaatsen onder binden op de Bergmanns Eisarena. Bij de ijsbaan kun je naar Das Partyhaus vom Nikolaus. ‘s Avonds draait hier een DJ en is een en al feest. Deze kerstmarkt is dagelijks geopend van 10.00u tot 22.00u.

Weihnachtsmarkt bei das Rotes Rathaus

Rondom de Neptunus fontein is een grote ijsbaan te vinden. Je schaats op de vrolijke kerstklanken met uitzicht op het Rotes Rathaus en de St. Mariakirche. Wij warmen ons met een glühwein op bij een van de vuren. Ondertussen kijken we naar de rondzwierende mensen op de ijsbaan. Op dit plein is ook een groot reuzenrad te vinden. Het was hier dan ook gezellig druk. Maandag t/m vrijdag is de markt bij het gemeentehuis geopend van 12.00u tot 22.00u. Op zaterdag en zondag opent de markt een uurtje eerder.

Historische Weihnachtsmarkt auf dem RAW-gelände

In de hippe wijk Friedrichshain is een historische kerstmarkt te vinden. Op de oude onderhoudswerkplaats van de spoorwegen strijkt een middeleeuwse markt neer. Het is erg goed aangekleed en je proeft gelijk de sfeer. Lopend op houtsnippers tussen de kampvuren drinken we een glühwein. De geur van zelf gebakken brood en pizza komt je tegemoet. Je kunt met een bijl gooien of boogschieten. Op een podium staan twee als ridder verklede jongleurs een show op te voeren. Met de hand wordt een zelf gemaakte zweefmolen en reuzenradje voor kinderen rond gedraaid. Er hangt een erg leuke en relaxte sfeer. Van maandag t/m vrijdag kun je hier terecht tussen 15.00u en 22.00u. Op zaterdag en zondag kun je van 12.00u tot 22.00u de sfeer komen proeven. Je betaalt een entree van € 2,-.

Berlijn is sowieso een prachtige oude stad waar ontzettend veel te zien is. Naast de bovengenoemde kerstmarkten zijn er nog veel meer te vinden. Onder andere op Potsdamer Platz of in het grote Sony Center. Eigenlijk is de hele stad mooi verlicht en er hangt een gezellige sfeer. Pak eens de metro naar de omliggende wijken en laat je verrassen door een van de vele kerstmarkten in Berlijn. We hebben over de afgelopen jaren al meerdere kerstmarkten bezocht. Dit keer verbaasden wij ons wel over de vele eet- en drankkramen. Er waren in verhouding maar weinig kramen met kerst tierelantijntjes. Toch hebben wij ons ook dit jaar weer uitstekend vermaakt. Fijne feestdagen allemaal!

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: